Nakon šest desetljeća

'Djevojka s čelom' u Hrvatskoj

showbuzz showbuzz Foto: DNEVNIK.hr

Djevojka s čelom nakon gotovo šest desetljeća napokon je stigla u Hrvatsku.

Hrvatska javnost moći će uživati u još jednom remek-djelu Ivana Meštrovića. Riječ je o skulpturi 'Djevojka s čelom' koja je nastala 50-ih godina u Americi, no tek sada će prvi put uživo biti predstavljena u Hrvatskoj. Skulpturu je iz svog privatnog naslijeđa darovao umjetnikov sin - Mate Meštrović.

'Moja supruga Rumjana je sugerirala da poklonimo taj kip Muzejima Ivana Meštrovića povodom 130- godišnjice njegovog rođenja. Ja sam tu ideju odmah prihvatio i to iz sljedećeg razloga jer mislim da bi zadovoljila moga oca', ispričao je gospodin Meštrović i nadodao 'On je jednom prilikom napisao da mu je poriv čitavog života, u njegovom stvaranju bila želja da bar na njegovom polju tj. u umjetnosti mali i siromašni narod bude bogatiji.'

A put gipsane skulpture iz muzeja Baton Rouge nije bio nimalo lak. Prvo je putovala od Lusiane do New Yorka u kamionu u posebnim uvjetima. U New Yorku je trebala putovati za Frankfurt, no let je bio odgođen zbog oluje.

Djevojka s čelom samo je dio ciklusa žena s glazbenim instrumentima. Najveći broj tih skulptura može se pogledati u Osoru. A jedna od njih - Djevojka s harfom našla se čak i na kovanicama Slobodne države Irske.

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene