Film koji osvaja svijet u hrvatska kina stiže 06. listopada.


Nakon što je jednoglasnom odlukom žirija osvojio Grand prix na prestižnom filmskom festivalu u Montrealu, film doajena hrvatskog filma Rajka Grlića, 'Ustav Republike Hrvatske', prije svoje hrvatske premijere, osvojio je još jednu važnu nagradu. Na 19. izdanju Festivala slovenskog filma u Portorožu, najiščekivaniji regionalni film godine osvojio je nagradu za najbolju koprodukciju, također, film je dobio nagradu i za najbolju kostimografiju koju potpisuje priznati i nagrađivani slovenski kostimograf, Leo Kulaš. Nagradu za najbolju koprodukciju preuzeo je Jani Sever, slovenski koproducent filma.

Proslavljeni redatelj Rajko Grlić, nakon još jednog priznanja filmu je rekao: „To mi je četvrti film u koprodukciji sa Slovenijom. Prethodni su kod njih bili jako dobro gledani. Nadam se da će ove nagrade pomoći 'Ustavu Republike Hrvatske" da nastavi tu tradiciju.“

Vezani članci Slika nije dostupna Porazili jaku konkurenciju: Film" Ustav Republike Hrvatske" pobrao najvažnije nagrade u Londonu! Slika nije dostupna 'USTAV REPUBLIKE HRVATSKE' Ljubavna priča o mržnji


'Ustav Republike Hrvatske', u produkciji Interfilma u hrvatskim kinima kreće s prikazivanjem 06. listopada, najavljuje se kao ljubavna priča o mržnji nadahnuta stvarnom zemljom.
Film razotkriva sve naše netrpeljivosti, predrasude i mržnju prema različitostima, a govori i o hrabrosti potrebnoj da se bude ono što jesi. U glavnoj ulozi je srpski glumac Nebojša Glogovac koji glumi umirovljenog profesora, deklariranog homoseksualca i transvestita. Igraju još Ksenija Marinković, Dejan Aćimović i Božidar Smiljanić, a scenarij potpisuje Ante Tomić zajedno s Rajkom Grlićem.


Priča je to o ljudima koji su međusobno vrlo različiti, od društvenog statusa do seksualne orijentacije, od političkog svjetonazora do religija kojima pripadaju ili ne pripadaju. Ovaj se film pita da li se netko uronjen u predrasude i mržnju može pretvoriti u normalno ljudsko biće i da li takav netko može ići i korak dalje i pokazati da je ispod ledene maske satkan od ljubavi. Svaki čovjek koji voli svoju zemlju bi morao znati Ustav. Ljudi kojima je državnost važnija od svega na svijetu obožavaju institucije i strastveno govore o državnosti s mnogo erotskog naboja. Očigledno eros čuči u raznim stvarima, pa čak i u tekstu Ustava Republike Hrvatske.