Evo tko!

Hrvatski filmovi i filmaši na 19. Sarajevo Film Festivalu

showbuzz showbuzz Foto: DNEVNIK.hr

Šest naslova nalazi se u službenom programu dokumentarnog filma, po jedan u natjecateljskim programima dugometražnog i kratkometražnog filma, a još će ih se nekoliko predstaviti u ostalim programima.

Novo izdanje Sarajevo Film Festivala, 19. po redu, koje će se održati od 16. do 24. kolovoza, u svojim će programima predstaviti niz intrigantnih hrvatskih filmova, filmaša i projekata.

Pogledaj i ovo showbuzz Film Festival Severina zablistala na crvenom tepihu u Sarajevu

Šest naslova nalazi se u službenom programu dokumentarnog filma, po jedan u natjecateljskim programima dugometražnog i kratkometražnog filma, a još će ih se nekoliko predstaviti u ostalim programima festivala, kao i u programima namijenjenima filmskoj industriji i profesionalcima: na Docu Rough Cut Boutiqueu, CineLink+, Sarajevo grad filma te na Sarajevo Talent Campusu.

>> Ivana Nanut za Novu TV izvještava s 19. Sarajevo Film Festivala

Apsolutni pobjednik Festivala igranog filma u Puli – 'Obrana i zaštita' redatelja Bobe Jelčića (Spiritus Movens) otvorit će natjecateljski program igranog filma Sarajevo Film Festivala. Priča o jednom danu u životu sredovječnog muškarca kojem odlazak na sprovod dugogodišnjeg prijatelja može prouzročiti probleme sa susjedima ili s lokalnim političkim moćnikom premijerno je prikazana u programu Forum ovogodišnjeg Berlinalea, a na Festivalu igranog filma u Puli osvojio je čak sedam Zlatnih Arena, uključujući one za najbolji film, redatelja, scenarij te glavnog glumca (Bogdan Diklić) i glumicu (Nada Đurevska).

U službenoj selekciji dokumentarnog filma bit će prikazano šest hrvatskih naslova – pet u natjecateljskom programu i jedan izvan konkurencije. Radi se o raznolikoj selekciji filmova od kojih svaki na specifičan i originalan način progovara o različitim elemetima hrvatske stvarnosti: žrtvama kredita u švicarskim francima u ('U braku sa švicarcem' Arsena Oremovića u produkciji Interfilma), suočavanju s ratnom prošlošću ('Presuda Đure Gavrana' u produkciji Pipsera), pitanju schengenskih granica ('Mama Evropa' Petre Seliškar u hrv. koprodukciji Restarta), o neobičnom ponašanju turista blizu jedne srednjovjekovne crkve ('Autofokus' Borisa Poljaka u produkciji MILVA film i videa) te o osebujnom bračnom posredniku iz ruralnih predjela Hrvatske ('Gangster te voli' Nebojše Slijepčevića u koprodukciji Restarta i Fade Ina). Izvan konkurencije bit će prikazan 'Okupacija', 27. slika redatelja Pave Marinkovića (hrv. kop. Mitropa), dokumentarni film o jednom od najkontroverznijih hrvatskih filmova svih vremena - 'Okupaciji' u 26 slika Lordana Zafranovića.

U natjecateljskom programu kratkometražnog filma bit će prikazan 'Sin' redatelja Ivana Sikavice. Film govori o odnosu oca i sina, a pokušava odgovoriti na pitanje može li ih jedan trening ponovo povezati. Film je prikazan kao dio omnibusa 'Zagrebačke priče vol. 2' u produkciji Propeler Filma.

Hrvatski film prisutan je i u ostalim programima Sarajevo Film Festivala. Za sudjelovanje na Docu Rough Cut Boutiqueu odabran je 'Mia, ja i kromosom viška' u produkciji Hulahopa. Radi se o intimnom dokumentarnom projektu redateljice Eve Kraljević u kojem govori o odnosu sa svojom sestrom Mijom kojoj je dijagnosticiran Downov sindrom. Tijekom devet godina snimanja, Eva je zabilježila Mijine snove, želje, razmišljanja o životu, ljubavi i sitnicama koje je vesele. Za predstavljanje unutar CineLink+, programa industrijskog dijela festivala namijenjenom razvoju projekata s koprodukcijskim potencijalom, odabran je 'Što da se radi' Gorana Devića, projekt dugometražnog dokumentarnog filma koji prateći sindikalne aktivnosti tijekom zatvaranja željezničke tvornice Gredelj postavlja pitanje mogućnosti suprotstavljanja radnika kapitalizmu.

U okviru programa Sarajevo grad filma, zaduženom za promoviranje i umrežavanje mlađih autora na regionalnoj filmskoj sceni, bit će prikazana 'Moja!' Moja! Moja sobica!, kratkometražni igrani film Barbare Vekarić koji govori o svađi mlađeg brata i sestre koji pokušavaju dobiti sobu starije sestre, koja se seli na studij u inozemstvo. 'Mali debeli rakun', još jedan kratkometražni film Barbare Vekarić, uvršten je u Dječji program, gdje će se također prikazati i novi kinohit iz Kinoramine franšize o pustolovinama dječaka Koka – 'Zagonetni dječak' u režiji Dražena Žarkovića.

Kao poseban gostujući program bit će prikazane 'Kockice', natjecateljski program Zagreb Film Festivala posvećen hrvatskom kratkometražnom filmu. U programu će se prikazati neki od najuspješnijih naslova predstavljenih u ovome programu: 'Terarij' Hane Jušić, 'Babysitter' Ivana Sikavice, 'Komba' Tina Žanića i 'Onda vidim Tanju' Juraja Lerotića.

Na Sarajevo Talent Campusu, sedmodnevnoj networking platformi za mlade filmske profesionalce, sudjelovat će glumice Sanja Drakulić i Sara Stanić, redatelji Ana Opačić i Mate Ugrin, producenti Tibor Keser i Ivana Marinić Kragić, filmska kritičarka Karla Lončar te scenaristica Mia Bucević.

 

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene