Sarajevo Film Festival 2015

21. Sarajevo Film Festival: Buran pljesak za Matanićev "Zvizdan"

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Hrvatski film "Zvizdan" redatelja Dalibora Matanića u subotu je otvorio natjecateljski program u kategoriji igranog filma 21. Sarajevo film festivala (SFF) a već na posebnoj novinarskoj projekciji pobrao je buran pljesak i brojne pohvale publike.

Apsolutni pobjednik ovogodišnjeg festivala u Puli, Matanićev je "Zvizdan" na filmskom platnu, kako je u Sarajevu nakon projekcije istaknuo sam redatelj, ponovo otvorio pitanje odnosa prema "drugima" uz neskrivenu nakanu da se sve one koji ga pogledaju potakne na pozitivne promjene i uklanjanje mržnje.

Pogledaj i ovo showbuzz Shooting Stars Hrvatica među 10 najperspektivnijih europskih glumaca

Iako su temelj tri filmske priče često traumatični odnosi Hrvata i Srba u Hrvatskoj Matanić je kazao kako je to ipak samo okvir za propitivanje odnosa među ljudima općetino koji su tako često opterećeni mržnjom i netolerancijom prema drugima i drugačijima.

Brazilski film "Druga majka" otvorio 21. Sarajevski filmski festival

"Film sam snimio jer me je odgojila baka koja mi je dala najviše ljubavi na svijetu a kada je došlo do cura rekla je: 'Samo ne Srpkinja'. Pitao sam se otkuda osobi koja mi je pružila toliko ljubavi i nježnosti taj kod mržnje i netolerancije i onda sam shvatio kako ga svi mogu imati", kazao je Matanić dodajući kako je specifičnost njegove filmske priče smještene na područje Knina to što su ljudi u ovom dijelu Europe dodatno "zaraženi poviješću" koja služi kao neka vrsta pogonskog goriva za uvijek nove ratove i sukobe na istim matricama.

Matanić je kazao kako se stoga odlučio napraviti film koji neće samo oslikati stvarnost nego poticati na promjene. Dodao je kako je to odraz negova shvaćanja uloge filma koji mora biti poticaj na djelovanje u pozitivnom smislu a ne tek puka zabava jer u protivnom gubi svoj umjetnički značaj i ulogu.

"Želio sam potaknuti na ljubav, oprost i suosjećajnost", kazao je Matanić podsjećajući na stalno recikliraje povijesti što je pretpostavka za neke nove ratove za koje desetljeće. "Moja je ideja bila pokazati da postoji izlaz iz toga", kazao je Matanić.

Glumica Tihana Lazović koja igra tri naslovne ženske uloge kazala je kako joj je bio veliki izazov glumiti tri različita lika. "Sve tri (djevojke) su bile duboko u meni no uživala sam radeći", kazala je Lazović.

Goran Marković kojemu su pripale naslovne muške uloge u sve tri priče iz kojih je sastavljen "Zvizdan" kazao je kako je to zahtijevalo dobru pripremu no tijekom snimanja sve je prolazilo glatko zahvaljujući dobrom dijelu i Matanićevu pristupu koji kod glumaca potiče maksimalno zalaganje.

I za Markovića nema dvojbe kako je i filmom važno razbijati predrasude i poticati na uklanjanje mržnje.

"Živjeti s mržnjom loš je način života. To zapravo nije život", kazao je Marković dodajući kako je kroz filmske priče cilj bio pokazati da je ljubav zapravo najvažnija stvar u životu iz koje proistječe sve drugo.

Producentica Ankica Jurić-Tilić kazala je kako je sve bilo veliki izazov u radu na ovom filmu.

"Sve je zahtijevalo puno emocija i puno rada" kazala je dodajući kako je rad na filmu ipak pratila ogromna energija koje je doprinijela kvaliteti onoga što je urađeno unatoč financijskim poteškoćama s kojima je projekt bio suočen.

Prvog "radnog" dana 21. SFF-a u natjecateljskoj konkurenciji za najbolji dokumentarac prikazan je hrvatski film "Lijepo mi je s tobom, znaš" redateljice Eve Kraljević.

Priča je to o odnosu dvije sestre od kojih je jedna oboljela od Downova sindroma. Kamera bilježi druženje njih dvije tijekom deset godina portretirajući poteškoće s kojim se susreću u društvu opterećenom brojnim predrasudama.

Sarajevska je publika u u subotu u okviru programa "Open air" mogla vidjeti i francuski film "Dheepan" dobitnika ovogodišnje "Zlatne palme" festivala u Cannesu koji donosi priču o izbjeglicama iz Šri Lanke u potrazi za sretnijim životom u Parizu. (Hina)

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene