Ususret 60. Eurosongu

VIDEO Kako je to izgledalo 1990-e?

showbuzz showbuzz Foto: DNEVNIK.hr

U tradiciji dugoj 60 godina, natjecanje za pjesmu Eurovizije oborilo je mnoge rekorde. Do sada je izvedeno 1400 pjesama od kojih su mnoge postale veliki hitovi.

Kako se približava 60. izdanje popularnog Eurosonga, zemlja domaćin je Austrija zahvaljujući pobjedi bradate pjevačice Conchite Wurst koja/koji je izveo/la pjesmu 'Rise Like a Phoenix', vrijeme je da se prisjetimo nekih zanimljivosti vezanih uz ovaj festival, ali i što nas čeka ove godine.

Pogledaj i ovo Bruce Dickinson (Foto: Getty Images) "Večer s Bruceom" Legendarni frontmen Iron Maidena stiže u Zagreb: Dickinson će se družiti s fanovima čak 2 sata!

Beč od Eurovizije očekuje 38 milijuna eura - Evo tko će najviše profitirati

Odbio Eurosong: 'To mi je preveliki stres!'

1. Prvi Eurosong održan je 24. svibnja 1956. u Luganu u Švicarskoj. Prva pobjednica bila je Lys Assia s pjesmom 'Refrain' koja je predstavljala Švicarsku.

Te je godine pobjedu pokušavalo izboriti sedam izvođača. Do danas, najveći broj izviđača na Eurosongu bio je 2008. i 2011. kada su se za titulu najbolje pjesme borile čak 43 države.

Iz Finske na Eurosong: 'Ne želimo da ljudi glasuju za nas iz sažaljenja'

2. Eurosong ima ogromnu bazu obožavatelja diljem svijeta. Za ovim su natjecanjem posebno ludi Australci koji će ove godine prvi puta kao gosti nastupiti u Beču. Eurosong svake godine prati preko 180 milijuna ljudi.

Najuspješniji Eurosong izvođač u povijesti bila je švedska grupa Abba koja je 1974. pobijedila pjesmom 'Waterloo'.

Veliko iznenađenje na Euroviziji! Širi se i preko Oceana

3. Zanimljivo je i to da su tijekom 60 godina ovog festivala žene dirigirale orkestrom samo tri puta! 

4. 1990. bila je važna Eurovizijska godina za Hrvatsku. Zahvaljujući pobjedi grupe Riva s pjesmom 'Rock me' 1989. u Švicarskoj, grad Zagreb postao je domaćin 35. Eurosonga.

5. U Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski natjecalo se 22 izvođača a pobijedio je Talijan Toto Cutugno s pjesmom 'Insieme: 1992'. Hrvatsku je te godine predstavljala Tajči s pjesmom 'Hajde da ludujemo' s kojom je zauzela sedmo mjesto.

Iako su grad Zagreb i Hrvatska bili sjajni domaćini, ipak nije sve išlo glatko. Prvi puta od postojanja festivala pobjednik, u ovom slučaju grupa 'Riva' nije otvorio natjecanje u zemlji domaćinu.

6. Grad domaćin ove godine je Beč. Karata za sam Eurosong više nema, ali za sve one koji žele biti dio ovog spektakla domaćini su napravili Eurovizijsko selo. Na trgu ispred Bečke gradske vijećnice (Rathaus) će naime od 18. do 23. svibnja biti postavljeno takozvano 'Eurovizijsko selo'. Osebujan program ove popratne eurovizijske manifestacije obuhvaća modnu reviju na kojoj će sudjelovati renomirani modni dizajneri iz zemalja koje ove godine sudjeluju na Euroviziji, live nastupe sudionika ovogodišnjeg i prijašnjih natjecatelja te javno gledanje finalnog showa 23. svibnja.

O Eurosongu: 'Trebali bi ići sve mlađi ljudi, ne sve stariji kao ja'

Službeno otvorenje Eurovizijskog sela održat će se već večer prije, kada će 200 metara dugačkim crvenim tepihom ispred gradske vijećnice prošetati svih 40 izvođača sa svojim delegacijama. Izvođače i njihovu pratnju dočekat će gradonačelnik Grada Beča dr. Michael Häupl, a svi će zaljubljenici u Euroviziju tijekom dva sata koja su predviđena za dolazak izvođača imati prilike izbliza vidjeti svoje favorite.

7. Hrvatska na žalost ni ove godine nema svog predstavnika, ali nadajmo se da ćemo možda već sljedeće godine ponovo biti dio jednog on najvećih festivala na svijetu.

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene