Vraća se u Dubrovnik

Goran Bregović: ‘Nisu pjesme koje sam pisao za Bijelo dugme tako loše’

showbuzz showbuzz Foto: DNEVNIK.hr

Brega 31. siječnja svira u Dubrovniku nakon 25 godina!

Goran Bregović i Alen Islamović će 31. siječnja nastupiti u dubrovačkom Culture Clubu Revelin u sklopu svjetske turneje kojom obilježavaju 40 godina od osnivanja grupe Bijelo dugme. Prvi je to Bregovićev koncert u Dubrovniku od raspada banda, dakle od 1989. godine. Riječ je o koncertu na kojem brojne hitove legendarnog banda, Bregović i Islamović izvode uz pratnju Orkestra za vjenčanja i sprovode.

Pogledaj i ovo showbuzz Kakav kaos Cure detalji tučnjave u Budvi: Islamović Tifu glavom u čelo, ovaj mu uzvratio...

‘Kad smo odlučili raditi turneju povodom 40 godina banda, mislio sam da bi bilo šteta zamrznuti to Dugme u vremenu. Jer sve se promijenilo. Promijenili su se ljudi, vremena, pa i država se promijenila, nemoguće je da bi Dugme i da je trajalo, ostalo isto. Možda bi bilo baš u ovoj formaciji u kojoj ga sad sviram. Izvođenje pjesama s Alenom i trubačima dalo im je novi format. Slično je bilo kad sam radio s Gypsy kingsima. Sjednete u studio s njima, donesete pjesmu i gledate kako se ona pred vašim očima pretvara u neku rumbu. Jako su mi radosni koncerti na ovoj slavljeničkoj turneji’, rekao je Bregović.

40 godina od osnivanja legendarne grupe - Bijelo dugme ponovno u Dubrovniku!

Bregović je svjestan da može, gotovo kad god poželi, starim pjesmama oduševiti ljude u regiji: ‘Jako sam rijetko svirao pred našim ljudima zadnjih 20 godina. Nekako oni ne idu na mjesta na kojima danas sviram. Oni imaju svoja mjesta, znaju sve moje tekstove, imaju s njima osobnu vezu. Ovo mi je zato skoro kao debitantska turneja, veselim se svakom koncertu kao da je prvi.’

Bregović danas ima klasično radno vrijeme, od 8 i 30 do 16 i 30 jer jedino tako, kaže, može isprovocirati inspiraciju. Iako će vam svi koji nešto znaju o legendarnom bandu kao važnu istaknuti činjenicu da su punili najveće prostore, pa i stadione, Bregović danas, otvorenije nego ikada, priznaje da takva okupljanja nisu najbolji način popularizacije glazbe.

‘Mislim da koncerti preko deset tisuća pomalo gube smisao. To je da se skupi publika, da pripada nekom plemenu, da ima ritual, vaš koncert je povod da se to dogodi. Imao sam drugačiji osjećaj na koncertima 2005. u Beogradu, Zagrebu i Sarajevu, to je bilo malo drugačije. Dolazio sam na tu seriju koncerata iz Koreje, na svim aerodromima sam sretao naše ljude koji su išli na te koncerte Dugmeta. Bilo je to veliko slavlje u ta tri grada’, prisjetio se.

A veliko slavlje čeka i publiku u dubrovačkom Revelinu, koja, kako saznajemo, rezervira ulaznice i prije nego su štampane. Na spomenutoj su turneji već rasprodali brojne regionalne i europske dvorane, a publika je, kao i obično na Bregovićevim koncertima, pjevala i plesala od prve do zadnje pjesme.

Podsjetimo, prije četrdeset godina, dakle 1974. objavljen je prvi single Dugmića, s pjesmama ‘Top’ i ‘Ove ću noći naći blues’.

Legendarni je band objavio devet albuma, a nakon prvog pjevača Željka Bebeka, tog su se posla prihvatili još Mladen Vojičić Tifa i spomenuti Alen Islamović. Održali su stotine koncerata na stadionima i dvoranama regije i svijeta, prodali milijune primjeraka, pa ih često proglašavaju najvećim regionalnim rock bandom svih vremena.

Među pjesmama koje će Bregović i Islamović zadnje večeri siječnja izvesti u dubrovačkom Revelinu su ‘Đurđevdan’, ‘Ako ima Boga’, ‘Na zadnjem sjedištu moga auta’, ‘Ružica’, ‘Lipe cvatu’ i sve ostale pjesme koju su bilježile četiri desetljeća banda.
 

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene