Izvorna glazbena priča

Zlatnik osvaja srca hitom "Slavonija ravna": "PlayStation smo zamijenili tamburicama"

Grupa Zlatnik - 3 Grupa Zlatnik - 3 Neja Markičević za Cropix/PR 1/5 >> Pogledaji ovu galeriju Grupa Zlatnik - 6 Grupa Zlatnik - 5 Grupa Zlatnik - 3 Grupa Zlatnik - 2 +0 Grupa Zlatnik - 1 Galerija

Grupa Zlatnik predstavlja novi singl "Slavonija ravna" kojim planiraju osvojiti glazbene ljestvice.

Dugo se na domaćoj estradi nije stvorilo novo mlado lice koje ne pokušava konkurirati svjetskim glazbenim trendovima ili regionalnim narodnjacima. Sad su se pojavila čak petorica mladića, okupljena u grupu Zlatnik, koji će svojom mladenačkom energičnošću, neodoljivim šarmom te snažnom emocijom prema tradicionalnom tamburaškom zvuku pokoriti glazbenu scenu i dokazati da izvornoj glazbenoj priči nikad neće odzvoniti.

Potvrdili su si to na koncertima posljednjih godina po cijeloj državi, a sad planiraju osvojiti i glazbene top ljestvice novim singlom "Slavonija ravna".

"Unatoč mnogim pjesmama inspiriranim tematikom Slavonije i odlaska iz domovine, željeli smo izraziti nadu u povratak i bolje sutra. "Slavonija ravna" je, baš kao i naš prethodni singl "Šuma stara", inspirirana doživljajem tradicije, običaja i životnog stila u slavonskom kraju. Nećemo se ograničavati samo na određeno područje, nastavit ćemo stvarati pjesme s univerzalnijom tematikom kako bi ljudi iz svih krajeva koji vole tambure i pravu tamburašku glazbu mogli uživati u njoj, ističe Matija Frdelja, pjevač koji u grupi svira brač.

Upravo je rođeni Zagrepčanin s prijateljem Ivanom Marčecom i zajedničkom prijateljicom prije tri godine došao na ideju na osnuju grupu. U početku su snimali obrade tradicionalnih pjesama, sastav se proširio, prijateljica je nastavila karijeru u drugom smjeru, a petorica članova benda stvorili su raznolik repertoar fokusiran na kvalitetnu izvedbu široke lepeze glazbenih žanrova - od tradicionalne narodne glazbe do pop i rock hitova. Upravo to bio je najbolji test tržišta i priprema za pohod na estradu.

"Krenuli smo u projekt okupljeni iz ljubavi prema glazbi i vrhunskoj zabavi. To je naša sreća; svirka nas veseli, puni energijom pa ako treba, sviramo i cijelu noć bez prestanka, a mnogobrojna publika i njihove reakcije najbolji su nam bili pokazatelj kakve pjesme vole i koja emocija ih podiže na noge i dira u srce, govori Ivan Marčec, harmonikaš i šef grupe Zlatnik koja od osnutka redovito nastupa po cijeloj Hrvatskoj, uveseljavajući ljudima razne važne životne trenutke - krštenja, vjenčanja, privatne zabave.

Posljednjih mjeseci savjesno rade na vlastitom glazbenom opusu. Krenuli su prošle godine sa singlom "Ljubim jednu bećaricu", objavili su i prigodnu blagdansku pjesmu "Dah anđela", a početkom godine snimili su i spot za treći singl "Šuma stara". Čim su epidemiološke okolnosti u državi dopustile, Zlatnik je počeo punom parom nastupati, a nadaju se istom ritmu svirki i u predstojećim mjesecima.

Uz osnivače benda Matiju Frdelju i Ivana Marčeca, važan dio Zlatnika su i basist Mihael Bolešić, pjevač i svirač kontre Bruno Vuger te jedini Slavonac u grupi David Ivanišević, pjevač i svirač brača.

"U glazbi sam od malih nogu, a ljubav i strast prema tamburici donio sam iz Slavonije. Sve je počelo spontano kad sam došao na studij u Zagreb. Ne trčimo za novcem nego stvaramo i izvodimo glazbu iz ljubavi i poštovanja prema tradiciji", ističe David koji paralelno privodi kraju studij poslovne ekonomije u turizmu i ugostiteljstvu.

I ostali momci brinu o obrazovanju. Ivan je diplomirao projektni menadžment, Bruno studira gitaru na Sveučilištu u Mostaru, a Matija završava studij književnosti i informacijske i komunikacijske znanosti. Ipak, Zlatnik je trenutačno svima na prvome mjestu.

"I ja sam počeo svirati kao mali na nagovor tate koji je bio zabrinut što sam puno vremena provodio uz PlayStation, pa mi je sugerirao da odem sa starijim bratom na probu u lokalno kulturno-umjetničko društvo i ondje se rodila goruća strast za glazbom koja je vjerojatno oduvijek bila u meni, s obzirom na to da mi se dobar dio obitelji aktivno bavi glazbom", objašnjava Matija koji je zbog glazbe proputovao svijet - od Azorskih otoka do Kine, a posljednje vrijeme se posvetio pisanju glazbe i tekstova, dok Ivan i Bruno glazbenom umijeću podučavaju mlade naraštaje.

"Nema veće nagrade nego vidjeti i ljude ispunjene srećom nakon našeg višesatnog nastupa. Zbog toga se glazbom bavimo, zbog toga sviramo i zbog toga stvaramo svoje pjesme. Najveća nam je želja stvoriti nešto prepoznatljivo i ostaviti trag iza sebe. Kad vidimo koliko nas često uzvanici s neke svirke angažiraju na svojim proslavama, shvaćamo da radimo pravu stvar. Strpljivi smo i marljivi i znamo da naše vrijeme tek dolazi", zaključuje šef sve popularnije grupe Zlatnik Ivan Marčec, koji je već ponio titulu najzgodnijeg domaćeg harmonikaša.

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene