Djelić svoga doma i svakodnevicu daleko od koncertnih pozornica predstavio nam je Neno Belan.

Galerija Neno Belan Neno Belan (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) Neno Belan (Foto: Promo) +4 Neno Belan (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL)

Vaše i naše omiljene glazbenike još neko vrijeme nećemo gledati uživo, na pozornicama klubova, dvorana, festivala i stadiona. Zato vas HDS ZAMP u novoj rubrici "Selfie iz sobe" vodi u njihovu svakodnevicu u kojoj, uz pridržavanje uputa Civilne zaštite, rade na nekim novim pjesmama i albumima, za dane koji slijede.

Vezani članci Neno Belan Neno Belan prisjetio se svog velikog prijatelja Dine Dvornika: ''Bez obzira na to koliko je bio luckast i otkačen, bio je veliki prijatelj'' Zagreb Guitar Festival - 3 Uskoro počinje sedmo izdanje jednog od najvećih glazbenih festivala – Zagreb Guitar Festival

Djelić svog doma i svakodnevicu daleko od koncertnih pozornica danas nam predstavlja Neno Belan.

Budući da si većinu godine na cesti i na koncertima, kako sada izgleda tvoj život u četiri zida?

Novonastala aktualna situacija moj je život u potpunosti izokrenula i prizemljila me. Radi očuvanja svog, ali i tuđeg zdravlja, poput većine građana svoje vrijeme provodim u kućnoj izolaciji po naputcima Stožera. Naravno, posljedično, sve aktivnosti, što se tiče putovanja i koncertiranja, obustavljene su, a u paketu je isto tako prošao i mjuzikl "Bambina", čije su izvedbe u splitskom HNK-u u potpunosti obustavljene sve do normaliziranja situacije.

Vrijeme koje mi je neplanirano dano iskoristio sam za farbanje i čišćenje stana, višak odjeće koji se nagomilao po ormarima u posljednjih dvadesetak godina odvajam i doniram Crvenom križu. Sa mnom je u karanteni i moja kći Nikolina, koja mi pomaže oko svega. Navečer se opuštam uz seriju "Babilon Berlin", koju preporučujem! Što se tiče glazbe, preko dana u kuhinji, uz kuhanje i jelo, puštam klasiku za opuštanje, a ostatak dana Deezer ili radijski program.

Koji su, po tvom mišljenju, koraci koje glazbena industrija može i mora poduzeti da bi pomogla svojim dionicima?

Prvo mi sami sebi moramo pomoći tako da se pazimo i čuvamo, da opstanemo i prebrodimo ovaj period. Jer bez nas nema ni glazbene industrije, a ona nas treba, koliko je to moguće u ovim uvjetima, podržati. Kako sam ja i izvođač i autor, jedna od mjera možda bi bila da se više vrti domaća glazba u radijskim i televizijskim programima. Na taj bi se način mojim kolegama izvođačima i autorima, i meni, omogućilo da preživimo lakše, putem honorara od autorskih ili izvođačkih prava.

Mi smo ljudi veoma žilava vrsta i duboko u sebi osjećam da ćemo se nekako ipak izvući iz svega ovoga, na ovaj ili onaj način.

Radiš li na nekim novim pjesmama, koliko je ovo vrijeme poticajno za stvaranje?

Što se tiče stvaralaštva, prvo sam odlučio dovesti u red svoj atelje, studio u kojem stvaram, jer sad imam vremena i za to. Temeljito sam ga očistio, a s obzirom na to da sam elektroničar po struci, sredio sam prekinute ili škripave kablove, otvorio uređaje koji ne rade dobro i popravio što se da popraviti.

Jesi li se možda posvetio i arhivi Nene Belana (smijeh)?

Odlučio sam prebaciti staru arhivu iz 90-ih s ADAT traka na tvrdi disk, pa sam tom prilikom otkrio pjesmu koju sam 1997. snimio za album "Južnjačka utjeha", ali koja nije na kraju ušla na album i sad ju miksam (smijeh). Pronašao sam još dvije pjesme koje ću "obnoviti", s tim da je jednu zaželjela otpjevati moja kćer. Radim i jednu prigodnu antikorona pjesmu, obradu koju ćete uskoro čuti. Imam i neke pjesme od prijatelja koje namjeravam snimati u demo obliku te jednu svoju, za sebe, potpuno novu. Imam brdo planova u studiju, uključujući i rad na soundtracku mjuzikla "Bambina". Možda sam prvi Hrvat koji takvo nešto izjavljuje, ali na kraju imam čak i premalo vremena u ovim uvjetima! (smijeh)

Imaš li, za kraj, neku poruku u skladu sa svojim optimističnim pjesmama?

Dragi svi, ne klonite duhom, ova će situacija proći prije ili kasnije, i život će se normalizirati. U međuvremenu iskoristite vrijeme koje nam je dano i učinite stvari za koje prije nikad niste imali vremena, a svakako ih ima napretek. Čuvajte se, čuvajte vaše zdravlje i zdravlje drugih. Vidimo se uskoro na koncertima!

I s 50 godina najradije nosi haljine koje pucaju po šavovima, a ne odvaja se od 14 godina mlađeg dečka Mariah Carey (Foto: Getty Images) Mariah Carey (Foto: Profimedia) Mariah Carey (Foto: Instagram) +0 Mariah Carey (Foto: Getty Images)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju