Još malo

Rap-rave senzacija Die Antwoord premijerno u Hrvatskoj

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Hrvatska je dugo čekala na njihov dolazak, a premijerni nastup na rasporedu je u ponedjeljak 13. lipnja u paviljonu 9 Zagrebačkog Velesajma.

Die Antwoord su bez sumnje jedna od najvećih senzacija u glazbenom svijetu, a u gotovo desetljeće postojanja bend ne prestaje iznenađivati svojom pojavom. Hrvatska je dugo čekala na njihov dolazak, a premijerni nastup na rasporedu je u ponedjeljak 13. lipnja u paviljonu 9 Zagrebačkog Velesajma.

Pogledaj i ovo showbuzz sjajna vijest Nick Cave ponovno stiže u Zagreb, objavljen je i točan datum koncerta!

Rap-rave atrakcija iz Cape Towna u Južnoafričkoj Republici osnovana je 2008. godine, a članovi su reperi Ninja i Yo-Landi Visser te DJ Hi-Tek. Ovaj trojac uzdrmao je glazbenu scenu sa svojom provokativnim glazbom i pojavom koje prate viralni spotovi i adrenalinski nastupi. "Enter the Ninja", “Evil Boy”, "I Fink U Freeky" i "Fatty Boom Boom”, "Pitbull Terrier" ili “Ugly Boy” pjesme su koje su ostale zabilježene u popularnoj kulturi i prenose zef filozofiju benda koja se munjevito proširila po svijetu.

DOBRODOŠLI U ZEF

Iako se činilo da su se pojavili iznenada, Ninja i Yo-Landi su je već bili poznati u svojoj zemlji preko satiričnog projekta MaxnormalTV u kojem su nosili odijela i izvodili motivacijski hip-hop. Sljedeći korak je bio bend. Reper Ninja koji je u potpunosti prekrivenog nasumičnim tetovažama i nastupa u boksericama, Yo-Landi Visser, mini plavuša koja ima glas djevojčice, te DJ Hi-Tek koji je zadužen za beatove, čine grupu Die Antwoord, što na Afrikaans jeziku znači odgovor, a karijeru su počeli gotovo odmah nakon objave albuma “$O$” iz 2009. kojeg su stavili na besplatan download.

Glazbu koju izvode i cijeli stil definiraju kao “zef”, a mješavina je to rave i rap glazbe i hip-hopa u kombinaciji s jakim vizulanim izričajem i odličnim spotovima koji donose priču s ruba urbanog društva i siromašnih ulica južnoafričkog Cape Towna. Ninja i Yo-Landi glas su južnoafričkog “bijelog smeća”, mladih ljudi bez perspektive koji pune predgrađa i pokušavaju se nositi s prošlošću (Yo-Landi nikad nije upoznala svoje roditelje i odrasla je u internatu) i uništenim društvom koje su naslijedili. Zef koji je prije označavao siromaštvo i uobičajenu pojavu, posredstvom Die Antwoorda je postalo nešto svježe i zanimljivo, te hibridni glazbeni žanr koji kritizira zapadnjačku mainstream kulturu. Potretetirajući to u mračnom, pomalo morbidnom stilu, bend od početka surađuje sa sjajnim fotografom Rogerom Ballenom koji se savršeno uklapa u njihov izričaj.

Kada se u veljači 2010. internetom proširio dokumentarac “Zef Side” i spot za pjesmu “Enter The Ninja”, bend je postao svjetski poznat. U kontroverznom spotu se pojavljuje i Leon Botha, eksperimentalni južnoafrički umjetnik, jedan od najstarijih osoba koji pate od progerije, bolesti ubrzanog starenja, dok se u “Evil Boy” pojavljuje reper Wanga koji na Xhosa jeziku pjeva o protivljenju obrezivanju. Videi su postali viralni, a zbog naleta interesa europskih i američkih medija i blogova, stranica benda se srušila.

Ostajući vjerni sebi, stvorili su kult ličnosti i veliku bazu sljedbenika koja konstantno raste. Iako mnogi misle da su moderne nakaze, njihova nepresušna kreativnost dovela ih je do najvećih svjetskih pozornica, a praćeni hordom sljedbenika Die Antwoord svojom glazbom i pojavom dižu prašinu diljem svijeta. Zbog svog specifičnog glazbenog izričaja, prepoznatljivosti članova benda i divlje energije Die Antwoord je zaradio epitet benda koji se ni sa čime ne može usporediti i mora se doživjeti uživo. Njihov samostalni i premijerno hrvatski nastup dogodit će se u Paviljonu 9 na Zagrebačkom Velesajmu 13. lipnja.

Ulaznice

Cijena ulaznica u pretprodaji je 170 kn, dok će na dan koncerta za ulaz trebati izdvojiti 200 kn.

Službena prodajna mjesta:

Dirty old shop, Tratinska 18
Rockmark, Berislavićeva 13
Aquarius CD Shop, Varšavska 13
Dallas Music Shop Rijeka, Splitska 2a
Eventimova prodajna mjesta u Hrvatskoj i inozemstvu
Online na www.eventim.hr
 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene