Ma kakva Hannah Montana

Ona je bila prva i najtiražnija teen zvijezda ove regije

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Prvi nastup imala 1957. kada je na pjevačkom natjecanju osvojila drugo mjesto. Bez obzira što joj je izmakla pobjeda, postala je zvijezda doslovno preko noći.

Rođena 20. lipnja 1942. godine, Zdenka Vučković od malih je nogu pokazivala sklonost ka glazbi. Odrastajući u obitelji u kojoj su svi voljeli pjevanje i glazbu bilo je logično da im se i mala Zdenka u tome pridruži. Već sa osam godina nastupila je na dječijem festivalu, a odmah nakon toga rodtelji su je upisali u glazbenu školu gjde je učila pjevanje i sviranje, tada vrlo popularnog instrumenta, harmonike.

Pogledaj i ovo Zdenka Vučković Zbogom, Zdenka Bila je zvijezda, ljudi su u redovima čekali njezin autogram, a cijeli život voljela je samo jednog čovjeka

Zdenkina zvjezdana priča započunje 1957. kada je nastupila na festivalu 'Prvi pljesak' koji je u to vrijeme bio pravi izvor novih glazbenih zvijezda. Iako je završila na drugom mjestu, možemo slobodno reći kako je to bio tren u kojem je nastala najveća teen pop zvijezda bivše Jugoslavije.

Zdenka je pravim zvjezdanim sjajem bljesnula već 1958. na Opatijskom festivalu gdje je otpjevala dvije pjesme, 'Kućica u cvijeću' i 'Moja mala djevovjčica' u duetu s Ivom Robićem koji je već tada bio zvijezda svjetskog glasa. Prisječajući se tog vremena Zdenka je rekla, 'Bila sam dijete, a Ivo Robić bio je volumen popularnosti. Ponašao se kao da ja godinama pjevam i dobro da je tako postupio. Inače bih bila u strahu'.

Publika je u potpunosti bila očarana šesnaestogodišnjom djevojčicom, a pjesma 'Moja mala djevojčica' osim što je osvojila prvo mjesto festivala, postala je veliki hit kojeg su svi zavoljeli. Zdenka je bila skeptična prema tekstu kada je dobila pjesmu jer je imala osjećaj kako se radi o reklami zbog nabrajanja stvari u pjesmi, ali pokazalo se kako nije bila u pravu. Te godina, ona je na velika vrata ušla na estradnu scenu bivše Jugoslavije.

Pjesma je postala klasik koji se i danas rado izvodi i sluša, ali Zdenka je pjevačica koja je izvela vjerojatno najljepšu pjesmu otpjevanu gradu Zagrebu. 1963. pojavila se na Zagrebačkom festivalu i izvela legendarnu pjesmu 'Zagreb, Zagreb' ili 'Vraćam se Zagrebe tebi' kako je neki vole nazivati. Pjesma je postala svojevrsna himna Zagrebačkog festivala, ali i grada Zagreba. Te godine Zdenka je osvojila i nagradu za izvedbu najbolje plesne melodije 'Platno, boje, kist i tvist' koju je ozvela sa kvartetom 4M i sastavom Bijele Stijele. Ta je godina za mladu pjevačicu uistinu bila ispunjena uspjesima. Pobijedila je i na Splitskom festivalu s pjesmom 'Veslaj, veslaj' koju je otpjevala u duetu s Arsenom Dedićem.

Iako je to na neki način bio kraj njezinih festivalskih uspješnica, brojne pjesme postale su hitovi koji su se često vrtili po radio postajama i u tv emisijama. Zdenka je tada upoznala skladatelja Krešimira Oblaka za kojeg se 1971. godine i udala. Bili su u braku sve do njegove smrti 2014. godine. Zdenka se s festivalskim nastupima oprostila 1989. godine na Zagrebačkom festivalu pjesmom 'Odrasla je djevojčica mala'. Vjerojatno ni jedna druga skladba ne bi bolje opisala njezinu životnu priču.

Priča o Zdenki ne bi bila potpuna, a da ne spomenemo pjesmu 'Zeko i potočić' uz koju smo svi odrastali, a koju je snimila 1971. Pjesma je nastala 1954., a u originalu pjevala ju je Olgica Miler. Još nekoliko izviođača obradilo je pjesmu, ali iz nekog razloga baš je Zdenkina verzija svima prirasla za srce.

Zdenka je zauvijek ostala u očima publike ona slatka, mala djevojčica koja ih je osvojila simpatičnim nastupom. Bila je i ostala najtiražnija teen zvijezda bivše Jugoslavije, koja je morala odrasti. O tome je rekla, 'Nisam se bojala odrasti, ali je kod mene to išlo sporije. Drugi su željeli da ostanem djevojčica što duže. Ona mala djevojčica još uvijek se krije u meni. Definitivno, da nisam nikada bila zla. Nadam se da će ona ostati u meni do kraja'.

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene