Ne propustite

7. Vukovar film festival nudi pregršt odličnih filmova

showbuzz showbuzz Foto: DNEVNIK.hr

Rekordnih 7 lokacija sa čak 87 naslova za 7. Vukovar film festival!

7. Vukovar film festival ove godine traje od 28.kolovoza - 1.rujna 2013. Festival podunavskih zemalja prikazivat će čak 87 filmova u 11 programa na rekordnih 7 lokacija!

Pogledaj i ovo showbuzz Grad na Dunavu Svečano otvoren Vukovar Film festival!

Uz tri natjecateljske kategorije te stalne popratne kategorije Svijet, Planet partner, Matineje i Europo otvori se- dugi, uveli smo kategorije Europo otvori se-kratkiše, Skandinavski fokus, Najbolje od Vukovara Retrospektivu suvremenog njemačkog filma te Retrospektivu Mikija Manojlovića koji je ujedno član žirija.

>> 19. Sarajevo film festival otvoren filmom 'Epizoda u životu berača željeza'

U glavnom natjecateljskom programu dugačkih filmova premijerno u Hrvtaskoj prikazat će se:

berlinski pobjednik, rumunjska drama POZA DJETETA (POZITIA COPILULUI) Calina Petera Netzera o ženi koja vuče društvene veze ne bi li spasila svog „ogrezlog“ sina;
višestruko nagrađivana tragikomedija u režiji Jana Ole Gerstera AJME MENI (OH BOY) o zbunjenom studentu koji teško nalazi volju za životom sa čak šest osvojenih German film awardsa!; novi film oskarovca Danisa Tanovića, dobitnik Srebrnog medvjeda za najboljeg glumca i Nagrade žirija na Berlin film festivalu, EPIZODA U ŽIVOTU BERAČA ŽELJEZA, o potresnoj sudbini romske obitelji koja zbog nesređene zdravstvene birokracije prolazi kroz dramu života.

Tu je i novi redateljski pothvat Filipa Šovagovića, VISOKA MODNA NAPETOST o 'malomišćanskim' začudnim dešavanjima usred jedne političke kampanje.
U kategoriji kratkih igranih filmova moći će se pogledati, između ostalih, rumunjski kratkiš Adriana Sitare, KUĆNI TULUM (CHEFU), o majci koja sina uhvati u pubertetskoj nepodopštini te dva domaća naslova: kratki film Saše Bana LJEPOTAN koji prati ljubavni odnos djevojke i mladića između kojih se nametne ljepota kao prepreka idiličnoj ljubavi te višestruko nagrađivani fim Hane Jušić TERARIJ o mladenačkim frustracijama koja izbijaju na vidjelo jednog sparnog ljeta.

U kategoriji dokumentaraca iz natjecateljskog dijela prikazat će se pregršt zanimljivih naslova. Posebno se izdvajaju dva hrvatska dokumentarca, PUN KUFER Tomislava Jelinčića o malenoj zajednici koja živi u eko-selu i gradeći kućice od blata i slame prkose 21.stoljeću, te U BRAKU SA ŠVICARCEM, hvaljeni naslov Arsena Oremovića, dokumentarni film o žrtvama kredita u švicarskim francima u Hrvatskoj. Odličan doku MISLI IZ PODZEMNE ŽELJEZNICE (TRAINS OF THOUGHTS) Time Novotnyja otkriva kako je podzemna željeznica mnogo više od prijevoznog sredstva. Jer je ona doslovno rasadište različitih ljudskih priča, omiljeno mjesto za samoubojstva i seksualne nastranosti...

Izuzetno je zanimljivo i ostvarenje RAZOTKRIVANJE (OUTING), najbolji film Gender Docufilm Festivala Rome 2012. o mladom arheologu Svenu koji tijekom puberteta spoznaje svoje pedofilske sklonosti i govori o svojoj odluci da se ne ponaša kao pedofil.

U vrućim vukovarskim noćima prava filmska poslastica stiže iz popratnog programa Svijet. Radi se o novom filmu simpatičnog neurotika Woody Allena, naslovu JASMINE FRENCH (BLUE JASMINE) sa oskarovkom Cate Blanchett u glavnoj ulozi.No mnoge će privući i novi film Stevena Soderbergha MOJ ŽIVOT S LIBERACEOM (BEHIND THE CANDELABRA) u kojoj kao nakinđurena pijanistička legenda, Michael Douglas ostvaruje ulogu života.

Iz popratnog programa Planet partner Zemlja izdvajaju se dva naslova. Prvi je danski SLOBODNI UM (FREE THE MIND) u režiji Phie Amboao o viziji jednog čovjeka iz koje je izvedivo da je moguće promijeniti mozak koristeći se samo snagom misli. Drugi je francuski PLANET OCEAN, nastao u suradnji suradnji sa jedinstvenom grupom istraživača, oceanografa i biologa o vezi između čovjeka i oceana te budućnosti ljudske vrste na zemlji.

Ove će se godine po drugi puta prikazivati i popratni program Europo otvori se, sa ciljem prikazivanja filmova iz rjeđe zastupljenih europskih kinematografija.Uz duge igrane filmove od ove godine prikazujemo i kratkiše iz te popratne sekcije. U tim ćemo programima između ostalih prikazati: poljsku cijenjenu dramu HRABROST (WYMYK) o čovjeku koji je ovisan o adrenalinu no koji pokušava promijeniti svoj naprasiti život ali i osobiti danski film PAMETNJAKOVIĆ o jedanaestogodišnjaku koji se kroz seriju rituala nosi s gubitkom djeda.

Novi popratni program Skandinavski fokus ( filmovi sa prostora Skandinavije) donosi poslasticu, norveški film KON-TIKI: SEDMORICA PROTIV PACIFIKA, nominiran za Oscara u kategoriji stranog filma.

Edukacijski program uz stalne Dunavsku scenarističku radionicu i Festivalsku radionicu, ove godine obogaćujemo sa Radionicom kreiranja vizualnog identiteta filmskog lika te Radionicom animiranog filma - STOP ANIMACIJA kao i Autorsko pravnom radionicom s temom Pravni aspekti filmske produkcije.

Na festivalu će se predstaviti i čuveni Međunarodni festival kratkog filma- Oberhausen kao i knjiga člana žirija Branka Šomena, Povijest slobodnog zidarstva u Hrvatskoj.

Ovogodišnji žiri čine TV majstor svjetske dokumentarističke scene Đelo Hadžiselimović, Branko Šömen, slovenski scenarist, spisatelj i novinar, te doajen inozemne glumačke scene Predrag Miki Manojlović.

 

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene