'Epizoda u životu berača željeza' otvorila je 19. sarajevski filmski festival.


Projekcijom bosanskohercegovačkog filma "Epizoda u životu berača željeza" u petak je otvoren 19. sarajevski filmski festival, tijekom kojega će do 24. kolovoza publika moći vidjeti 241 film iz 57 država među kojima je i Hrvatska.

Vezani članci Slika nije dostupna BiH glumica stala uz bok hollywoodskim zvijezdama! Slika nije dostupna Sarajevo Film Festival - Tijekom 8 dana Sarajevo ne spava!

"Nema veće sreće nego otvoriti festival domaćim filmom", kazao je direktor "Sarajevo film festivala" (SFF) Mirsad Purivatra, izrazivši nadu kako će festival biti dodatni poticaj domaćoj filmskoj produkciji.

Čuveni mađarski redatelj Bela Tarr, kojemu je Purivatra uručio počasnu nagradu "Srce Sarajeva", također je pozvao da se filmskoj umjetnosti "koja je ranjiva i kojoj treba potpora" pomogne opstati, a također i SFF-u.

Festival otvoren dirljivom pričom

"Epizoda u životu berača željeza" najnoviji je film oskarovca Danisa Tanovića, koji je na proteklom filmskom festivalu u Berlinu dobio nagrade "Srebreni medvjed" za režiju i za najbolju mušku ulogu.

U naslovnim su ulogama dvoje "naturščika", Nazif Mujić i Senada Alimanović, supružnici iz sela Poljice kod Tuzle.

Dirljivom pričom ispričanoj na dokumentaristički način o Senadi suočenoj s teškim zdravstvenim stanjem i bez novaca i prava na liječničku pomoć oni su posvjedočili o svakodnevnoj diskriminaciji Roma u BiH.

"Ovo mi je doista velika čast i ovo mi je drugi Berlin", kazao je uoči premijere Mujić na crvenom tepihu ispred sarajevskog Narodnog kazališta gdje je stigao zajedno sa suprugom i troje djece.

"Nisam siguran da filmovi mijenjaju svijet, no ovaj je promijenio onaj Nazifov i Senadin", kazao je pak redatelj Tanović.

9 filmova u natjecateljskom dijelu festivala

Devet filmova, među kojima je i hrvatsko-bosanskohercegovačka koprodukcija "Obrana i zaštita" redatelja Bobe Jelčića, natjecat će se za titulu najboljeg igranog filma 19. SFF-a, o čemu će odlučivati žiri što mu je na čelu upravo redatelj Tanović.

Sarajevsko prikazivanje bit će ujedno međunarodna premijera filma za kojega je Jelčić već dobio pulsku "Zlatnu arenu" i zaslužio nagradu "Bauer" za najbolje ostvarenje iz država u susjedstvu na filmskom festivalu u Motovunu.

"Sin" redatelja Ivana Sikavice uvršten je u natjecateljski program u kategoriji kratkog filma, a čak četiri filma u hrvatskoj produkciji te dva u hrvatsko-češko-kanadskoj odnosno hrvatsko-njemačko-rumunjskoj natjecat će se za najbolji dokumentarni film.

U svim natjecateljskim kategorijama bit će prikazano ukupno 50 filmova od kojih su brojni debitantski.

Sarajevski filmski festival odavno slovi za najveću i najznačajniju filmsku smotru u jugoistočnoj Europi. Očekuje se kako će u idućih osam dana glavni grad BiH tim povodom posjetiti brojni gosti iz svijeta filma, uključujući hoollywoodske zvijezde poput Danyja Glovera i Armanda Assantea.

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook