Uvijek posebna!

Već od malih nogu znalo se da će u životu imati veliku ulogu: Voljena Lilibet nije htjela biti kraljica, ali ipak je svoj život posvetila narodu

Kraljica Elizabeta Kraljica Elizabeta Profimedia 1/46 >> Pogledaji ovu galeriju Preminula kraljica Elizabeta II: Preminula kraljica Elizabeta II: Kraljica Vjenčanje Elizabete i Philipa Krunidba kraljice Elizabete Krunidba kraljice Elizabete Kraljica Elizabeta II. - 10 Kraljica Elizabeta II. - 7 Kraljica Elizabeta II. - 8 Kraljica Elizabeta II. - 6 +35 Kraljica Elizabeta II. - 5 Galerija

Kraljica Elizabeta II. preminula je u svom dvorcu Balmoral u Škotskoj, a od početka njenog života znalo se da će imati vrlo važnu ulogu tijekom svojeg dugog vijeka.

Kraljica Elizabeta II. preminula je u svom dvorcu u Balmoralu u Škotskoj, potvrdila je Buckinghamska palača.

Pogledaj i ovo Kraljica Elizabeta II. Njena kći otkrila je detalje Kraljicu Elizabetu brinula je jedna stvar prije njezine smrti, čini se kao da je cijelo vrijeme imala predosjećaj

Njezina vladavina Ujedinjenim Kraljevstvom trajala je dugih 70 godina, a već od malih nogu znalo se da će u životu imati veliku ulogu.

Ovog travnja navršila je 96 godina, a sudeći po njenom nastupu i raspoloženju rijetko tko se mogao nadati da će nas samo četiri mjeseca kasnije napustiti najdugovječnija vladarica na svijetu.

Kraljica Elizabeta bila je rođena 21. travnja 1926. godine u Londonu pod imenom Elizabeth Alexandra Mary. Od njena rana djetinjstva nitko nije očekivao kako će se u njenoj obitelji dogoditi preokret te da će malena Elizabeth kao vrlo mlada naslijediti kraljevski tron.

Njen stric Edward naslijedio je tron nakon smrti njezina djeda, a od svoje dužnosti odstupio je nakon nepunih godinu dana jer je umjesto kraljevske titule odabrao ljubav i rastavljenu Amerikanku Wallis Simpson.

Sljedeći na redu za tron bio je kraljičin otac George, a nakon njegove smrti, ovu titulu mogla je preuzeti jedino Elizabeta jer George i njena majka Elizabeth Bowes-Lyon nisu imali muško dijete.

S 11 godina, Elizabeta je saznala da će jednom morati vladati Ujedinjenim Kraljevstvom, a već tada je čvrsto protestirala protiv ove odluke.

Unatoč kraljevskim titulama, Elizabeta je odrasla u opuštenoj atmosferi. Otac nje i njene mlađe sestre Margaret razmazio ih je u svakoj prilici. Svoju je obitelj nazivao "nas četvoro" i inzistirao na tjednom odlasku u kino, sjedeći na običnim sjedalima i uživajući u kokicama.

Vikende su provodili u White Lodgeu u Richmond Parku gdje su se Elizabeth, poznatija i pod nadimkom Lilibet i Margaret voljele igrati.

Kad je imala šest godina, obitelj je preuzela Royal Lodge u Windsor Great Parku kao svoj ladanjski dom. Princeze su obožavale kolibu i čak su imale vlastitu igraonicu u dvorištu pod nazivom ''Y Bwthyn, Mala kućica''.

Kraljica je obožavala životinje. S tri godine počela je jahati konje, a cijelog života imala je i kućne ljubimce. U Buckinghamskoj palači uz nju su uvijek bili i psi korgi pasmine. U korgije se zaljubila još kao dijete, a prijatelji njene obitelji tada su imali takvog psa pa je i Elizabeta poželjela imati ga jednog dana. Kroz svoj je život odhranila puno psića, a poseban je stigao za njen 18. rođendan. Kujica se zvala Susan, a kad je uginula, kraljica joj je čak napravila i nadgrobni spomenik.

Princeze su kod kuće školovale njihova majka i guvernanta Marion Crawford.

No, za razliku od ostale djece, kraljica nije učila predmete kao u školi.

Elizabeta je od svojih prvih školskih dana imala poseban protokol učenja samo četiri predmeta: povijesti, jezika, književnosti i glazbe.

Kada je bila malo starija, kraljici je to čak i zasmetalo pa je htjela naučiti i sve ono što ostali uče, ali ubrzo je shvatila da je s razlogom učila samo određene predmete koji joj trebaju za nasljeđivanje trona.

Šok je uslijedio kada je imala samo 25 godina. Od srčanog udara 1952., preminuo je njen otac George VI., a Elizabeta je tada postala najmlađom kraljicom.

U tom trenu, Elizabeta je bila na putovanju u Keniji sa svojim suprugom Philipom gdje je saznala tužne vijesti.

Na odmor je otišla kao princeza, a vratila se kao kraljica, a od tog trenutka, njen se život skroz promijenio.

Svoj je život posvetila Kraljevstvu. Puno je puta zanemarila obitelj i brak kako bi donijela odluku potrebnu narodu te je ove godine proslavila i Platinasti jubilej, a njen posljednji dan kao da je čekao da proslavi najveći uspjeh u svome životu i veliku obljetnicu.

Najdugovječnije vladarice više nema, a tron će preuzeti njen sin Charles koji je postao novim kraljem Ujedinjenog Kraljevstva.

1/10 >> Pogledaji ovu galeriju Kraljica Elizabeta Elizabeta slavi 70 godina na britanskom tronu - 2 Elizabeta slavi 70 godina na britanskom tronu - 1 Kraljica Elizabeta +5 Kraljica Elizabeta Svijet Preminula kraljica Elizabeta II.: Ujedinjeno Kraljevstvo tuguje

1/30 >> Pogledaji ovu galeriju Princ William i Kate Middleton s djecom Princ William i Kate Middleton s djecom Princ William i Kate Middleton s djecom - 3 Princ William i Kate Middleton s djecom - 2 +25 Princ William i Kate Middleton s djecom - 1 Celebrity Kate Middleton snimljena je tijekom jednog od najtežih trenutaka u kraljevskoj obitelji, evo gdje su je uhvatili fotografi

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene