Najveći regionalni festival

Festival koji stvara ritam ljeta - dođi na Demofest!

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Rudimental DJ, Dubioza Kolektiv, Freemasons, Marky Ramone, Edo Maajka... I čak 50 demo bendova za 10 godina Demofesta – najveći "mali'" festival regije ima svoje najbolje izdanje do sad.

Demofest, najveći regionalni festival demo bendova i domaćih odličnih koncerata, ove godine slavi 10 godina postojanja. S obzirom na najavljeni program i sva popratna događanja, Demofest 2017 u revijalnom će se tonu truditi biti 10 puta bučniji, 10 puta luđi i 10 puta bolji nego do sada.

Pogledaj i ovo showbuzz Otvoren natječaj Banjalučki festival ponovo poziva ex-Yu demo bendove

Demofest je kroz godine postao jedan od najuspješnijih festivala u ovom dijelu Europe, a u prilog tome govori i činjenica da je uvršten na UNESCO listu projekata od posebnog značaja za povezivanje i razvoj kultura u zemljama Europe. Također, Demofest je 2016. godine nominiran za prestižnu nagradu UK Festival Awards, i to u kategoriji "Best Overseas Festival", odnosno najbolji festival izvan Velike Britanije.

Ovogodišnji Demofest održat će se od 20. do 22. srpnja na tvrđavi Kastel u Banjaluci, i pored natjecateljskog dijela za demo bendove, donosi koncerte poznatih domaćih i stranih izvođača poput Dubioze Koletiv, Ede Maajke, Lačnog Franza, Freemasonsa, Rudimentala, Markyja Ramonea i mnogih drugih. Ulaznice za Demofest 2017 kupuju se na ulazu u Tvrđavu Kastel, a za publiku iz Hrvatske organizirani su posebni i vrlo pristupačni paketi smještaja, prijevoza i ulaznica.

Uz najavu odličnih svirki, za proslavu desetogodišnjice, Demofest će dobiti i vlastitu himnu, za koju su zaslužni bendovi M.O.R.T. i ZAA, a festival je proširen na više pozornica, pa će se svirke održavati na glavnoj, ''Basstion'' bini, ali i na ''Beton'' bini, na kojoj je prije 10 godina i započela cijela demofest priča.
Na natječaju banjalučkog Demofesta, koji je završen prije nekoliko dana, ove godine stigla je čak 471 prijava demo bendova sa područja cijele ex-Yu.

Najveći broj prijavljenih bendova je iz Srbije (208) i Hrvatske (128), kao i BiH (80), a prate ih Slovenija (33), Makedonija (15) i Crna Gora (7). Među 50 demo bendova koje je izabrao stručni žiri, naći će se čak 9 bendova iz Hrvatske - Bad Mashrooms, Disco Occulto, Harvo Jay, Ischariotzcky, Neće to na dobro, Pale Origins, Slow Motion Suicide, Tyger Lamb i Detroit Groove Gang. Osim demo bendova, zbog kojih je Demofest i nastao, u revijalnom dijelu programa nastupit će najpoznatija imena regije, ali i svijeta: Edo Maajka, bez ikakve sumnje najpoznatiji domaći reper, stiže u Banjaluku kao pojačanje revijalnog programa desetog Demofesta, na kojem će nastupiti u četvrtak 20. srpnja, tijekom prve festivalske večeri.

Edo Maajka će na "Beton" bini Demofesta svoje nove i stare hitove izvoditi uz pomoć benda, što će biti njegov premijerni nastup ovog tipa u Banjaluci. Marky Ramone, jedan od članova kultnog punk rock sastava Ramones, nastupit će sa svojim bendom Blitzkrieg uz himne brojnih generacija, kao što su "I Wanna Be Sedated", "Pet Semetary", "Teenage Lobotomy", "Blitzkrieg Bop", "Sheena is a Punk Rocker" i "Rock'n'Roll High School" i mnoge druge.

Najpoznatiji punk rock bubnjar i njegov bend putuju širom svijeta, velikodušno dijeleći s publikom ostavštinu velikih Ramonesa, a na tvrđavi Kastel zasvirat će 20. srpnja, prve festivalske večeri jubilarnog Demofesta. Demofest je odlučio proširiti svoje žanrovske granice pa će tako ove godine udovoljiti i ljubiteljima elektronske glazbe. Naime, internacionalna DJ zvijezda Funkerman iz Nizozemske i poznati britanski DJ tandem Freemasons važna su imena desetog Demofesta, koja će obogatiti revijalni program festivala.

Funkerman će nastupiti u četvrtak 20. srpnja, prve festivalske večeri, dok će se Freemasons na binu Demofesta popeti u petak, 21. srpnja. Kultni slovenski rock bend Lačni Franz, predvođen karizmatičnim Zoranom Predinom, pojačat će glazbeni program "Beton" bine Demofesta, na kojoj će zasvirati u petak 21. srpnja, druge festivalske večeri. Ky-Mani Marley, jamajkanski reggae i hip hop glazbenik, sin legendarnog Boba Marleyja, nastupit će sa svojim bendom 21. srpnja na ''Basstion'' bini. U svom radu koristi reggae osnove, koje zatim prožima primjesama blues, rock i hip hop glazbe. Život ulice, mir, ljubav i zajedništvo principi su na kojima Ky-Mani gradi svoj glazbeni put.

Bad Copy, ultimativni beogradski hip hop trio, stiže 22. srpnja na ''Beton'' pozornicu!
Slavni reperi Sky Wikluh, Ajs Nigrutin i Timbe nastupit će na završnoj večeri Demofesta. Njihove pjesme prepoznatljive su po duhovitim tekstovima i žargonu koji koriste, a smatraju se jednim od pionira hip hop glazbe u Srbiji. Globalni glazbeni fenomen Rudimental DJ uveličat će proslavu desetog rođendana festivala svojim dokazano odličnim DJ setom.

Etabliran kao jedan od najvećih sastava u Velikoj Britaniji, s platinastim tiražama, BRIT nagradom za singl "Waiting All Night" i rasprodanim turnejama, Rudimental nastavlja graditi svoje ime na međunarodnoj sceni. Rekordna prodaja u Australiji, ogromna popularnost u Europi i uspješna turneja po SAD-u sa Edom Sheeranom, ovu ekipu čini istinskim globalnim zvijezdama.

Rudimental DJ svojim će energičnim nastupom u subotu 22. srpnja obilježiti završnu večer Demofesta, a festival će zatvoriti trenutno najpopularniji bend regije Dubioza Kolektiv. Dubioza kolektiv, bend koji je upravo''pomeo'' internet novom pjesmom „Himna generacije“, vraća se na Demofest, na kojem je posljednji put nastupio prije četiri godine, pritom obarajući sve dotadašnje rekorde posjećenosti. Podsjetimo, Demofest je tijekom njihova nastupa prvi put morao zatvoriti vrata Kastela jer je prostor za publiku bio ispunjen do posljednjeg mjesta. Vjerujemo da će se povijest ponoviti i 22. srpnja kad žuto-crni momci stižu na ''Basstion'' binu.

Ovo je samo mali presjek onoga što publiku očekuje na 10. izdanju Demofesta kojem je cilj pokazati da glazba diktira ritam ljeta, a da najbolja zabava nije nužno na obali, već od 20. do 22. srpnja u Banjaluci

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene