U Sarajevu se trenutačno nalazi brojna glumačka krema.

Galerija


U sklopu Natjecateljskog programa 24. Sarajevo Film Festivala gledatelji su imali priliku vidjeti dva rumunjska filma, svjetsku premijeru filma Ljubav 1. pas, redatelja Florina Serbane, i regionalnu premijeru filma Limunada, redateljice Ionae Uricaru.

Vezani članci Tarik i Lejla Filipović (Foto: Dnevnik.hr) Tajne domaćih faca sa crvenog tepiha u Sarajevu: Tko se najbolje modno uskladio, a tko će partijati do zore? Božo Vrećo (Foto: Armin Durgut/PIXSELL) Kad se bosanski pjevač na crvenom tepihu pojavio u rozoj haljini, sve drugo je palo u vodu

Nakon što je na Cannes Film Festivalu osvojio Nagradu žirija i Nagradu ekumenskog žirija, film Capernaum redateljice Nadine Labaki prikazan je jučer u sklopu programa Open Air. Ta emotivna drama donosi priču o dvanaestogodišnjem dječaku Zeinu koji se našao pred sudom i tuži svoje roditelje jer su ga donijeli na svijet.

Četvrti dan Sarajevo Film Festivala obilježilo je potpisivanje koprodukcijskog sporazuma između Francuske i Bosne i Hercegovine. Sporazum su potpisali ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović i Guillaume Rousson, ambasador Francuske u Bosni. Sporazumom je osuvremenjen pravni okvir za koprodukcije između dvije zemlje. Prema novom koprodukcijskom sporazumu, film rađen u koprodukciji Bosne i Hercegovine i Francuske bit će smatran nacionalnim filmom i u Francuskoj i u BiH te će na taj način imati pristup dodatnim mogućnostima financiranja.

Sarajevo Film Festival 4 (Foto: Press, SFF, Klix.ba)
Sarajevo Film Festival 4 (Foto: Press, SFF, Klix.ba) Foto: Press, SFF, Klix.ba

Danas će u Natjecateljskom programu igranog filma posjetitelji moći pogledati turski film Kradljivci golubova, redatelja Osmana Naila Dogena. Šesnaestogodišnji Mahmut provodi dane hraneći golubove, a novac zarađuje tako što krade od drugih ljudi. Životni mu je san da postane vlasnik najboljeg goluba. Jednoga dana jedan od njegovih golubova bježi. Nakon što ga pronađe kako se gnijezdi na krovu jedne kuće, Mahmut upoznaje Ismaila koji tu živi i taj susret mijenja njihove živote.

Također, na platnu Narodnog pozorišta naći će se i srpski film, redatelja Ognjena Glavonića, pod nazivom Teret. Film prati glavnog lika koji radi kao vozač kamiona tijekom NATO bombardiranja Srbije 1993. Dobivši zadatak prevesti tajni teret s Kosova u Srbiju, vozi kroz ratom razorenu Srbiju i ne postavlja nikakva pitanja, samo posmatra, znajući da će se morati suočiti sa posljedicama svojih djela po povratku kući. Glavnu ulogu filma tumači Leon Lučev.

Sve detaljno o programu i događanjima možete pronaći na službenim web-stranicama Festivala.