20 godina

Čarolija muziciranja: Vrhunski glazbenici i zaljubljenici u klasičnu glazbu na jednom mjestu

Promo Promo 1/3 >> Pogledaji ovu galeriju Promo Promo +0 Promo Galerija

I ovoga proljeća će se okupiti vrhunski glazbenici i zaljubljenici u klasičnu glazbu na jubilarnom 20. Festivalu sv. Marka

Već puna dva desetljeća u Zagrebu, travanj i svibanj posebni su mjeseci za klasičnu glazbu. Tako će biti i ovoga proljeća kada će se, pod pokroviteljstvom Skupštine grada Zagreba, okupiti vrhunski glazbenici i zaljubljenici u klasičnu glazbu na jubilarnom 20. Festivalu sv. Marka.

Pogledaj i ovo Tash Sultana 19. srpnja 2023. Kantautorica Tash Sultana na open-air koncertu u Zagrebu

Ideja o osnivanju samog festivala javila se još u rujnu 1998. Dugi niz godina, Festival sv. Marka nudi raznovrstan i bogat program u čijem stvaranju iz godine u godinu sudjeluju domaći i inozemni umjetnici i ansambli. Osnovna nit vodilja samog festivala je muziciranje najboljih izvođača u koncerntim i crkvenim prostorima zagrebačkoga Gornjeg i Donjeg grada. Želja je oživjeti i približiti publici glazbu koja prije svega nadahnjuje i spaja ljude te promiče povijesne lokacije koje odišu baštinom, čija akustika ostavlja bez daha. S godinama, festival postaje i mjesto susreta hrvatske glazbene tradicije i sadašnjosti s europskom i svjetskom glazbenom tradicijom.

  Promo Promo

Ove godine, po šesti put, dodijelit će se i nagrada za najviši umjetnički doprinos Festivalu, koja nosi ime utemeljitelja festivala i dugogodišnjeg ravnatelja, Nevena Valenta.

  Promo Promo

Članovi ocjenjivačkog suda su Pavao Mašić, Vladimir Kranjčević (predsjednik Oratorijskog društva sv. Marka), Erika Krpan, Tamara Jurkić Sviben i Sandra Vojković, dok su F. Schubert, R. Schumann, J. Brahms, J. S. Bach, Z. Kodály, P. Dešpalj, R. Wagner, W. A. Mozart, G. F. Händel, B. Papandopulo, D. Šostakovič, G. Puccini te L. van Beethoven samo neki od skladatelja čija će se djela izvoditi na ovogodišnjem festivalu.

  Promo Promo

Festival se odvija uz potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Turističke zajednice Grada Zagreba. Program počinje 25. travnja 2018. u 18h u crkvi sv. Marka i traje sve do 6. svibnja 2018., a ulaz na koncerte je slobodan.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene