Hrvatska diskografska udruga objavila je godišnju listu emitiranja domaće glazbe iz 2018. godine.

Galerija


Iza nas je godina koju će hrvatska glazbena scena pamtiti po brojnim uspješnim hitovima, dodijeljenim priznanjima, izdanim albumima, održanim koncertima, glazbenim projektima te nekim dobrim i nekim tužnijim vijestima s glazbene scene.

Vezani članci Franka Batelić - 1 Franka seksi objavom poželjela lijep vikend, odala i gdje se uputila, ali i na što se još ne može naviknuti Nina Badrić Ovo su najslušanije domaće pjesme u 2019. godini, jeste li ih pjevušili i vi?

Ipak, brojni glazbenici imaju razloga za slavlje jer je Hrvatska diskografska udruga objavila službenu godišnju listu emitiranja domaće glazbe iz 2018. godine i otkrila koji su najuspješniji glazbeni uradci koje je radijski eter ponajviše emitirao.

Na prvome se mjestu nalazi Petar Grašo s pjesmom "Ako te pitaju" u izdanju Tonike. Pjesma je Graši zaradila tri službena priznanja Hrvatske diskografske udruge: za muškog izvođača godine, pjesmu godine te Deezer singl godine. Pjesma je na HR Top 40 listi, jedinom službenom pregledu tjednog radijskog emitiranja koji donosi HDU, provela godinu dana od samog izlaska.

Drugo mjesto zauzeli su grupa Vatra i Massimo s pjesmom "Nama se nikud ne žuri" u izdanju Dallas Recordsa, hitom koji je također tjednima dominirao top-listom HR Top 40. Zahvaljujući toj pjesmi grupa Vatra primila je priznanje Hrvatske diskografske udruge za grupu godine 2018. Na trećem ih mjestu slijedi duet Željka Bebeka i Olivera Dragojevića "Ako voliš ovu ženu" u izdanju Croatia Recordsa. Ovaj bezvremenski hit radijske su postaje zavoljele odmah po izlasku i rezervirale mu prostor u eteru i veliku naklonost slušatelja.

Nina Badrić i njezin singl "Mijenja se vrijeme" u izdanju Aquarius Recordsa smjestili su se na četvrto mjesto. Ženska izvođačica godine, prema podacima HDU-a, provela je s ovim singlom čak 35 tjedana zaredom na HR Top 40 i tako bez iznimke zaradila priznanje najemitiranije ženske izvođačice u hrvatskom radijskom eteru. Slijedi je Mia Dimšić, mlada Osječanka čiji je singl "Do posljednjeg retka" u izdanju Croatia Recordsa zauzeo peto mjesto godišnje liste emitiranja, a on se ujedno nalazi na na njezinu albumu "Život nije siv", najprodavanijem domaćem izdanju u 2018. godini.

U prvih 10 našli su se još i Saša Lozar s pjesmom "Da", koju izdaje Agapa Music, zatim Tony Cetinski i njegov "General bez činova" u izdanju Hit Recordsa. Slijedi ih Franka sa svojim singlom "S tobom" u izdanju Karpo Medie, dok se iza nje nalaze grupa Detour i pjesma "Bez tebe" (Aquarius Records) te Zsa Zsa & Vanna, koje u izdanju Croatia Recordsa pjevaju pjesmu "Tragom tvojih tragova". Tko se još našao na godišnjoj listi emitiranja Hrvatske diskografske udruge, možete pročitati na poveznici.

Top-lista Hrvatske diskografske udruge jedina je službena, točna i sveobuhvatna lista radijskog emitiranja domaće glazbe koja pokriva najveće nacionalne, regionalne te brojne lokalne postaje. Precizni i transparentni podaci o najemitiranijoj glazbi objavljuju se prema naprednom računalnom sustavu 1played koji prati emitiranje više od 140 radijskih postaja diljem zemlje. Kriteriji za sastavljanje liste uključuju broj emitiranja te razinu koncesije pojedine radijske postaje prema službenim podacima Vijeća za elektroničke medije, kako bi se dobili što precizniji podaci u realnom vremenu. Hrvatska diskografska udruga iste distribuira podjednako medijima i slušateljima, ali i glazbenoj struci, koja na temelju podataka temelji svoj uspjeh i daljnji rad.

Dva razloga zbog kojih je Ivo Gregurević rijetko davao intervjue

Posljednja fotografija Ive Gregurevića: "Nikad ne znaš kad je zadnji put..."

Legendarni Giga volio je život: "Prestao sam piti i pušiti iz straha od smrti, samo da ostanem živ"