Ane Paška
Ane Paška Foto: Andrea Resner

Pjesma "Tica" je nastala prije tri godine i postala kamen temeljac Improvizijama, glazbenom performansu kojeg Ane Paška izvodi već nekoliko godina, a ovo je ujedno i prva pjesma njenog budućeg studijskog albuma


„Neki ljudi snime album u dva mjeseca, ja eto, jednu pjesmu radim nešto malo više od godinu dana“ – napisala je na svom Facebook profilu Ane Paška, osebujna umjetnica sa otoka Paga, koja je ovom pjesmom i njenim vizualnim prikazom pokazala svoj duboki umjetnički senzibilitet i kapacitet kakvi se rijetko susreću na ovim prostorima.

Vezani članci Bend 058 Poslušajte kako zvuči uživo naš nagrađivani americana country bend, inspirirala ih je nada u bolja vremena Porto Morto Bend Porto Morto kreće u novu eru karijere - Novim singlom "Čekam ih" najavljuju Portopop

"Tica" je nastala prije tri godine i postala kamen temeljac Improvizijama, glazbenom performansu kojeg umjetnica izvodi već nekoliko godina, a ovo je ujedno i prva pjesma njenog budućeg studijskog albuma.

"Kako su moja ticala uglavnom sinestezijske prirode, kroz proces snimanja shvatila sam da Ticu sve više počinjem doživljavati kao mini muzički roman koji se sastoji od pet različitih dijelova, na tekstualnoj razini povezanih idejom stvaranja unutarnjeg leta. Svaki je let, barem za nas ljude uvjetovan kopnom, pa tako i ovdje priča počinje na otoku, malenoj kamenoj kući i stablu. Ne mogu ne spomenuti jednu od mojih literarnih biblija a to je „Mit o ptici“ Mike Antića, koja mi je ukazala na mogućnost višedimenzionalnog bivanja, tako da je ova pjesma svojevrsna posveta njemu i svim pjesnicima i pjesnikinjama koji su me doživotno zarazili poezijom", rekla je glazbenica.

Osim što potpisuje autorstvo za tekst i glazbu, Ane nam je, uz svoje slobodno izražavanje glasom, pokazala i vještinu baratanja s više instrumenata koja osim klavira i harmonike uključuje i bubanj.  "Toliko sam guštala svirati bubanj da sam se još satima smijala kad sam došla kući. Kako svaki instrument aktivira svoju skupinu mišića, danima su mi ruke bile upaljene, eto, takav je bio zanos. Tica je snimljena u muzičkom studiju Tonča Ruzine Frankulina, jednog od osnivača eksperimentalno-progresivnog elektronskog sastava Zidar Betonsky koji su djelovali 90-tih godina u Splitu", dodala je.

"Snimanje Tice važno mi je zbog suradnje s Ruzinom i načinom na koji smo stvarali, ne proizvodili... To je velika razlika! Jer stvaranje uključuje vrijeme, eksperiment, istraživanje, bacanje u nepoznato. Ruzina ima studio koji je sam po sebi muzički instrument, s velikom količinom tišine u trbuhu, točno onoliko koliko ti treba da kreacija poteče. Neopisivo sam zahvalna što se Tica rodila i stvarala u takvom ambijentu s takvim kvalitetnim profesionalcem i čovjekom", ističe ova zanimljiva glazbenica. Na stvaranju Tice sudjelovali su izvrsni glazbenici, Ivo Jerkunica na trubi i Marin Buljanović na bass gitari. Mastering je radio Janez Križaj.

Potrošila je 16 milijuna funti na skupi nakit, kavu i čaj, a sada mora objasniti odakle joj novac, inače će sve izgubiti