LUKA RAZLIČITOSTI

Riječki karneval: Nedjeljno finale karnevalskih ludosti

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Nakon mjesec i pol dana karnevalskih zabava, koncerata, pjesme i plesa, Riječki karneval 2017. kulminirat će 26. veljače na Međunarodnoj karnevalskoj povorci.

Riječko je Korzo definitivno najbolje mjesto za provesti nedjelju, a broj od preko 10.400 sudionika u 110 karnevalskih grupa obećava sate i sate zabave.

Pogledaj i ovo showbuzz Budi što želiš Riječki karneval: Dođi u luku različitosti

''Bliži se još jedna, 34. po redu Međunarodna povorka Riječkog karnevala i siguran sam da će i ove godine okupiti brojnu publiku koju će zabavljati više od sto karnevalskih grupa s oko 10 tisuća maškara'', rekao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel te se osvrnuo i na gospodarske aspekte Karnevala. ''Uz zabavu, veselje i ugodna druženja Riječki karneval donosi i značajnu zaradu, naravno prvenstveno uslužnim djelatnostima. Tako u vikendu Međunarodne povorke ugostiteljski objekti ostvare oko 1,5 milijuna kuna veći promet od uobičajenog u tom periodu, a odlična je i popunjenost smještajnih kapaciteta u Rijeci i okolici. Ukupna zarada Karnevala na riječkom području kreće se oko 10 milijuna kuna, a ulaganja oko dva milijuna kuna stoga je jasna i gospodarska korist ove manifestacije'',  naglasio je gradonačelnik pozvavši sve koji žele i mogu da se pridruže nedjeljenoj zabavi.


Obersnel je dodao i kako nas u ovom finalnom vikendu Karnevala očekuje tradicionalni, sada već 18. po redu Karnevalski bal, 12. humanitarnog karaktera.  ''Ove ćemo godine sredstva prikupljati za Udrugu osoba s mišićnom distrofijom – Primorsko goranske županije, gdje će prikupljena sredstva služiti za nabavku potrebne medicinske opreme za pomoć članovima Udruge. Do sada je na humanitarnim balovima sakupljeno nešto više od milijun kuna. Vjerujemo da ćemo i ovaj put uspjeti sakupiti dovoljno sredstava za ostvarenje cilja. Naime, odaziv naših uzvanika je velik, pa će tako Guvernerova palača u subotu ugostiti oko 300 uzvanika'', poručio je gradonačelnik.

Predstavnica suorganizatora Humanitarnog karnevalskog bala, predsjednica - elect, Rotary kluba Rijeka - sv. Vid Lidija Nikočević nadovezala se na gradonačelnika „Rotary Club Rijeka - Sveti Vid već duži niz godina partner je Gradu Rijeci u ovoj hvalevrijednoj akciji, Humanitarnom karnevalskom balu. Razlog našeg postojanja kao Rotarijanaca je upravo ovakva humanitarna aktivnost te nas mogućnost da i mi pridonesemo ispunjava ponosom i zadovoljstvom. 

Što su sve grupe iz Rijeke, njene bliže i dalje okolice, Hrvatske i inozemstva smislile od posljednjeg Karnevala, što ih je inspiriralo, nasmijalo ili naljutilo da komentiraju kroz duhovite alegorije vidjet ćemo u velikoj povorci koja u nedjelju 26. veljače kreće u 12, a završava oko 20 sati. Sve bitne detalje oko Međunarodne karnevalske povorke predstavio je direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa. Povorku čini preko 10.400 sudionika u 110 grupa sa 74 alegorijskih kola, a prije samog početka publiku će na Korzu zabavljati Prve riječke mažoretkinje.


Uvijek rado primljeni gosti iz inozemstva nam ove godine dolaze u 8 grupa i to iz Italije, Slovenije, Crne Gore, Srbije, uz mješovite grupe K.G. Nevera iz učeničkog doma Kvarnera i KG „Par-Nepar“ s članovima iz Slovenije, Belgije, Francuske i Danske. Tu je i 16 grupa iz cijele Hrvatske. Karnevalske grupe će duž trase najavljivati voditelji na 6 pozornica. Nakon prolaska i posljednje grupe, tradicionalno spektakularnih Halubajskih zvončara, slijedi paljenje pusta na moru u režiji grupe Pom-F-Ri i nastavak karnevalskih zabava do kasno u noć gdje će okupljene zabavljati grupa Brevis i Duo Pegla te gosti iznenađenja. Iako je ona nešto što se jednostavno mora vidjeti uživo, povorku će biti moguće pratiti i iz topline vlastitog doma putem direktnog prijenosa na portalu dnevnik.hr.

Meštar Toni i Kraljica Riječkog karnevala Elaie Filipović najavili su i sve ostale programe koji nas očekuju u posljednjem karnevalskom vikendu u Rijeci. Pod maskama će se plesati i pjevati na Pašcu, u Zajednici Talijana Circolo. U subotu prije Međunarodne povorke već se tradicionalno kuhaju humanitarne jota i maneštra na Korzu, a nakon velikog finala ostaje još samo Pusni pondejak va Zamete, dan nakon toga pusni ophod Krimejskih feštara te na samom kraju priče suđenje i paljenje pusta na više lokacija u gradu. Kao šlag na torti svih karnevalskih zabava, kroz cijeli ožujak trajati će još jedna u nizu humanitarnih akcija Riječkog karnevala, izložba fotografija „Nasmiješena lica Riječkog karnevala“. Prodajna izložba fotografija moći će se pogledati od 1. do 9. ožujka na velikim panoima na Korzu. Sva sredstva od prodaje fotografija ove su godine namijenjena Udruzi „Veliko srce malom srcu“.

 

 


 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene