Sjajni su!

Cross Currents Trio 30. listopada u Zagrebu!

Cross Currents Trio Cross Currents Trio 1/1 >> Pogledaji ovu galeriju +0 Cross Currents Trio Galerija

Zagrebačko kazalište mladih 30. listopada će ugostiti sjajne Cross Currents Trio, a ulaznice su već dostupne u pretprodaji.

Kontrabasist Dave Holland, tablist Zakir Hussain i saksofonist Chris Potter, okupljeni u Cross Currents Trio, posvećeni su zbližavanju zapadne i istočne kulture, istraživanju jazza i indijske glazbe. Zajedničko su obilježje pronašli u improvizaciji. Naime, ona je jedna od najvažnijih karakteristika oba glazbena svijeta, a njih trojica su kreativni, maštoviti improvizatori kojima je takav način izražavanja nasušna potreba. Zato su s lakoćom stvorili novi, jedinstveni glazbeni amalgam koji im služi za uzbudljive, intuitivne glazbene razgovore koji se odvijaju na gotovo telepatskoj razini.

Dave Holland je basist, skladatelj i vođa sastava čije je stvaralaštvo obilježila strast za glazbenim izričajem svih stilova i predanost stvaranju inovativnih ansambala. Od samog početka karijere sudjelovao je u utiranju novih smjerova u glazbi. Tijekom profesionalne karijere, koja traje više od pola stoljeća, zaslužio je nebrojena priznanja, uključujući nekoliko nagrada Grammy i naslov NEA Jazz Master. Cijenjen je zbog virtuozne tehnike, osebujnog zvuka i osjećaja za ritam, ali i životopisa koji uključuje suradnje s legendama jazza, od Misea Davisa preko Chicka Coreae do Herbiea Hancocka.

Zakir Hussain je smatran jednim od najvažnijih arhitekata suvremenog svjetskog glazbenog pokreta. Na polju udaraljki, ali i glazbe općenito, cijenjen je kako kao glazbeni fenomen. Zahvaljujući mnogobrojnim briljantnim i uzbudljivim nastupima, ovaj virtuoz klasične table najvišeg reda nije samo uvršten kao nacionalno blago u njegovoj zemlji, Indiji, već je stekao svjetsku slavu. Njegovo je sviranje obilježeno nevjerojatnom intuicijom i majstorskom improvizacijskom spretnošću, utemeljenom na znanju i učenju. Zato je svirao s najvećima, među ostalima s Johnom McLaughlinom, Charlesom Lloydom, YoYo Ma i Kodo bubnjarima.

Chris Potter, solist svjetske klase, vrhunski skladatelj i impozantan vođa grupe, jedan je od najcjenjenijih saksofonista današnjeg jazza, dobitnik mnogobrojnih priznanja i nagrada. Godine 2013. Međunarodna udruga jazz novinara proglasila ga je najboljim saksofoniostima, a godinu dana poslije isto je priznanje dobio i od čitatelja uglednog časopisa DownBeat. Nastupao je ili snimao s mnogim vodećim imenima u jazzu, kao što su Herbie Hancock, Dave Holland, John Scofield, Mingus Big Band, Jim Hall, Paul Motian, Dave Douglas, Ray Brown i mnogi drugi. Kao vođa sastava objavio je dvadesetak albuma, a kao sideman više od sto pedeset.

Koncert će se održati 30. listopada s početkom u 20 sati u Zagrebačkom kazalištu mladih, a ulaznice možete nabaviti u sustavu Entrio i na njihovim prodajnim mjestima.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene