Ne propustite

Otvoren 5. Muzej ulične umjetnosti!

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

5. MUU je uspješno približio suvremenu umjetnost građanima svih dobnih skupina!

Više od 1800 posjetitelja jučer je na otvorenju 5. MUU-a uživalo u instalacijama, skulpturama i umjetničkim akcijama u napuštenoj vojnoj bolnici u Vlaškoj 87. Deset umjetnika iz Izraela, Njemačke, Kine, Mongolije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske je kroz različit pristup istraživalo mogućnost nekonvencionalne izvedbe rada i njegove prezentacije prema promatraču.

Pogledaj i ovo Tash Sultana 19. srpnja 2023. Kantautorica Tash Sultana na open-air koncertu u Zagrebu

Na otvorenju 5. Muzeja ulične umjetnosti Ivana Vukšić, direktorica MUU-a, istaknula je kako glavni zaokret u ovogodišnjem konceptu predstavlja naglasak na site-specific instalacijama za razliku od murala koji su bili najzastupljeniji prijašnjih godina.

Pripadnici obitelji i najuži krug prijatelja sudjelovali su u umjetničkoj akciji Brune Pogačnika Wukodrakule koji je izveo umjetničku akciju u četiri čina baziranu na razradi Wikipedijinih tekstova o Slavenskoj mitologiji. Gaella Gottwald, likovna umjetnica, instalacijom “Poruka u boci” željela je podići ekološku svijest i privući pozornost javnosti na socijalne i ekološke probleme u Hrvatskoj.

Zagreb ponovno postaje centar ulične umjetnosti!

Posjetitelji su jučer pozorno pratili i 15-minutni šamanski performans Vladimira Dodiga Trokuta koji se osvrnuo na trenutnu situaciju u kulturi i politici. Trokut je za polazište svog rada koristio tibentansku knjigu živućih i mrtvih u kombinaciji s elementima velikog tarota i poganskih vjerovanja. Duje Jurić, redoviti profesor na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, izveo je rad simulacijom humanoidnog crtaćeg stroja koji jednoobraznim kružnim pokretima ispunjava prostor preklapanjem i zgušnjavanjem krugova.

Mario Kolarić, umjetnik iz Osijeka koji živi i radi u Beogradu, na 5. Muzeju ulične umjetnosti predstavio se radom koji se konceptualno razlikuje od onih koje većina publike poznaje. U dvije različite prostorije izgrađene su međusobno kontrastne site-specific instalacije (crna i bijela). Mariju je zanimljiv motiv pletera, odnosno njegova simbolika, kojeg gradi šibljem dok mu je u drugoj prostoriji zanimljiv element mirisa koji se pojavio tijekom nastanja samog rada. - Fascinantna je sposobnost podražaja koji nije vizualan da evocira mnoštvo sjećanja i reakcija, istaknula je kustosica Vjekica Buljan.

ESH, bosanskohercegovački umjetnik i stalni gost Muzeja ulične umjetnosti, svojim je radom skrenuo pozornost na sihir, bosansku (crnu) magiju koja stvara nemir i nered. ESH je pri izradi koristio uobičajene svakodnevne predmete koje je pretvarao u digitalno tkanje, a tijekom cijelog rada oslanjao se na motive vezane uz bosansku magiju, poput ćilima.

Xu Wang, kineski umjetnik koji u svom radu prati osobnu fascinaciju uloge pojedinca u gradskoj urbanoj strukturi, izveo je interaktivni rad u formi crteža taksija na zidu kojeg su posjetitelji po želji mogli farbati. Tuguldur Yondonjamts (Mongolija) je koristio motive poput stalaka i kućica za sokole kao ulazne točke za rad i ostvarivanje komunikacije s gledateljem preko prepoznatljivih objekata dok se izraelska umjetnica Shahar Yahalom na 5. MUU predstavila s interaktivnom instalacijom koja se ostvarila preko uputa. Boris Hoppek, intrigantni, nekonvencionalni i provokativni njemački suvremeni umjetnik, u svome se radu bavio kritikom društva.

Posjetitelji su uživali i u video programu u kojemu se svaki autor predstavio bez cenzure i programskih smjernica te koncertu grupe ABOP.

Organizator Muzeja ulične umjetnosti je neprofitna udruga građana Centralna jedinica osnovana 2009. godine u svrhu promicanja, razvitka i unapređenja kulture i umjetnosti, poticanja kreativnosti te stvaranja platforme za razmjenu znanja i vještina.

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene