Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

13. ZagrebDox traje do nedjelje, 5. ožujka.


Trinaesto izdanje ZagrebDoxa, međunarodnog festivala dokumentarnog filma, otvoreno je večeras u svih pet dvorana novootvorenog Kaptol Boutiqe Cinema. U narednih sedam dana posjetitelji festivala moći će uživati u više od 120 filmova iz svih krajeva svijeta. Prije projekcije filma Pričest poljske redateljice i gošće festivala Anne Zamecke, sve prisutne pozdravili su direktor festivala Nenad Puhovski i gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić koji je ujedno otvorio festival.

Vezani članci Povuci potegni Čak 12 domaćih naslova bit će prikazano na ovogodišnjem posebnom izdanju ZagrebDoxa Marija Šerifović Mjere opreza: Zbog koronavirusa u Hrvatskoj se odgađaju brojni koncerti, festivali, dodjele nagrada...

Nenad Puhovski osvrnuo se kako uoči dodjele Oscara svi diskutiraju o prednosti pojave screening rooma koji danas svakom pojedincu može omogućiti da najnovije filmove gleda iz vlastitog doma u istom trenu kada se pojave u svjetskim kinima. Mi na ZagrebDoxu vjerujemo u nešto sasvim drugo –ovdje je riječ o filmovima, ali i ljudima. Nama je bitno da se posjetitelji nakon projekcija susreću, razgovaraju, diskutiraju o filmovima. Osim susreta publike s filmovima i međusobno, ZagrebDox je postao mjesto susreta domaćih filmaša i svjetskih autora, izjavio je direktor ZagrebDoxa te dodao da je jedan od glavnih ciljeva festivala od samog početka bio da pomaže vidljivosti i lansiranju domaćeg dokumentarnog filma u svijetu. Ove godine tome u prilog ide i činjenica da međunarodni žiri čine renomirani filmski profesionalci s najznačajnijih svjetskih dokumentarnih festivala koji će svakako pomoći proboju hrvatskih dokumentarnih naslova na svjetske festivale. To ne pokazuje samo da je naš festival postao cjenjeniji već i da su hrvatski filmovi i autori zbog sustavnog i napornog rada postali sve više prepoznatljivi u svijetu, zaključio je Nenad Puhovski.

Milan Bandić je istaknuo kako je ponosan što je trinaest godina pratio razvoj i uspjeh festivala i dokumentarnog filma i naglasio važnost koju je ZagrebDox imao pri jačanju domaće filmske produkcije te suradnje na lokalnoj i međunarodnoj razini. Ovih 120 filmova jamstvo su da ZagrebDox postaje najvažniji festival dokumentarnog filma u ovom dijelu Europe, tim je riječim zagrebački gradonačelnik proglasio 13. ZagrebDox otvorenim.

13. ZagrebDox traje do nedjelje, 5. ožujka i uključuje projekcije od 12 do 22 sata tijekom sedam festivalskih dana. Presjek programa za ponedjeljak, 27. veljače, možete pronaći na dolje navedenom linku.

ZagrebDox se održava uz potporu Grada Zagreba, Hrvatskog audiovizualnog centra i programa Kreativna Europa – Potprograma MEDIA. Hrvatski Telekom generalni je sponzor ZagrebDoxa već dvanaestu godinu zaredom.