Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Djevojka s čelom nakon gotovo šest desetljeća napokon je stigla u Hrvatsku.


Hrvatska javnost moći će uživati u još jednom remek-djelu Ivana Meštrovića. Riječ je o skulpturi 'Djevojka s čelom' koja je nastala 50-ih godina u Americi, no tek sada će prvi put uživo biti predstavljena u Hrvatskoj. Skulpturu je iz svog privatnog naslijeđa darovao umjetnikov sin - Mate Meštrović.

'Moja supruga Rumjana je sugerirala da poklonimo taj kip Muzejima Ivana Meštrovića povodom 130- godišnjice njegovog rođenja. Ja sam tu ideju odmah prihvatio i to iz sljedećeg razloga jer mislim da bi zadovoljila moga oca', ispričao je gospodin Meštrović i nadodao 'On je jednom prilikom napisao da mu je poriv čitavog života, u njegovom stvaranju bila želja da bar na njegovom polju tj. u umjetnosti mali i siromašni narod bude bogatiji.'

Vezani članci Barbara Vujanović i Ivana Tkalčić (Foto: Juraj Vuglač) U Atelijeru Meštrović otvorena izložba MEŠTART: Ivana Tkalčić – A(rtificial) I(ntelligence) I Pietà Ivana Meštrovića (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Muzej bi mogao ostati bez djela Ivana Meštrovića: Njegov unuk želi je prodati, a skulptura ne može ni kroz vrata

A put gipsane skulpture iz muzeja Baton Rouge nije bio nimalo lak. Prvo je putovala od Lusiane do New Yorka u kamionu u posebnim uvjetima. U New Yorku je trebala putovati za Frankfurt, no let je bio odgođen zbog oluje.

Djevojka s čelom samo je dio ciklusa žena s glazbenim instrumentima. Najveći broj tih skulptura može se pogledati u Osoru. A jedna od njih - Djevojka s harfom našla se čak i na kovanicama Slobodne države Irske.

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook