Od 13. do 15. rujna

23. Međunarodni festival čipke u Lepoglavi, posebnost su tijare koje se izrađuju ručno čak 300 sati

Festival čipke (Foto: PR) Festival čipke (Foto: PR) PR 1/6 >> Pogledaji ovu galeriju Festival čipke (Foto: PR) Festival čipke (Foto: PR) Festival čipke (Foto: PR) Festival čipke (Foto: PR) Festival čipke (Foto: PR) +0 Festival čipke (Foto: PR) Galerija

Ovogodišnji festival obilježit će tema „bajkovita kraljevska čipka“, kao i veliki mimohod kroz Lepoglavu.

23. međunarodni festival čipke u Lepoglavi održat će se od 13. do 15. rujna, a uz brojne hrvatske, okupit će izlagače iz još 16 zemalja.

Pogledaj i ovo Shanina Shaik (Foto: Getty Images) - 3 Wow! Rastala se prije 3 mjeseca, nedavno je ljubila nepoznatog muškarca, a sad blista u prozirnoj haljini

Ovogodišnji festival obilježit će tema „bajkovita kraljevska čipka“, kao i veliki mimohod kroz Lepoglavu, u kojem će sudjelovali limena glazba, puhački orkestar, brojna kulturno-umjetnička društva i svi sudionici festivala. Ujedno će biti obilježeni i Dani europske baštine 2019.

Ponoseći se svojim čipkarskim umijećima, Lepoglavčani ovim festivalom od 1997. na međunarodnoj razini promoviraju vrijednost čipke kao iznimnog hrvatskog etnografskog blaga, kojeg će posjetitelji i ove godine moći upoznati kroz brojne izložbe, radionice, predavanja, kao i popratna kulturno-zabavna događanja.

Svečano otvaranje festivala i podizanje festivalske zastave održat će se u petak, 13. rujna, s početkom u 19:00 sati, na adresi Ulica hrvatskih pavlina 1, no događanja će započeti već u jutarnjim satima.

Uz predavanja i radionice izrade lepoglavske čipke, vezenja, pletenja košarica i logožara te izrade tradicijskih igračaka, koje će se održavati tijekom cijelog dana, posjetitelji će prvog dana festivala imati priliku pogledati modnu reviju učenica Srednje strukovne škole Varaždin „Bajkovita kraljevska čipka“, koja će se održati u Domu kulture, s početkom u 12:00 sati.

Subotu, 14. rujna, obilježit će Dan Kraljevine Španjolske u Lepoglavi. U 10:00 sati započet će 10. Sajam tradicijskog rukotvorstva i starih zanata, a potrajat će do kasnih večernjih sati. Od 12:00 sati na programu su igre pletenja čipke i tkanja, odnosno živi tkalački stan. Također, publiku očekuje i strastveni plesni spektakl, flamenco u izvedbi plesne skupine Flame&Co, s početkom u 18:30.

Sajam tradicijskog rukotvorstva i starih zanata nastavit će se i u nedjelju, 15. rujna, od 10:00 sati. Uslijedit će nastup folklorne skupine Osijek 1862, s početkom u 13:00 sati.

Od 14:00 sati na programu je veliki mimihod kroz Lepoglavu, a potom i bogati kulturni program, u kojem će sudjelovati Limena glazba Lepoglava, Puhalni orkestar Alples Železniki, brojna kulturno-umjetnička društva i sudionici festivala.

Službeno zatvaranje festivala predviđeno je za nedjelju, i to u 17:00 sati, a bit će popraćeno gradonačelnikovim gulašom, kao i godišnjim koncertom Limene glazbe Lepoglava, uz Pihalni orkestar Železniki kao posebne goste.

U okviru festivala, publika će imati priliku pogledati i atraktivnu predstavu „Čipka iluzija“, nastalu u suradnji HNK Varaždin i udruge Ekomuzej Lepoglava. Predstava je temeljena na dramskom tekstu Iluzije suvremenog ruskog dramatičara Ivana Viripajeva, a bit će izvedena u nedjelju, s početkom u 19:00 sati, u prostorijama Doma kulture – TKIC.

Podsjetimo, festival se održava pod visokim pokroviteljskom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva kulture, Ministarstva turizma, Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, dok je ovogodišnja zemlja partner Kraljevina Španjolska.

1/5 >> Pogledaji ovu galeriju Tori Spelling (Foto: Profimedia) Tori Spelling (Foto: Instagram) Tori Spelling (Foto: Profimedia) Jennie Garth i Tori Spelling (Foto: Getty Images) +0 Tori Spelling (Foto: Youtube Screenshot) Celebrity Zbog njega je ostavila supruga, a onda ju je on počeo varati: Bankrotirani supružnici prepustili se strastima

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene