Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Glazbeni profesionalci napravili popis najdražih izdanja sa hrvatske glazbene scene u 2013.


Godinu koja je iza nas glazbeno su obilježila mnoga domaća izdanja, a ljudi koji profesionalno prate domaću glazbenu scenu po svom su ukusu napravili popis njima najdražih izdanja.
Album kojeg je nahvalila publika i kritika i koji se zasluženo nalazi na gotovo svim listama je 'Voyage' Jelene Radan.

Pjesma Lane Jurčević i grupe Connect hit na YouTube-u

Vezani članci Slika nije dostupna Jelena Radan i Meritas oduševile Dubrovnik! Slika nije dostupna Romantična vruća ljetna noć uz Jelenu Radan & Meritas

Radi se njezinom najkompleksnijem izdanju do sad, a možemo reći i najpotpunijem. Album na četiri jezika: hrvatskom, engleskom, francuskom i portugalskom zaokružio je jednu priču o putovanju djevojčice do žene i obrnuto. Upravo njen album našao se na top ljestvicama najboljih domaćih izdanja na nekoliko hrvatskih portala.


Jedna od pjesama koja je najavila album bila je i „The device“ na engleskom jeziku kojoj je život slikovito udahnuo Boris Sekulić.
Bosansko-hercegovački bend Dubioza Kolektiv aktualnim albumom Apsurdistan dignuli su na noge cijelu regiju što potvrđuju rasprodane dvorane gdje god stignu.


Iako je album ponuđen na besplatni download na njihovoj stranici dubioza.org, i dalje se, 9 mjeseci nakon izlaska, nalazi na listi najprodavanijih albuma u Hrvatskoj. Jedan od njihovih najvećih hitova prošle godine je pjesma „Kažu“ , a spot je svojom animacijom i radnjom uspio vjerno dočarati duh i poruku same pjesme.

Među najboljim domaćim spotovima 2013. godine po izboru portala spotdepo.hr našli su se Meritas i Elemental.
S pjesmom „Umjesto isprike“ Meritas su najavile svoj novi album „Gle!“ koji bi trebao izaći početkom trećeg mjeseca. Za režiju spota „Umjesto isprike“ pobrinula se Mare Milin i jednu emotivnu i intimnu pjesmu dignula na novu razinu.


Dok je od novog albuma Elementala „U redu je“ prošlo 8 mjeseci, pjesme s albuma još uvijek osvajaju publiku, a upravo su spotom „Po mojoj mjeri“ skrenuli pažnju na važno žensko pitanje.
Želja redateljskog tima Nevija Smajića i Tomislava Brđanovića, ali i ekipe Elementala bila je prikazati mladu, ambicioznu i sposobnu ženu uhvaćenu u "kutiji", u životnim okolnostima koji joj ne dopuštaju da raširi krila i pokaže svoj puni potencijal. Ambijent derutnog podruma u prenesenom značenju simbolizira zatvoreno društvo koje ne nudi previše opcija ili pravednu priliku ženi koja želi pokazati koliko može i želi.


Mtv Hrvatska je na svojoj godišnjoj top listi „Domaćica“ izbor za najbolji regionalni spot prepustila upravo publici koja je tijekom cijele godine svojim glasovima davala podršku onim izvođačima koji su im se najviše sviđali.

Na prva tri mjesta našli su se: Frenkie feat Filip Dizdar, Dubioza Kolektiv i Elemental. Prošla godina definitivno je bila jedna od najuspješnijih za Frenkieja. Njemu jedna od najdražih potvrda rada došla je upravo od njegovih fanova. Naime Frenkie je osvojio MTV Best Adria Act kao najbolji izvođač u regiji. Spotom za ljetni hit „Dinamit“ koji je snimio zajedno s Filipom Dizdarom, još je jednom osvojio srca publike koji se po broju glasova našao na ovoj ljestvici na prvom mjestu.

Na MTV listi 20 najboljih spotova našla se i grupa Boa feat. Ivana Kindl s 'Uspomenom sna' čiji je spot režirao Filip Dizdar.
Grupa Boa trenutno promovira svoj aktualni album „Indigo“ koji je izašao krajem godine, a pjesmom 'Pravo vrijeme' u suradnji s Massimom od izlaska se nalaze na IHG Službenoj listi najslušanijih singlova.

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook