Branko Lustig rođen je 1932. u Osijeku, a preminuo je u jutarnjim satima 14. studenog u 88. godini života.


Branko Lustig bio je hrvatski producent i glumac židovskog podrijetla.

Vezani članci Slika nije dostupna Zbog zločina u logoru smrti u kojem je pobijeno 20 tisuća ljudi, počelo suđenje stogodišnjem SS-ovcu Slika nije dostupna OSCAR 2016. - Večer zvijezda i glamura

Rođen je 10. lipnja 1932. godine u Osijeku, a umro je 14. studenog u jutarnjim satima u 88. godini.

Radi se o prvom Hrvatu koji je nagrađen dvjema filmskim nagradama Oscar - 1993. godine za film Schindlerova lista te 2001. za film Gladijator. Dvostruki je dobitnik i nagrade Zlatni globus za navedene filmove.

Branko je imao i uzbudljiv privatni život koji nije uvijek bio med i mlijeko. Naime, tijekom Drugog svjetskog rata kao dijete bio je zatočen u logorima Auschwitz i Bergen-Belsenu.

Većina članova njegove obitelji nestala je u koncentracijskim logorima diljem Europe, uključujući njegovu baku koja je ubijena u plinskoj komori, dok je njegov otac ubijen u Čakovcu 15. ožujka 1945. Lustigova majka preživjela je holokaust pa se s njom ponovno sjedinio nakon rada, a na dan kada je oslobođen imao je svega 30 kilograma.

Lustig je svoje preživljavanje Auschwitza pripisao njemačkom časniku koji je igrom slučaja potjecao iz istog osječkog naselja iz kojeg je i Lustig. Slučajno je čuo Lustiga kako plače pa ga je pitao tko mu je otac. Ispalo je da je časnik poznavao Lustigova oca.

U filmskoj industriji proveo je 50 godina, a 80-ih godina odselio se u Los Angeles te je ubrzo upoznao slavnog Stevena Spielberga, s kojim je radio legendarni film "Schindlerova lista". Nakon osvojenog zlatnog kipića Branko je postao utjecajan producent u Hollywoodu.

Radio je i sa slavnim Ridleyjem Scottom, koji je poznat kao čovjek s kojim je izrazito teško raditi, a onda je prije 10-ak godina Branko odlučio kako je vrijeme za povratak u Hrvatsku, gdje je bio predsjednik Festivala tolerancije – Festivala židovskog filma.

Ove godine proglašen je počasnim građaninom grada Zagreba, i to za izniman doprinos promicanju vrijednosti demokratskog društva, filmske umjetnosti i kulture. 

Sa suprugom Mirjanom vjenčao se davne 1970. godine te dobio kćer Saru.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju