Od prošlog vikend RetrOpatija je ispunila glazbom i modom 20. stoljeća, uzbudljivim i dobro posjećenim nastupima vrhunskih bendova, a dobra atmosfera svoj će vrhunac imati predstojećih dana. U petak će „beatlemaniju“ oživjeti The Backwards, ponajbolji „tribute band“ grupe The Beatles, a u subotu će se čitav grad pretvoriti u plesni podij za desetke tisuća posjetitelja.

Galerija


Opatija - Putovanje glazbom, modom i plesom 20. stoljeća ulazi u svoju spektakularnu završnicu. Nakon tjedan dana ispunjenih odličnim koncertima i ludim provodom, RetrOpatija će u subotu dočekati veliko finale u kojem će se čitav grad pretvoriti u pozornicu i plesni podij za zabavu bez premca.

Prije toga, sutra, u petak 28. lipnja gradom će zavladati „beatlemanija“, jer pjesme slavnog benda The Beatles koji je obilježio zadnjih pola stoljeća svojom glazbom ponovo će se moći čuti uživo, zahvaljujući programu „World Beatles Show“ češko-slovačkih The Backwards koji spadaju među najbolje svjetske „tribute“ bandove posvećene opusu „liverpulske četvorke“. Hitovi poput „Yesterday“, „Let It Be“, „Eleanor Rigby“ ili „Help“ odzvanjat će parkom ispred Umjetničkog paviljona Juraj Šporer od 21 sat, a uvod u ovu glazbenu priču dat će od 18 sati DJ Super Saiyan uz „Rockabilly Party“. U isto vrijeme, pred Šporerom će se održati Retro igre u organizaciji Društva „Naša djeca“ Opatija i nastup „Taki Taki“ plesne grupe Lorena koja okuplja mališane vrtićke dobi, dok će u susjednom Parku sv. Jakova cijele večeri biti postavljen Retro Art Corner.
Šetalište slavnih na Slatini i u petak će biti mjesto na kojem će se od 17 do 22 sata održavati RetroSajam sa zanimljivom ponudom, ali i jedan od ključnih centara zabave u gradu. U 20 sati počet će Rockabilly Jive plesna radionica, a nakon toga, od 20,30 sat, uvijek dobro raspoloženi članovi grupe Dellboys složit će pravi rockerski vodič kroz „glasno 20. stoljeće“.

Glazbe će biti i na drugim mjestima diljem Opatije – na Ljetnoj pozornici bit će to glazba Sir Eltona Johna koja će pratiti njegovu filmsku biografiju „The Rocketman“, u hotelu Ambasador dah egzotike u toplu ljetnu večer unijet će La Pasion Escondida uz program posvećen flamencu, Ostaria da Ugo ugostit će grupu Memento i smooth jazz sedamdesetih i osadmdesetih, a hotel 4 opatijska cvijeta uz Coffee Shop Acoustic poznate domaće i strane pjesme u novim, akustičnim aranžmanima. Sličan program, gdje će u glavnoj ulozi biti „majstor gitare“ Dominik Heštera, imat će hotel Bristol, dok će hotel sv. Jakov imati nešto smireniji večernji „soundtrack“ uz klasiku Dua Veljak, a Spart Jazz Trio na terasi hotela Kvarner oživjet će dane u kojima je to slavno mjesto bilo sinonim za šlagere i večernji ples.

Izvrsna atmosfera koja je vladala Opatijom od protekle subote, potaknuta energičnim i dobro posjećenim nastupima brojnih bendova kod Šporera, na Slatini, ali i drugim lokacijama diljem grada, do „usijanja“ će se zagrijati u subotu, 29. lipnja kada će se cijeli grad ujediniti u velikom slavlju onog najboljeg dijela ostavštine prošlog stoljeća.

Glavna opatijska ulica bit će zatvorena za promet i pretvorena u šetalište i plesni podij uz koji će se već od 18 sati odvijati atraktivni programi. Na tržnici će tada krenuti rockabilly jive plesna radionica nakon koje slijedi nastup mađarsko-hrvatskog rockabilly banda Bourbon Hunters, ispred hotela Paris DJ Matijas i Grooversi održat će nastup pun funkyja, soula i groovea, park ispred Šporera DJ Dog i Disco Magic Band „prenamijenit“ će u diskoteku, a od Tržnice do Slatine će u isto vrijeme krenuti retro nastup Puhačkog orkestra Lovran nakon kojeg će Šetalište slavnih zauzeti ulična senzacija Techno Vikings.

Čitav grad ispunit će nekoliko desetaka tisuća posjetitelja odjevenih u retro modne kombinacije i spremnih za najbolji tulum godine, a dočekat će ih posebno uređenje i prigodna ponuda opatijskih trgovina, restorana i lokala. Za primjeren retro-izgled dama pobrinut će se Retro Make up & Hair Dresser Corner kod ljekarne preko puta Hotela Bristol, dok će muškarci svoje brkove, brade i frizure moći urediti uz Gentlemen's Shop-u preko puta Tisak medije, uz glazbu Iman Acoustic Trija.

U RetrOpatiju se ponovo uključuje i Javna vatrogasna postrojba Opatija koja će svoje retro-kamione otvoriti za mališane i zabaviti posjetitelje igrama za velike i male. Program koji će se odvijati na brojnim lokacijama poslužit će kao vremeplov među dekadama dvadesetog stoljeća – vrijeme prohibicije oživjet će u hotelu Imperial uz Scifidelity Orchestra, Veljak Trio u Ostariji da Ugo posjetitelje će povesti u „Dixieland“, u hotelu Ambasador nastupit će Lemon3 Duo, u hotelu Sveti Jakov grupa 14 strings, a u hotelu Bristol Dominik Heštera. Putovanje glazbom dvadesetog stoljeća od 21 sat ispred TIC-a Opatija sublimirat će grupa GIFT „tribute“ koncertom hitovima koje su proslavili David Bowie, Depeche Mode, INXS, Iggy Pop i drugi slavni glazbenici, a prije njih glazbu će puštati DJ Tommy.

Vrhunac ove „groznice subotnje večeri“ bit će najveća disco zabava uz DJ Miru Paušića i MC Šajetu pod velikom disco-kuglom na Ljetnoj pozornici, koja će od 23 sata pa do ranog jutra povezati tisuće tijela u jedinstveni plesni ritam. Nezaboravni hitovi disco-ere bit će prilika da kraljevi i kraljice plesnih podija „otresu prašinu“ sa svojih plesnih pokreta, „zatulumare“ kao da je 1979. i u izvrsnoj atmosferi dočekaju nedjelju koja će grad iz osmodnevnog putovanja vrhuncima 20. stoljeća vratiti u sadašnjost.