Manifestacija će započeti u petak, 14. lipnja, u 18:00 sati.

Galerija


Kulturno-umjetnička i turistička manifestacija Terezijana održat će se u Bjelovaru od 14. do 16. lipnja, a uz pregršt kulturnih i zabavnih događanja ove će je godine, među ostalim, obilježiti svečana povorka u čast carice Marije Terezije s više od 300 kostimiranih sudionika, koncerti Željka Joksimovića i splitskog TBF-a, scenski prikazi povijesnih događanja, kulinarski show, nastupi uličnih umjetnika i sportska natjecanja.

Vezani članci Predsjednik Milanović položio vijenac na Barutani, te sudjelovao na svečanoj sjednici Grada Bjelovara - 6 Milanović se sjetio kad je točno bio u Klubu, komentirao i performans Orešković i Puljak: "Sabor će se zaželjeti Pernara" Testiranje na koronavirus, ilustracija Opet kumovalo slavlje: Bjelovarsko-bilogorska županija uvodi nove mjere nakon što se 36 osoba zarazilo na "neodgovornoj svadbi"

Terezijana je, podsjetimo, jedan od turističkih brendova Bjelovara, a održava se već 24. godinu zaredom, privlačeći velik broj posjetitelja iz Hrvatske, ali i inozemstva. Cijela manifestacija inspirirana je povijesnim događajima i oživljava uspomene na osnivačicu grada, caricu Mariju Tereziju.

Uz zabavne i kulturne sadržaje karakterizira je, među ostalim, iznimno bogata i kvalitetna ugostiteljska ponuda, uključujući autohtone proizvode. Priredbu više puta u carskoj kočiji posjeti carica sa svojom svitom, praćena povijesnom konjičkom postrojbom Bjelovarskih graničara Husara.

Manifestacija će započeti u petak, 14. lipnja, u 18:00 sati, međunarodnom izložbom pasmine konja Gidran, koja će se održati ispred Gradske uprave. Uslijedit će koncert Matije Cveka na Maloj pozornici, od 19:30 do 21:30, kada počinje scenski prikaz inspiriran mitovima i legendama Bilogore „Babutočka vojna“. Popularni splitski bend TBF koncert će održati u 23:00 sata.

U subotu, 15. lipnja, u okviru Terezijane od 10:00 do 13:00 sati na Korzu će se održati manifestacija „Okusi Bilogore“. Ugostit će brojne kuhare, a uz prezentacije i degustacije delicija, održat će se i izbor najboljeg medenjaka i kolača s medom „Caričin medenjak“.

U „Okusima Bilogore“ sudjelovat će desetak ženskih udruga, predstavnici češke, mađarske i romske nacionalne manjine, lovci i ribolovci. Promovirat će se autohtona jela bjelovarsko-bilogorskog kraja slatki kruh kovrtanj te bjelovarski sir kvargl, kao i brojne slastice. Također, bit će predstavljen najveći kvargl na svijetu.

Ribolovci će tom prilikom promovirati dimljene riblje kobasice, dok će lovci pripremati svoja jela. Romi će pak promovirati jelo „Ciganski ćup“ koje se kuha 24 sata u zemljanom loncu, dok će Česi pripremati tradicionalne bramobrke i češke livance, a Mađari prezentirati vlastitu verziju krvavica i suhomesnatih proizvoda.

Bogatoj gozbi u 11:00 sati pridružit će se carska svita i Husari. Istovremeno će se održati koncerti klasične i moderne glazbe, kao i izložba starodobnih vozila Oldtimer Club Classic Bjelovar.

Također, u subotu poslijepodne održat će se smotra autohtonih hladnokrvnih konja i izbor najljepših kola pod nazivom „Nek krenu konji gizdavi“, s početkom u 17:00 sati.

Centralno događanje, velika svečana povorka u čast carice Marije Terezije, uz šaljivi scenski prikaz započet će kod Paviljona u 19:00 sati. Okupit će više od 300 kostimiranih sudionika, uključujući konjičke i pješačke povijesne postrojbe, orkestar, kulturno-umjetnička društva te konje i lovce u svečanim uniformama.

Koncert Željka Joksimovića započet će u subotu u 21:00 sat, a nakon toga slijedi i nastup popularnog Queen Real Tribute Benda.

Terezijana se nastavlja i u nedjelju, 16. lipnja, i to biciklističkim maratonom 3. XCM Terezijaner, koji započinje u 10:00 sati u centru grada. Uz brojna događanja za djecu i odrasle, u nedjelju poslijepodne ispred Gradske uprave održat će se izbor najljepšeg jahača, jahačice i jahačkog para, s početkom u 18:30 sati. U 19:30 uslijedit će gostovanje Male Picokijade iz Đurđevca, na kojoj će se carica Marija Terezija, uz husare, oprostiti od okupljenog puka.

Cjelokupna manifestacija završit će koncertima Zagreb Balkan Jazz Benda na Maloj Pozornici u 20:00 sati i Mate Škugora na Velikoj pozornici, s početkom u 22:00 sata.

U program Terezijane uključen je i Gradski muzej Bjelovar, u kojem će posjetitelji imati priliku pogledati izložbu skulptura, crteža i litografija Ivana Meštrovića, dok će Društvo za očuvanje hrvatske vojne tradicije održati izložbu Sablje i sječiva Habsburške i Austro-ugarske monarhije.