Napisati pjesmu, koja traje tri minute i obuhvaća povijest jednog kraja nije nimalo jednostavno. Miroslav Rus, je u spomen na svoje roditelje i Baniju sa koje su oni potekli, pokušao upravo to učiniti.

Galerija


"Banija" je skladba koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Nije riječ o podilaženju aktualnom trenutku, već nečemu što će ostati za buduće generacije. Pjesma je to sa više značenja, jakom i jasnom porukom.

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović Bivša predsjednica volontirala na Banovini te obećala kuću osmeročlanoj obitelji: "Došla je sa stručnjacima, sagradit će mi novu kuću na mjestu stare" Utjecaj potresa na Glinu - 10 Banija ili Banovina? Oba su oblika dopuštena i pravilna, niti je Banija srpski niti je Banovina "hrvatskije"

"Pjesmu sam prvi puta snimio 2015. i mislio sam da je nikada neću objaviti. Poklonio sam je, samo mojim prijateljima iz tog kraja, a upravo oni su me sada nagovorili, potrešeni nesretnim događajima, da je pustim u javnost i da ne ostane samo za nas. Teška je sudbina tog kraja i pokušali smo u spotu skrenuti pažnju na to", izjavio je Miroslav.

Poznat kao autor koji se osim pjesmom voli izraziti i slikom, Rus je i ovoga puta poseban naglasak stavio na video spot. Dovoljno je sjetiti se spotova za njegovu obradu pjesme "Bella Ciao", duet Tonyja Cetinskog i Jure Brkljače "Ovo je istina", te naposljetku trilogiju ITD banda "Proljeće", "Plesač na žici" i "Zagreb".

Tako "Baniju" prati video spot Hit Produkcije, u kojem je imamo priliku vidjeti od davne 1577. godine, te bitke za utvrdu Gvozdansko u kome je u ratu s Turcima hrabro izginulo cijelo stanovništvo tog kraja. Video završava na ulicama Petrinje 2020. godine, svima dobro poznatim teškim slikama posljedica potresa.

Za sam kraj, Rus ukazuje na tužan pogled djevojčice iz spota, koji je jedno veliko zašto, a koje prati ciklično rušenje svakog pokušaja, da Banija stane na noge.

Ovoj multitalentiranoj ženi predviđali su blistavu budućnost, a onda je brutalno ubijena iz posve banalnog razloga

Domaće ljepotice kao trudnice: Maja je poletna i s trbuhom do zuba, Žanamari je dobila 35 kilograma, a Nives ćete teško prepoznati!