FORT ROMEAU UOČI NASTUPA NA STEREOTIPU

Glazba je poput kuhanja ako imate dobre sastojke

PR PR 1/4 >> Pogledaji ovu galeriju PR PR PR +0 PR Galerija

Britanska DJ zvijezda zasvirat će 14. rujna u Zagrebu na najiščekivanijem partiju sezone

 Već kao osmogodišnjak pridružio se ocu u kopanju za dobrom glazbom na sajmovima i u prodavaonicama ploča. Bilo je stoga logično da kolekcionar ploča postane DJ i glazbenik. Popularni britanski DJ Fort Romeau istražuje i danas, stvarajući house glazbu te nastupajući u najboljim svjetskim klubovima te na golemim festivalima poput Glastonburyja. U subotu, 14. rujna svirat će i u zagrebačkom Tenis centru Maksimir na jednom od najpopularnijih domaćih partija – Stereotipu.

Pogledaj i ovo Krešimir Klarić uskoro u zagrebu Mladi domaći skladatelj najavio je zanimljivu suradnju: "Nadam se da će mi ova praizvedba otvoriti još pokoja vrata"

- Glazba koju stvaraš je primarno house glazba. Odakle crpiš utjecaje?

Inspiriran sam zaista raznolikom glazbom. Rekao bih da je moj početni interes bio u psihodeličnoj glazbi svih žanrova, kako u popu iz 60-ih ili prog rocku iz 70-ih, tako i u modernim techno ili house izdanjima. Moje omiljeno razdolje plesne glazbe su 90-e kada su techno, trance i house bili isprepleteni bez stroge definicije.

- Postoji cijeli ocean elektroničke glazbe. Kako uopće selektiraš glazbu koju sviraš kao DJ?

Ovisi o kontekstu. Možete raditi prema svom ukusu, ali u mnogim situacijama kao DJ morate odgovarajuće reagirati. Ne postoji set koji funkcionira svugdje nego trebate biti sposobni prilagoditi se svakoj situaciji unutar okvira glazbe koja vam se sviđa.

- Treba li puštati isključivo muziku koju voliš ili se treba prilagođavati publici?

Mislim da uvijek treba ponuditi svoj pogled i pokušati ispričati svoju muzičku priču. Nikad nisam požalio što sam svirao glazbu u koju sam vjerovao, čak i kad ona nije izazvala eksploziju na podiju. Jedini način da zabrljate je kad pokušate podilaziti onime što mislite da publika želi. Kao i u mnogim drugim stvarima u životu, što ste iskreniji, bolje za vas.

- Neko vrijeme bio si dio pratećeg benda dua La Roux. Kakva je bila suradnja s njima? Zašto si ih napustio?

Svirao sam klavijature na njihovim turnejama od 2008. do 2011. Razišli smo se nakon drugog albuma, a ja sam tada počeo nastupati kao Fort Romeau.

- Sviraš u klubovima diljem svijeta, ali i na zaista velikim festivalima.. Gdje najviše voliš svirati?

Postoje klubovi u kojima nastupam redovito i u kojima se osjećam ugodno kao što je Panorama Bar u Berlinu. Tamo je uvijek sjajno svirati. Volio sam jako i Plastic People u Londonu, no nažalost, taj je klub zatvoren prije nekoliko godina. Ponekad iznenade i festivali na kojima je inače drukčija energija nego u klubu.

- Čega se najviše bojiš na nastupima?

Često sanjam kako ne mogu naći sljedeću ploču prije nego što se muzika zaustavi. Bit će valjda da je to taj strah.

- Što radiš kad ne stvaraš glazbu? Kako se relaksiraš?

Mnogo toga što radim vrti se oko glazbe, ali rekao bih da uživam u dobroj hrani i piću, a i kuhanje može biti dobar način da odmorite glavu nakon rada u studiju. Zapravo je kuhanje i slično glazbi – možete napraviti mnogo s malo sastojaka.

Uz Fort Romeaua, na Stereotipu kuhaju i ostale zvijezde elektroničke scene – Dixon, Perel, Courtesy, New Jackson (live), Tijana T, Kristijan Molnar i Felver. Ulaznice se mogu kupiti na svim prodajnim mjestima Entrio sustava ili na www.entrio.hr/event/stereotip-6639.



SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene