Poseban stil

Jedinstvena kantautorica Elis Lovrić na ovogodišnjem Splitskom festivalu

Elis Lovrić Elis Lovrić

Elis Lovrić, umjetnica koja dolazi iz grada Labina i pjeva na istarskom dijalektu, već godinama njeguje poseban i osebujan stil

Uskoro počinje 58. izdanje Splitskog festivala na kojem će nastupiti i istarska kantautorica, akademska glumica Elis Lovrić.

Pogledaj i ovo Dora (FOTO: Pixell) Internet gori Gledatelji komentiraju Doru na društvenim mrežama: ''Roko je zaista bio najbolji''

Umjetnica koja dolazi iz grada Labina i pjeva na istarskom dijalektu već godinama njeguje poseban i osebujan stil, a ove će se godine splitskoj publici predstaviti s predivnom baladom ''Sretno ti bilo".

Elis Lovrić Elis Lovrić

Za glazbu, tekst i aranžman zaslužna je sama Elis, a počinju i pripreme za snimanje spota. Elis Lovrić, koju još zovu i istarskom vilom, svojim jedinstvenim izričajem i glasom već godinama oplemenjuje istarsku scenu promovirajući je u cijelom svijetu od Brazila i Egipta, preko Austrije, Poljske, Italije do Srbije i Rumunjske. 

Svoju posvećenost materinjem dijalektu okrunila je produkcijom projekata ''Kolarići'', ''Kanat od mora'', ''Merika'' i ''Dva mora'' te postala promotorica i ''zaštitni znak'' tog jedinstvenog govora.

Prošle je godine predstavila svoj novi album „Merika“ koji sadrži dvanaest skladbi, a izdala ga je u vlastitoj nakladi „Akcent Studija.“

Ovaj album predstavlja priču koja je i osobna, i labinska, ali odjeci te glazbe sežu i dalje. „Merika“ je istodobno sjetan i himničan album istarskog mora, brazilskog sunca i glazbenog otkrića neke vlastite Amerike, mitske zemlje svih kantautora svijeta. Ovaj zvuk podjednako zavodi iskusne ljubitelje tradicionalnog kantautorskog izričaja, kao i mlađe naraštaje koji teže za otkrićem svog unutrašnjeg ritma. Sama autorica opisala je album kao kružno putovanje od sebe do sebe i otkrića svojih vlastitih vrijednosti u kojima svatko može pronaći dio svoje istine: ''I pasoš celi svet, i pasoš saki hip, išćoć svoj zajik''.

Šali se kako je njezina glazba kao današnje organsko ekopovrće - moraš ga čuvati da ga ne poprskaju i njegovati prirodnim pripravcima. Elis doživljava sve jezike kao materinji, pa tako svojom kantautorskom glazbom vodi publiku kroz nezaboravne predjele istarskog kraja, pjevajući na labinjonskom, engleskom, talijanskom, njemačkom, portugalskom i poljskom.

Ova jedinstvena izvođačica vlasnica je nekoliko prestižnih domaćih i međunarodnih nagrada: Rektorove nagrade koju je dobila 1991. g. za ulogu Fanice u predstavi Vježbanje života u HNK ''Ivan pl. Zajc'' Rijeka, nagrade ''Premio alla vocazione'' koju je osvojila 1992.g. za ulogu Agneze u Agnezi božjoj u Montegrotto-Italija, te nagrade kritike za najbolju izvedbu rumunjske pjesme Lili si pustiul na međunarodnom festivalu ''The Golden Stag'' 1995.g. u Rumunjskoj.

Osim što je primila brojne nagrade i priznanja, pružila joj se prilika surađivati i s oskarovcima Vincenzom Ceramijem, Gabriellom Pescucci i Dante Ferrettijem s kojima je radila u mega produkciji talijansko-američkog mjuzikla ‘’Francesco il musical’’ 2000.g. zahvaljujući kompozitoru Cirque de Soleila Benoit Jutras koji ju je izabrao.
 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene