Neno Belan i njegovi Fiumensi uskoro će u zagrebačkom Vintage Industrial Clubu održati koncert live izdanja Đavola. Belan nam je otkrio i da je postao umjetnički direktor prestižnog festivala.


Neno Belan i njegovi Fiumensi uskoro će u zagrebačkom Vintage Industrial Clubu održati koncert live izdanja Đavola. Za Dnevnik.hr otkrio nam je što je novog kad je njegova karijera u pitanju. Postao je umjetnički direktor prestižnog Zagrebačkog festivala, a neke od planova za njega otkrio nam je već sada.

Vezani članci Slika nije dostupna Oni će pjevati samo za vas na Valentinovo! Slika nije dostupna Podijelili smo ulaznice za nastup Nene Belana u klubu Roko

Postali ste umjetnički direktor prestižnog Zagrebačkog festivala. Kakvi su vam daljnji planovi za taj festival i kakav će te biti direktor?

Postoje ozbiljni planovi za daljnji razvoj festivala. On je već nekoliko godina u uzlaznoj putanji i mi u tom smjeru mislimo raditi i dalje (namjerno govorim u množini, jer oko sebe imam odličan tim suradnika). Stvorili smo jedan novi glazbeni recept, on se već tri sezone pokazuje uspješnim, pa ćemo u tom duhu realizirati i nadolazeći 64. festival u siječnju iduće godine. Vjerojatno će biti u istom prostoru, na zavidnom produkcijskom i tehničkom nivou, uz visoku kreativnu i izvođačku kvalitetu. Zagrebački festival ima svoju snagu i tradiciju, ali sad je pred novim izazovima. veselim se vremenu koje je tek dolazi, u kojem će se te nove i svježe ideje polako ostvarivati. Zbog ugleda hrvatske pop glazbe, mojih cijenjenih kolega koji su godinama u tom poslu, ali i zbog mladih ljudi koje će festival afirmirati.

Ove godine na Večerima Dalmatinske Šansone u Šibeniku predstavili ste se pjesmom 'Sanjaj' iz vašeg mjuzikla 'Čarobnjak iz Oza'. O čemu se točno radi?

Radi se o jednom od 11 songova koje sam napravio za potrebe mjuzikla 'Čarobnjak iz Oza', pod redateljskom palicom fenomenalne Nine Kleflin. Mjuzikl je bio premijerno prikazan u lipnju, u okviru međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku, songove su u predstavi izvodili glumci. To je inače vec treći mjuzikl, dio velike dječje trilogije, realizirane s istim suradnicima. U dogovoru sa direktorima Šibenskog festivala šansone, izveo sam tu pjesmu, ali van konkurencije, nisam se borio za nagrade jer bi to bilo i protiv pravila šansone, jer je pjesma izvedena već ranije pred publikom u predstavi. Dakle na šansoni sam sudjelovao revijalno. Međutim pjesmu 'Sanjaj' smatram naravno svojim novim singlom, a njezin status u eteru to i potvrđuje.

Dugo godina brojite u svojoj karijeri, a čini se da stalno imate nove ideje i nove planove. da li ste se ikada umorili posla kojim se bavite?

Ni slučajno, pa pobogu, tek počinjem!

Neno Belan i vaš bend Fiumens zajedno su još od prve postave. Da li među vama ikada bilo kakvih trzavica, ideja oko razlaza i kako uspjevate imati tako dobar prijateljski odnos?

Bend je kao neka vrsta braka i kao i svaki brak ima svoje uspone, krize i padove i mi smo ih naravno imali i imat ćemo ih još, ali naš glazbeni brak je očito veoma čvrst i ne da se tek tako lako razvrgnuti. Temelj svega je poštenje i povjerenje, uz uvjet glazbenog razumijevanja, naravno... i budite sasvim sigurni da ćemo vas jos puno godina zajedno uveseljavati.

Bliži nam se uskoro i promocija live albuma grupe Đavoli, koja će biti 29.09. u zagrebačkom klubu Vintage. Koje vas uspomene vežu za taj period vaše karijere?

Vežu me divne uspomene, pa to je bilo doba moje mladosti i glazbenog sazrijevanja, i danas sam veoma ponosan da sam preko upravo tog perioda svog glazbenog rada, koji je sad evidentno preživio sva ova desetljeća preispitivanja, postao dio hrvatske povijesti popularne kulture i zato, svi u Vintage, 29.9. na double-retro zavbavu!

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju