novi singl

Etno skupina Veja novoobrađenom tradicionalnom pjesmom "Teško majki" najavljuje drugi album

showbuzz showbuzz Foto: DNEVNIK.hr

Nakon šest godina od objave albuma prvijenca „Dolina Mlinova”, Veja se vraća s novim singlom „Teško majki”.

Veja je naziv etno skupine iz Pazina, koja istražuje istarsku narodnu tradicionalnu glazbu te je izvodi u modernijem aranžmanu koristeći razne tradicionalne instrumente iz cijeloga svijeta. Mih, gajde, kaval, violina, harmonika, gitara, bas-gitara i cajon, instrumenti su koje koriste u raznim kombinacijama u svojim izvedbama. Inspiraciju i motivaciju crpe iz glazbe koja je ispunjavala živote njihovih predaka, dajući joj novu energiju.

Nakon šest godina od objave albuma prvijenca „Dolina Mlinova”, Veja se vraća s novim singlom „Teško majki”. Kako su odrastali članovi Veje, tako je rasla i njihova glazba: od mladenačke i istraživačke radoznalosti do promišljanja o tradiciji, uspoređujući je s novim životnim aspektima. Još jedan razlog za odabir baš ove pjesme je taj što su neki od članova Veje proteklih godina postali roditelji.

"Tek nakon što sam postao otac dviju djevojčica i gledajući svoju divojku u ulozi mame, shvatio sam što znači požrtvovnost majke od samih početaka života. I sada još bolje mogu doživjeti bezrezervnu podršku i ljubav, koju dobivam od svoje majke. Zato smo odabrali pjesmu Teško majki, u znak razumijevanja i zahvalnosti." - objasnio je Goran Farkaš, frontmen Veje.

Pjesma originalno dolazi iz Ćićarije, brdskog područja Istre, a svoju posebnost krije u načinu pjevanja - bugarenju. Kroz, naizgled, jednostavne stihove otkriva se ljubavni motiv i patnja, što je, uz pošalice, najčešći element istarskih tradicionalnih pjesama.

Vodeći se riječima pjesme i motivima Istre, redatelji i snimatelji Ira i John, ispričali su na svoj način viziju pjesme u upečatljivom video spotu. "Spot je sniman tik prije izolacije nakon kojega se sve promijenilo. Bio nam je zadnji prozor u bajku od prije. Bajka koja je imala vremena za sazrijevanje, od rođenja pa do toga da naraste kao div i preraste samu sebe. Baš kao i glazba na kojoj je temeljena." - rekla je Ira.

Nakon svih životnih izazova, obaveza i veselja, etno skupina Veja ušla je u studio s novim materijalima, gdje završavaju pjesme za drugi studijski album, koji će nositi naziv „Škura ura”.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene