prvi od četiri bloka

Uskoro ulazimo u svijet Muzičkog biennala Zagreb: Predbiennalski program uvodi publiku u prvi blok festivala – Furioso!

Zagrebački solisti Zagrebački solisti PR 1/5 >> Pogledaji ovu galeriju Ivan Batoš Black Page Orchestra Milko Kelemen Zagrebački solisti +0 Muzički biennale Zagreb Galerija

Ključni festival suvremene glazbe koji nas svojim programom iz godine u godinu sve više intrigira, ovaj se put održava od travnja do rujna, u četiri programska bloka pod nazivom Furioso!, Shifting, Le sacre de l´été i Celebration!

31. muzički biennale Zagreb, koji ove godine slavi 60. rođendan, uvodi nas za dva dana u svoj svijet suvremene glazbe, neki kreativniji i maštovitiji svijet kojem težimo, u odnosu na svakodnevicu koju živimo zadnjih godinu dana. Da je riječ upravo o posebnom svijetu, u kojem nas očekuju razna iznenađenja, jasno pokazuje već predfestivalski program koji kreće u petak 9. travnja. Ovogodišnjim MBZ-om nadoknadit ćemo prethodnu godinu, putovat ćemo, razdvajati zvuk i sliku, ali ih i povezivati, proživjeti koncerte i zanimljive instalacije, svjedočiti obljetnicama, praizvedbama i izvedbama domaćih i stranih skladatelja.

Pogledaj i ovo showbuzz ključni domaći festival Veliko finale Muzičkog biennala Zagreb održat će se od 17. do 20. rujna, publiku očekuje bogati program

Ključni festival suvremene glazbe koji nas svojim programom iz godine u godinu sve više intrigira, ovaj se put održava od travnja do rujna, u četiri programska bloka pod nazivom Furioso!, Shifting, Le sacre de l´été i Celebration!

Predfestivalski dio koji kreće 9. travnja donosi nam nekoliko pop-up koncerata i glazbeno-plesnih akcija na otvorenom u izvedbi studenata Muzičke akademije. U sklopu ovog dijela pretprograma, 13. travnja otvara se i izložba Kelemenov pozdrav svijetu u Etnografskom muzeju, a u suradnji sa Zavičajnim muzejom Slatina. Ovom izložbom odaje se počast utemeljitelju MBZ-a, Milku Kelemenu. Predfestivalsko vrijeme obilježit će interaktivne instalacije Bojana Gagića, Vitra Drinkovića, Ane Horvat i Ive Ćurić.

Nakon predbiennalskog programa, 18. travnja na redu je svečano otvorenje ovogodišnjeg Muzičkog biennala Zagreb i početak prvog programskog bloka pod nazivom Furioso! MBZ otvaraju Zagrebački solisti, ansambl koji je uz festival od njegova osnutka 1961. Izvedbom Koncertantnih improvizacija Zagrebački solisti odat će počast utemeljitelju MBZ-a, Milku Kelemenu, a uz djela Rubena Radice, Stanka Horvata i Frane Paraća; predstavit će i jednu praizvedbu – skladbu concerto scosso / Potreseni koncert saksofonista i skladatelja Gordana Tudora, skladbu posvećenu stradalima u potresu u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Iste večeri u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog Black Page Orchestra izvest će nekoliko djela domaćih i stranih skladatelja, a praizvest će Scarlet Woman Looking to the Left Ivane Kuljerić Bilić te Sinking Toilet Water Level Alena i Nenada Sinkauza. Njihov koncert publika će moći pratiti putem live streama na YouTube kanalu MBZ-a.

Na prvi dan festivala, 18. travnja, objavit će se i nova web-stranica kidz.mbz.hr koja će kroz brojne različite materijale, slušaonice i učionice ponuditi ne samo djeci već i njihovim roditeljima i učiteljima, novi pristup suvremenoj glazbi. Program za djecu ove je godine, zbog epidemioloških uvjeta, u potpunosti preseljen u digitalne formate, a maskota MBZ programa za djecu je Svirko. Njegov zadatak je voditi djecu kroz interaktivne i edukativne sadržaje, kvizove, razgovore sa skladateljima i izvođačima, ali i kroz animirano-igrani serijal čija je autorica glazbena edukatorica i violinistica Lucija Stanojević.

U sklopu prvog programskog bloka MBZ-a obilježit će se i 20. rođendan Cantus Ansambla, koji je izniknuo upravo na MBZ-u. Ansamblom će ravnati Ivan Josip Skender, solisti će biti dugogodišnji članovi – udaraljkaš Marko Mihajlović i klarinetist Danijel Martinović, a program koji će izvesti predstavlja srž njihovoga djelovanja: skladbe istaknutih skladatelja međunarodne scene uparene s djelima hrvatskih autora različitih generacija. Ovaj put to će biti skladbe iz pera argentinskog skladatelja Martina Matalona, talijanskog autora Fausta Romittelija te njihovih hrvatskih kolega: Dubravka Detonija, Antuna Tomislava Šabana i Helene Skljarov, koja je za ovu priliku skladala novo djelo za ansambl, dirigenta i šah. I ovaj koncert prenosit će se uživo na YouTube kanalu MBZ-a, baš kao i dva online koncerta koji slijede dan kasnije: u biennalskom duhu razigrani nastup pijanista Ivana Batoša te live stream koncerta iz Bratislave na kojem će slovački Quasars ansambl izvesti nekoliko novih, ali i nekoliko već poznatih djela domaćih i stranih skladatelja. Koncertu što će ga u Crkvi Bezgrješnog Srca Marijina 19. travnja održati orguljaši Pavao Mašić i Katarina Javora moći će se nazočiti i fizički, no, naravno, u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama.

Prvi programski blok MBZ-a završava koncertom 22. travnja u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. U okviru proslave 100. obljetnice Muzičke akademije nastupit će ASMANGU – studentski ansambl za suvremenu glazbu Muzičke akademije.

Kompletan program ovogodišnjeg MBZ-a pogledajte OVDJE.

1/10 >> Pogledaji ovu galeriju Iggy Azalea (Foto: Profimedia) Amber Rose (Foto: Profimedia) Ashley Graham (Foto: Instagram) Tori Spelling Fotosop (Foto: Profimedia) +5 Serena Williams Fotosop (Foto: Profimedia) Zanimljivosti Bespotrebno vole fotošop, ali pravu istinu o njihovu savršenom tijelu ipak razotkrivaju paparazzi!

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene