Uskoro u Domu sportova

Josipa Lisac u operi 'Gubec Beg' oduševila prije 40 godina, a sada sprema reprizu

showbuzz showbuzz Foto: DNEVNIK.hr

Ovogodišnje izdanje tradicionalnog Josipinog 'Koncerta Posvećenog Karlu Metikošu', koje će se održati 5. prosinca u Domu sportova, proći će u znaku 40 godina od praizvedbe naše prve rock opere 'Gubec Beg'.

Povodom svečane obljetnice na web siteu Josipe Lisac objavljen koji otkriva puno o 'Gubec Beg-u'. U ožujku se navršilo lijepih, okruglih 40 godina od praizvedbe naše prve rock opere, 'Gubec Beg'. 'Gubec Bega' je, baš kao i album 'Dnevnik jedne ljubavi' 'skrivio' isti autorski dvojac, Karlo Metikoš – Ivica Krajač. Orkestracije je radio još jedan glazbeni velikan, Miljenko Prohaska, dok je redatelj bio Vlado Štefančić. A Josipa Lisac je tog 5. ožujka 1975. godine u Lisinskom, kao i u stotinama izvedbi koje su uslijedile, tumačila zapaženu ulogu zagorske djevojke Jane. Predstava je izvedena diljem bivše Jugoslavije, ali i u Trstu, Rimu, Budimpešti, te ondašnjem Lenjingradu. Pogledalo je oko milijun ljudi, a arija “Ave Maria”, jedinstvena obrada tog latinskog teksta u nas, do danas je ostala neizostavni dio Josipina koncertnog repertoara.

Pogledaj i ovo Josipa Lisac ljubav koja ne prestaje Josipa Lisac otkrila nepoznate detalje o prvom susretu s Karlom Metikošem u kojeg se zaljubila sa samo 14 godina

Diva poručuje: 'Nije to tek tako. Mi smo ti koji su važni, mi biramo'

Njezina izvedba, u sceni uskrsne mise, od nekih je kritičara označena kao vrhunac predstave. (Ostalo je zabilježeno da je 1976. godine, prilikom gostovanja 'Gubec Bega' u Trstu, redatelj, zbog pljeska, morao prekinuti izvođenje predstave i dopustiti Josipi da ponovo izvede Ave Mariju.) Pritom, ona je, kako napominje, bila samo mrvica, samo dio ansambla od stotinjak ljudi među kojima je bio čak i jedan karate klub, pa Ladarice i folklorni ansambl te Studio za suvremeni ples. Naravno, uz Zbor i orkestar Kazališta 'Komedija'.

Naša najveća glazbena diva i dalje pjeva svojoj jedinoj ljubavi!

Opera je pisana po predlošku Šenoine 'Seljačke bune' i bavi se, dakako, povijesnim događajem iz 1573. godine. Prije 'Gubec Bega' u svijetu su postojale tek dvije rock opere, 'Tommy' i 'Jesus Christ Superstar', pa uzora i nije bilo puno. Velikom uspjehu 'Gubec Bega', kako to obično biva, prethodile su sumnje, no djelo je opravdalo sva očekivanja.

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene