Plesno natjecanje \
Plesno natjecanje \"Mia Čorak Slavenska\" (Foto: PR) Foto: PR

Dvanaest godina zaredom Hrvatska glazbena mladež organizira prestižno natjecanje plesača suvremenog plesa "Mia Čorak Slavenska" koje se održava od 23. do 25. studenog 2018. godine u Centru za kulturu Trešnjevka u Zagrebu.


Dvanaesto hrvatsko natjecanje plesača suvremenog plesa "Mia Čorak Slavenska" u suorganizaciji HGM-a i Centra za kulturu Trešnjevka najprestižnije je natjecanje mladih plesačica i plesača suvremenog plesa jer nosi ime po jednoj od najvećih i najnadarenijih plesnih umjetnica proizašlih iz hrvatskog naroda kako ju je u predstavio Slavko Batušić, poznati povjesničar umjetnosti, u Hrvatskoj enciklopediji i prvom imenu plesne umjetnosti i u Americi.

Vezani članci Marina Kovačić (Foto: Dnevnik.hr) Ne viđa se često: Iz Rusije se vratila s medaljom izvrsnosti i ne želi napustiti Hrvatsku Nevena Božović (Foto: Screenshot Youtube) Uzbudljiva prva polufinalna večer Eurosonga: Srbija i Slovenija izborile ulazak u veliko finale!

Mia Čorak Slavenska, rođena u Slavonskom Brodu 20. veljače 1916. godine, posvetila je svoj život plesu i baletnoj umjetnosti. Jedna je, ne samo najveća hrvatska balerina, nego i najznačajnije ime plesnih umjetnika 20. stoljeća. Njezin međunarodni uspjeh započeo je s osamnaest godina kad je potpisala ugovor za sezonu 1934/35. kao primabalerina HNK i bila prva hrvatska plesačica koja nosi taj naslov.

U Berlinu za trajanja Olimpijskih igara 1936. godine sudjeluje u takozvanoj Plesnoj olimpijadi i postiže do tada svoj najveći uspjeh osvajajući prvu nagradu. Time se za nju definitivno otvaraju sva svjetska vrata. U Parizu snima film Smrt labuda, kojim stiče kultni status.

U svom najplodonosnijem razdoblju vodi vlastitu trupu Slavenska Variante Ballet, nakon čega zajedno s partnerom Fredericom Franklinom pokreće Slavenska-Franklin Ballet. Gostuje na svim glavnim pozornicama svijeta, oduševljava publiku i dobiva najbolje kritike. Proslavila se ulogom Blanche u baletnoj verziji djela "Tramvaj zvan čežnja" po djelu Tennessee Williamsa koji je oduševljen njenom ulogom.

Njezina ljubav prema plesu živi i nakon njezine smrti kroz Fondaciju Slavenska Dance Preservation sa sjedištem u Los Angelesu koju vodi njena kćerka Maria Ramas, profesorica na UCLA sveučilištu. Ona na čelu Fondacije ustupa korištenje imena Mia Čorak Hrvatskoj glazbenoj mladeži kako bi se i dalje nastavila Mijina misija promicanja umjetnost, posebno plesne, među mladima i to u njenoj voljenoj domovini.

I ove godine HGM, krovna institucija u Hrvatskoj koja potiče širenje svijesti mladih o vrijednostima koje unosi umjetnost u njihov život, okuplja više od šezdeset mladih plesača iz cijele Hrvatske, od Požege, Osijeka preko Vukovara do Zagreba, Splita, Žrnovnice i Tenja.

Mlade umjetnike potiču voditelji projekta natjecanja, utjecajni plesni pedagozi i koreografi - Desa Virant i Dinko Bogdanić te Dubravka Dujmović Kušan, glavna tajnica HGM-a.

Cijeli projekt, između ostalih, podržava Remus Dimache, solist baleta HNK iz Splita, i voditelj Radionice suvremenog plesa koju HGM organizira svake godine u Međunarodnom kulturnom centru Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu na kojoj sudjeluju mladi umjetnici iz cijelog svijeta koji kroz cjeloživotnu edukaciju svoj talent bruse do savršenstva.

Trodnevno plesno natjecanje kulminirat će gala koncertom 25. studenog 2018. godine s početkom u 18 sati kada će dodijeliti i prestižne nagrade mladim umjetnicima. Detaljne informacije nalaze se na www.hgm.hr mrežnim stranicama.

Više o životu najveće hrvatske plesne umjetnice koja je inspiracija mladim plesačima i plesačicama te njenoj Fondaciji Slavenska Dance Preservation potražite na: www.slavenskadancepreservation.org . 

Domaća glumica zablistala u Hollywoodu: "Bilo je nestvarno, a ponudu iz Hollywooda nikad ne bih odbila"

Crnokosa Vukovarka koja je iziritirala i Šuput napokon se zaljubila: ''Žene me pljuju jer su ljubomorne''

Grudnjak je ostavila kod kuće: Angie s djecom šetala u tankoj majici ispod koje se vidi baš sve