Život ga nije mazio

Kirkov put od siromašnog dječaka do princa zlatnog Hollywooda koji se suočavao s brojnim tragedijama

Kirk Douglas (Foto: AFP) Kirk Douglas (Foto: AFP) Afp 1/1 >> Pogledaji ovu galeriju +0 Kirk Douglas (Foto: AFP) Galerija

Život Kirka Douglasa bez problema bi mogao poslužiti kao inspiracija za neku novu holivudsku priču.

Kirk Douglas preminuo je u 104. godini u srijedu.

Pogledaj i ovo Kirk i Michael Douglas Nema ga u oporuci Michaelu Douglasu od očeva bogatstva neće ostati ništa, 61 milijun dolara pripast će drugima

Vijest je objavio njegov sin Michael Douglas, a Kirkovi prijatelji i kolege opraštaju se od njega dirljivim porukama. 

Kirk je bio sin ruskih židova koji je iz siromašnog dječaka odrastao u holivudsku legendu s dugogodišnjom karijerom i bio je među posljednjim živućim glumcima iz zlatnog doba Hollywooda. 

Rodio se kao Issur Danielovitch 9. 12. 1916. godine u New Yorku, kao četvrto dijete i jedini sin Bryne i Herschel Danielovitch.

Prvi film snimio je 1946. godine i postao velika zvijezda. Dobivao je glavne uloge, i to različitih karaktera, od onih poput boksača do Vincenta van Gogha. Snimio je više od 60 filmova, osnovao je vlastitu produkcijsku kompaniju i režirao dva filma.

Od samih početaka život mu nije bio nimalo lak.

On i sestre odrastali su kao siromašna djeca, kasnije se u Hollywoodu susretao s antisemitizmom, vlastiti menadžer krao je od njega, imao je bliske susrete sa smrću, uključujući i avionsku nesreću, preživio je moždani udar, a u tragediji je izgubio svog najmlađeg sina Erica, koji je s 46 godina preminuo od posljedica predoziranja drogom. Njegov unuk Cameron, sin Michalea Douglasa, također se borio s ovisnošću i sedam je godina zbog droge proveo iza rešetaka.

Međutim, ništa od navedenog nije ga spriječilo da napiše nekoliko knjiga, kao ambasador predstavlja SAD u dobrom svjetlu diljem svijeta, postane prijatelj s Frankom Sinatrom, obitelji Kennedy i Reagan te donira milijune dolara za filantropske organizacije zajedno sa suprugom Anne.

Kirk je bio visokoobrazovan, završio je fakultet, a jedno vrijeme bio je u ratnoj mornarici. Upravo se tijekom fakulteta počeo baviti glumom, a s 24 godine upoznao je glumicu Lauren Bacall, koja mu je pomogla da započne s glumačkom karijerom. Naime, upravo ga je ona preporučila za ulogu u filmu "Neobična ljubav Marthe Ivers".

S obzirom na to da njegovo ime nije bilo dovoljno zvučno i atraktivno za holivudske pojmove, promijenio ga je ubrzo i postao Kirk Douglas.

Neki od njegovih najpoznatijih filmova su "Šampion", "Mladić s trubom"," As u rukavu", "Grad iluzija", "Strast za životom", "Obračun kod OK korala", "Staze slave", "Spartak", "Usamljeni su hrabri", "Sve ostaje u obitelji". 

U braku je bio dva puta. S Dianom Dill bio je oženjen osam godina i s njom je dobio sinove Michaela i Joela, a s Anne Buydens bio je u braku bio do kraja života i često je govorio da je ona izvor njegove dugovječnosti. Anne mu je rodila sinove Paula i Erica.

1/1 >> Pogledaji ovu galeriju +0 Kirk Douglas (Foto: AFP) Celebrity Preminula holivudska legenda i oskarovac Kirk Douglas, ožalošćeni sin poručio: ''Za svijet je bio legenda, meni je bio samo tata''

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene