Alarmantno stanje i svjetski trend razvijenih zemalja koji ide u smjeru sve manje tjelesne aktivnosti nije zaobišao ni Hrvatsku.


Vjerojatno je upravo rođena prva generacija koja će živjeti kraće od svojih roditelja ukoliko se nešto ne poduzme, a ključ promjene u našim je rukama i vrlo je jednostavan. Stručnjaci sa Kineziološkog fakulteta u Zagrebu pozivaju na trenutačnu promjenu.

Beyonce Knowles otkrila je tajnu svog savršenog izgleda

Vezani članci Slika nije dostupna Nacionalni projekt Aktivna Hrvatska predstavlja novu sezonu Slika nije dostupna Glumica Sementa Rajhard i rukometaš Luka Stepančić aktiviraju mlade

'U posljednja dva desetljeća dobivamo alarmantne podatke u vezi tjelesne aktivnosti hrvatskih građana. Svega nekoliko postotaka hrvatskih građana kontinuirano i/ili organizirano vježba, a manje od dvadeset posto je dovoljno tjelesno aktivno!', izjavio je dekan KIF-a prof.dr.sc. Damir Knjaz i dodao: 'Nastavimo li tako, nove će generacije hrvatskih građana živjeti sve kraće a zdravstveni sustav će imati sve veće i veće troškove. Neraskidiva je veza između tjelesne aktivnosti i zdravlja te hrvatsko društvo mora biti spremno poduzeti radikalne zahvate u obranu zdravlja i kvalitete života svojih građana!'

Samo prije nekoliko generacija tjelesna aktivnost je bila svakodnevna dnevna rutina, dok je danas tjelesna neaktivnost postala normalna i prihvatljiva pojava. Socijalne i ekonomske posljedice toga su nesagledive. Moramo poduzeti akciju odmah! Kako ekonomija u nekoj zemlji raste, tako opada tjelesna aktivnost kod građana te se ljudi sve manje kreću. Razvijene zemlje s rastućim ekonomijama drastično su smanjile tjelesnu aktivnost građana, npr. u SAD-u za čak 32 % u dvije generacije. U Kini je veliki broj građana postao tjelesno neaktivan, mnogo više nego u ijednoj drugoj naciji. Samo u jednoj generaciji u 18 godina, tjelesna aktivnost je pala za nevjerojatnih 45 posto, a isti trend slijede i mnoge druge zemlje. Hrvatska je pri dnu ljestvice zemalja EU kada je tjelesna aktivnost njezinih građana u pitanju.

'Briga za zdravlje čovjeka počinje u majčinu trbuhu. Odgovornost roditelja za zdravlje djeteta ne smije se svesti isključivo na posjetu liječniku. Puno veći doprinos djetetovu zdravlju roditelj će dati ukoliko dijete od najranijih dana podržava i usmjerava u aktivnom načinu života. Tjelesno vježbanje je i preventiva i lijek. Tjelesno vježbanje je dostupno i jeftino. Konačno, tjelesno vježbanje je najisplativija investicija u djetetovo zdravlje i kvalitetu života!', izjavio je prof.dr. sc. Igor Jukić.

Uzimajući u obzir nesagledive troškove i posljedice, teško je shvatiti zašto više nije učinjeno da se epidemija tjelesne neaktivnosti zaustavi. Ovaj problem modernog društva dovodi do velikih povećanja kroničnih bolesti i skraćenog vijeka života, ali isto tako velikih i nepotrebnih troškova za zdravstveni sustav zemlje.

Znanost je jasna. Tjelesna aktivnost djeluje na puno više razina nego samo na dobro zdravlje. Ona kreira produktivnost, vodstvo i inovacije. Smanjuje depresiju i kriminal, razvija edukaciju i postignuća, veću dobit i povratak poslu. Dobrobiti koje će imati pojedinci i cijele nacije i više su nego obećavajuće i dalekosežnije nego što ih sada možemo uvidjeti.

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju