Novi spot

Prljavo kazalište: 'Htjeli smo izaći iz uobičajenog klišeja'

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Najavu spota za pjesmu Prljavog kazališta 'Možda dogodine' donosimo premijerno na portalu DNEVNIK.hr, pogledajte video!

Godinu dana nakon izlaska njihovog 14. studijskog albuma 'Možda dogodine', Prljavo kazalište ima i spot za istoimenu pjesmu!

>> Novi HIT GODINE iznenadio je mnoge - poslušajte ga ovdje!

Pogledaj i ovo Prljavo kazalište - 1 Stare navike, novi počeci Jasenko Houra i Mladen Bodalec otkrivaju zašto ih je glazba spasila te je li bend poljuljao nedavni sukob oko imena!

Spot vam premijerno donosimo ovog petka na portalu DNEVNIK.hr te u inMagazinu, a u videu već možete pogledati i najavu. Prljavo kazalište je na novom albumu, osim naslovnog singla 'Možda dogodine' takđer i pjesme 'Knjiga tajni', 'Ljubav je...', 'Prgav ili ne', 'Ako ti još jednom oprostim', 'Djevojka od milijun dolara', 'Voli me', 'Sjeti me se', 'Viva', 'Liker zaborava', 'Iza mojih prozora' i 'Baš kad nije vrijeme'.

Upravo zbog toga napravili smo i intervju s piscem pjesama, Jasenkom Hourom koji nam je otkrio kako je vidio bend tijekom 1970-ih, a kako sebe i bend vidi danas.

Prije gotovo godinu dana objavljen je vaš 14. studijski album 'Možda dogodine', kako je nastao taj album - što vas je na njega inspiriralo i kako ga je publika prihvatila?

Meni je vrlo teško govoriti o materijalima nakon što izađu jer proces je da pišem nekakve natuknice kad negdje sjedim, čak mislim da je to malo igra psihoanalize pa tek nakon dosta vremena i sam postajem svjestan što sam htio jer uvijek je tu prisutan i bend koji ima ogroman značaj kod stvaranja materijala, tako da tek sa puno odmaka mi je jasnije što sr u određenom periodu događalo.

Zašto ste se tek sad odlučili snimiti spot i za što baš jedan ovakav spot?

Očito da danas pjesma traje koliko traje i spot, vremena su užasno brza i došlo je vrijeme singlova, tako da puno materijala koje su na CD-u ili ploči, dok je bend na putu i na turneji po godinu – godinu i pol dana, naprosto nestaje i događat će vam se usred turneje da vas netko pita kad ćete napraviti nešto novo. Tako da smo kod spota 'Možda dogodine' htjeli izaći iz uobičajenog klišeja spota i dopustili smo mlađoj garnituri da oni naprave taj vizualni dio.

Imate više od 35 godina 'radnog iskustva', počeli ste svirati tijekom 1970-ih, dakle, tijekom ere punka, koji su vam bili (glazbeni) snovi kad ste kretali u ovu 'avanturu'?

Glazbeni snovi su bili u toliko što smo htjeli raditi nešto kreativno i malo viknuti, na taj način da i mi na ovom svijetu postojimo.

Zašto ste se odmaknuli od punka?

Ne mislim da sam odmaknuo od punka, nego je on bio najbolji način da čovjek preko vrlo jednostavne forme, u kojem ste morali znati tri akorda da počnete ulaziti u svijet rock 'n' rolla.

Dio ste također (ex-Yu) Novog vala i zapravo jedan od rijetkih bendova koji ga je 'preživio' i nastavio aktivno svirati i stvarati i danas, nedostaje li vam to jedno vrijeme u kojem je bilo bendova koje je više zanimala glazba od instant slave?

Meni najviše nedostaju neki ljudi iz tog perioda i sama činjenica da sam tada mogao svaku večer otići u nekakav klub i te bendove vidjeti, ali nisu samo bendovi bili dio scene, naprosto od dizajnera, novinara, svi smo komunicirali i imali kulturološke zajedničke nazive.

Kad usporedite današnju glazbenu scenu s onom na kojoj ste vi počeli, koje su razlike i što nam to danas nedostaje?

Danas nam nedostaje ono što sam objašnjavao, a to je da je danas sve zajedno pomješano i da je tako, kako politka voli reći, 'estrada i zabavljaci'. Međutim, mi nemamo nikakve zajedničke kulturološke nazivnike.



Što biste vi kao iskusni glazbenici savjetovali mladim (demo) bendovima koji još uvijek sviraju u svojim garažama, a htjeli bi izaći pred publiku i uporni su u tome?

Htio bih im samo poželjeti puno sreće i da shvate da samo uporni opstaju i da samo prate svoje snove.

Vaš album 'Prljavo kazalište' smatra se jednim od najboljih debitantskih albuma u povijesti domaćega rocka, koja je po vašem mišljenju, najbolja ploča Prljavog kazališta u cijeloj karijeri?

Ne bi se osudio govoriti o radu Kazališta jer za svaki album smo se trudili jednakom energijom da ga napravimo, a sad Bože moj, čovjek prolazi kroz različite faze i ne može uvijek biti sve najbolje, a to ne znači da sam bilo sšto uzalud radio.

Koje pjesme biste izdvojili kao 'best of' s novog albuma?

Možda vas razočaram, ali meni je o tome vrlo teško odlučivati.

Koji su vam planovi za ljeto 2013. - gdje ćete svirati, koja mjesta planirate posjetiti?

Pa ispred nas je u svakom slučaju još veliki broj koncerata i ovog trenutka samo znam da ćemo na putu provesti do prvog mjeseca 2014. godine kad bi trebali završiti turneju. U kojim ćemo sve gradovima biti, o tome odučuje menadžment jer u ovom trenutku mi se motaju nekakve pjesme po glavi pa mene na neki način pošteđuju od ovog dijela koje je vezan za turneju.

>> Achromatic Attic iz zagrebačke garaže odletjeli u Veliku Britaniju!

Od punka i Novog vala do kultnog benda

Prljavo kazalište je rock bend iz Zagreba koji je nastao 1977. godine, a kako i onda tako i sada glase za jedan od najpopularnijih bendova na području bivše Jugoslavije.

Album 'Prljavo kazalište' smatra se jednim od najboljih debitantskih albuma u povijesti domaćega rocka, a dosad su snimili 14 studijskih albuma, posljednji 'Možda dogodine' pripremali su od 2010. godine, a objavili su ga u lipnju 2012. godine.

Njihov glazbeni zvuk od početaka pa sve do danas je prilično sazrio - više nisu 'sirovi' i 'nabrijani', a mnoge njihove pjesme imaju snažne emotivne poruke zbog čega se na koncertima okuplja publika 'od 7 do 77 godina'.

Bend iz Dubrave daleke 1977. oformljen je od strane Jasenka Houre, Zorana Cvetkovića Zoka, Nine Hrasteka te Tihomira Fileša, a prvi vokalist benda bio je Davorin Bogović te se grupa proslavila legendarnim hitom 'Crno-bijeli svijet'. Danas sviraju u sastavu bez Bogovića i Cvetkovića i to sa Mladenom Bodalecom, Zlatkom Bebekom i Juricom Leikauffom.

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene