Za crveni križ

Humanitarni plesni koncert ansambla LADO 27. travnja u Lisinskom

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO održat će 27. travnja humanitarni plesni koncert u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu u suradnji s Hrvatskim Crvenim križem.

Atraktivan program nudi rjeđe izvođene koreografije. Tako će publika nakon dugo vremena ponovno vidjeti Lijepu moju Moslavinu, Stare splitske plesove, Baranjske plesove, Kordunaške uspomene, Podravske svate, Tajnovitu Bilogoru, Goranski bal, Na veliko prelo i druge.

Pogledaj i ovo J.R. August - 3 koncert 14. ožujka J.R. August snima live album i slavi 10 godina karijere: "Glazba je poziv i hrana, ne mogu živjeti bez stvaranja"

Koncert počinje u 19:30, a prihod od prodaje ulaznica namijenjen je humanitarnim projektima Hrvatskog Crvenog križa. Ulaznice po cijeni od 80,00 i 120,00 kuna mogu se kupiti na blagajni i web stranicama Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog te na svim Dekodovim mjestima.

„LADO, kao jedini profesionalni folklorni ansambl u državi uvijek potiče i osjeća potrebu za angažiranjem na humanitarnim projektima. Tako smo ove godine već održali humanitarni koncert u Samoboru za opremanje Caritasove Sigurne kuće, dok ćemo nakon ovog koncerta u Lisinskom, 9. svibnja, održati i humanitarni plesni koncert u Kazalištu Gavella u suradnji s Plavim telefonom“, kazao je ravnatelj Lada Krešimir Dabo.

VIDEO: Ovako to zvuči kada Japanci zapjevaju na hrvatskom!

„Hrvatski Crveni križ kao najstarija i najveća humanitarna organizacija u Republici Hrvatskoj čuva ideju humanosti na teritoriju cijele zemlje, baš kao što LADO svojim plesovima održava bogatu hrvatsku kulturnu baštinu. Pokriti svu raznolikost ovih prostora nije niti jednostavno niti lako ali u tome se i krije čar i naše bogatstvo. U danima kada slavimo 50 godina načela Pokreta Crvenog križa, prisjećajući se sjajne povijesti, predstavljamo nove aktivnosti i nove partnere. Neka ovo bude festival plesa i pjesme u službi humanosti“, istaknuo je Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa.

O ANSAMBLU LADO

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, profesionalni je folklorni ansambl, osnovan 1949. godine sa zadaćom i ciljem istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskog prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije.

Njegovih 35 vrhunskih plesača, koji su istovremeno i izvanredni pjevači, s lakoćom se transformiraju iz plesnog ansambla u reprezentativan folklorni zbor, a 14 odličnih glazbenika svira na pedesetak različitih tradicijskih i klasičnih instrumenata. Ansambl LADO također posjeduje jedinstvenu kolekciju izvornih narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote (preko 1200 kompleta), pa je svaki koncert Ansambla, uz pjesmu i ples, ujedno i svojevrsna revija originalnog hrvatskog tradicijskog ruha.

Odlične vijesti iz Japana: Lado je tamo totalni hit!

Sve to, uz čudesno bogatstvo i raznolikost folklornog izraza na tako malom prostoru kao što je Hrvatska, čini LADO jedinstvenim u svijetu, što je prepoznala i publika u brojnim svjetskim koncertnim dvoranama u kojima je LADO nastupao: od Royal Albert Hall-a u Londonu, City Centre-a u New Yorku, preko Mann Auditoriuma u Tel Avivu i Sydney Town Hall-a pa sve do 20-ak vrhunskih koncertnih dvorana u Japanu, gdje je Ladovih 27 koncerata, tijekom petotjedne turneje u 2006. godini, oduševljeno gledalo više od 50 tisuća ljudi.

Za svoj rad i zasluge u promicanju nacionalne baštine, LADO je dobio mnoge nagrade i priznanja: Godišnju nagradu INE za promicanje hrvatske kulture u svijetu za 2006. godinu; ukupno 24 Porina, među kojima i Porina za životno djelo (2002); četiri Nagrade grada Zagreba (1963, 1968, 2002, 2009); nagradu Orlando na 54. Dubrovačkim ljetnim igrama 2003; dvije nagrade Ivan Lukačić na 34. i 44. Varaždinskim baroknim večerima (2004,2014) te Povelju Predsjednika Republike Hrvatske za 60. godina umjetničkog djelovanja (2009). LADO je 2002. godine bio predstavnik Europe na VI. Svjetskom simpoziju zborske glazbe u Minneapolisu, u Sjedinjenim Državama.


O HRVATSKOM CRVENOM KRIŽU

Hrvatski Crveni križ najveća je humanitarna organizacija u Hrvatskoj, a njegovo djelovanje započelo je još 1878. godine kada su osnovane prve dobrovoljne udruge u Zagrebu, Dubrovniku i Zadru. Tijekom gotovo 140 godina djelovanja, Hrvatski Crveni križ pomagao je ljudima u najrazličitijim potrebama, a nesebičnim radom posebno se iskazao tijekom Domovinskoga rata.

Danas je Hrvatski Crveni križ nacionalni, humanitarni i dobrovoljni savez zajednica udruga županijskih društava Crvenog križa te udruga gradskih i općinskih društava Crvenoga križa, koji uživa posebnu zaštitu i skrb Republike Hrvatske.

Misija Hrvatskog Crvenog križa je sprječavati i olakšavati ljudsku patnju ma gdje ona bila, štititi život i zdravlje te osigurati poštivanja ljudskog bića, osobito u vrijeme oružanih sukoba i ostalih izvanrednih stanja, raditi na sprječavanju bolesti i unapređenju zdravlja i socijalne zaštite, poticati dobrovoljnost i stalnu spremnost članova društva da pruže pomoć te da potiču opći osjećaj solidarnosti prema svima kojima je potrebna njegova zaštita i pomoć.

U provođenju ove misije Hrvatski Crveni križ rukovodi se temeljnim načelima Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca - humanost, nepristranost, neutralnost, neovisnost, dobrovoljnost, jedinstvo i univerzalnost. Upravo ove godine obilježava se 50 godina od usvajanja sedam temeljnih načela, a Hrvatski Crveni križ i koncertom Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO želi skrenuti pozornost na iznimnu vrijednost načela zahvaljujući kojima je Crveni križ svuda u svijetu prepoznat kao istinski humana i solidarna organizacija.
 

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene