Najavu spota za pjesmu Prljavog kazališta 'Možda dogodine' donosimo premijerno na portalu DNEVNIK.hr, pogledajte video!


Godinu dana nakon izlaska njihovog 14. studijskog albuma 'Možda dogodine', Prljavo kazalište ima i spot za istoimenu pjesmu!

>> Novi HIT GODINE iznenadio je mnoge - poslušajte ga ovdje!

Vezani članci Slika nije dostupna Težak početak Prljavaca: "Spavali smo na kolodvorima. Koljena me još bole" Slika nije dostupna Nepopravljivi zavodnik: ''Bio sam dežurni romantik u kvartu''

Spot vam premijerno donosimo ovog petka na portalu DNEVNIK.hr te u inMagazinu, a u videu već možete pogledati i najavu. Prljavo kazalište je na novom albumu, osim naslovnog singla 'Možda dogodine' takđer i pjesme 'Knjiga tajni', 'Ljubav je...', 'Prgav ili ne', 'Ako ti još jednom oprostim', 'Djevojka od milijun dolara', 'Voli me', 'Sjeti me se', 'Viva', 'Liker zaborava', 'Iza mojih prozora' i 'Baš kad nije vrijeme'.

Upravo zbog toga napravili smo i intervju s piscem pjesama, Jasenkom Hourom koji nam je otkrio kako je vidio bend tijekom 1970-ih, a kako sebe i bend vidi danas.

Prije gotovo godinu dana objavljen je vaš 14. studijski album 'Možda dogodine', kako je nastao taj album - što vas je na njega inspiriralo i kako ga je publika prihvatila?

Meni je vrlo teško govoriti o materijalima nakon što izađu jer proces je da pišem nekakve natuknice kad negdje sjedim, čak mislim da je to malo igra psihoanalize pa tek nakon dosta vremena i sam postajem svjestan što sam htio jer uvijek je tu prisutan i bend koji ima ogroman značaj kod stvaranja materijala, tako da tek sa puno odmaka mi je jasnije što sr u određenom periodu događalo.

Zašto ste se tek sad odlučili snimiti spot i za što baš jedan ovakav spot?

Očito da danas pjesma traje koliko traje i spot, vremena su užasno brza i došlo je vrijeme singlova, tako da puno materijala koje su na CD-u ili ploči, dok je bend na putu i na turneji po godinu – godinu i pol dana, naprosto nestaje i događat će vam se usred turneje da vas netko pita kad ćete napraviti nešto novo. Tako da smo kod spota 'Možda dogodine' htjeli izaći iz uobičajenog klišeja spota i dopustili smo mlađoj garnituri da oni naprave taj vizualni dio.

Imate više od 35 godina 'radnog iskustva', počeli ste svirati tijekom 1970-ih, dakle, tijekom ere punka, koji su vam bili (glazbeni) snovi kad ste kretali u ovu 'avanturu'?

Glazbeni snovi su bili u toliko što smo htjeli raditi nešto kreativno i malo viknuti, na taj način da i mi na ovom svijetu postojimo.

Zašto ste se odmaknuli od punka?

Ne mislim da sam odmaknuo od punka, nego je on bio najbolji način da čovjek preko vrlo jednostavne forme, u kojem ste morali znati tri akorda da počnete ulaziti u svijet rock 'n' rolla.

Dio ste također (ex-Yu) Novog vala i zapravo jedan od rijetkih bendova koji ga je 'preživio' i nastavio aktivno svirati i stvarati i danas, nedostaje li vam to jedno vrijeme u kojem je bilo bendova koje je više zanimala glazba od instant slave?

Meni najviše nedostaju neki ljudi iz tog perioda i sama činjenica da sam tada mogao svaku večer otići u nekakav klub i te bendove vidjeti, ali nisu samo bendovi bili dio scene, naprosto od dizajnera, novinara, svi smo komunicirali i imali kulturološke zajedničke nazive.

Kad usporedite današnju glazbenu scenu s onom na kojoj ste vi počeli, koje su razlike i što nam to danas nedostaje?

Danas nam nedostaje ono što sam objašnjavao, a to je da je danas sve zajedno pomješano i da je tako, kako politka voli reći, 'estrada i zabavljaci'. Međutim, mi nemamo nikakve zajedničke kulturološke nazivnike.Što biste vi kao iskusni glazbenici savjetovali mladim (demo) bendovima koji još uvijek sviraju u svojim garažama, a htjeli bi izaći pred publiku i uporni su u tome?

Htio bih im samo poželjeti puno sreće i da shvate da samo uporni opstaju i da samo prate svoje snove.

Vaš album 'Prljavo kazalište' smatra se jednim od najboljih debitantskih albuma u povijesti domaćega rocka, koja je po vašem mišljenju, najbolja ploča Prljavog kazališta u cijeloj karijeri?

Ne bi se osudio govoriti o radu Kazališta jer za svaki album smo se trudili jednakom energijom da ga napravimo, a sad Bože moj, čovjek prolazi kroz različite faze i ne može uvijek biti sve najbolje, a to ne znači da sam bilo sšto uzalud radio.

Koje pjesme biste izdvojili kao 'best of' s novog albuma?

Možda vas razočaram, ali meni je o tome vrlo teško odlučivati.

Koji su vam planovi za ljeto 2013. - gdje ćete svirati, koja mjesta planirate posjetiti?

Pa ispred nas je u svakom slučaju još veliki broj koncerata i ovog trenutka samo znam da ćemo na putu provesti do prvog mjeseca 2014. godine kad bi trebali završiti turneju. U kojim ćemo sve gradovima biti, o tome odučuje menadžment jer u ovom trenutku mi se motaju nekakve pjesme po glavi pa mene na neki način pošteđuju od ovog dijela koje je vezan za turneju.

>> Achromatic Attic iz zagrebačke garaže odletjeli u Veliku Britaniju!

Od punka i Novog vala do kultnog benda

Prljavo kazalište je rock bend iz Zagreba koji je nastao 1977. godine, a kako i onda tako i sada glase za jedan od najpopularnijih bendova na području bivše Jugoslavije.

Album 'Prljavo kazalište' smatra se jednim od najboljih debitantskih albuma u povijesti domaćega rocka, a dosad su snimili 14 studijskih albuma, posljednji 'Možda dogodine' pripremali su od 2010. godine, a objavili su ga u lipnju 2012. godine.

Njihov glazbeni zvuk od početaka pa sve do danas je prilično sazrio - više nisu 'sirovi' i 'nabrijani', a mnoge njihove pjesme imaju snažne emotivne poruke zbog čega se na koncertima okuplja publika 'od 7 do 77 godina'.

Bend iz Dubrave daleke 1977. oformljen je od strane Jasenka Houre, Zorana Cvetkovića Zoka, Nine Hrasteka te Tihomira Fileša, a prvi vokalist benda bio je Davorin Bogović te se grupa proslavila legendarnim hitom 'Crno-bijeli svijet'. Danas sviraju u sastavu bez Bogovića i Cvetkovića i to sa Mladenom Bodalecom, Zlatkom Bebekom i Juricom Leikauffom.

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook