Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najveća privatna zbirka pjesmuljaka, črčkarija, kalambura i komičnih crteža iz pera Johna Lennona ponudit će se 4. lipnja u New Yorku na dražbi kuće Sotheby's.


Zbirka otkriva manje poznatu stranu Johna Lennona ubijenog 1980. godine.

Želi klonirati preminulog pjevača, ima DNK iz njegovog ZUBA!

Vezani članci Slika nije dostupna Lenonov rukopis pjesme "Give Peace a Chance" na dražbi Slika nije dostupna Kupite Fender Jimija Hendrixa ili McCartneyevu pjesmu

Crteži i originalni rukopisi dio su zbirke koju je objavio Tom Maschler, utemeljitelj ugledne nagrade Booker Prize. Maschler je Lennonovu zbirku objavio u dvije knjige "In His Own Write" (1964), te "A Spaniard in the Works" (1965).

Procjenjuje se da bi zbirka mogla dosegnuti 800.000 dolara, navodi Sotheby's o dražbi koja će se održati o 50. godišnjici prvog nastupa Beatlesa u Americi u showu Eda Sullivana 1964., koji je gledalo 73 milijuna Amerikanaca.

Komični crteži, dosjetke, igre riječi, pjesmice, datiraju iz ranih 60-ih kada je 'Beatlemania' bila u punome jeku, navodi Sotheby's.

Jedna natuknica odnosi se tako na rekordan Beatlesov hit, singlicu "Love Me Do" iz 1962., čiji naslov Lennon svojom karakterističnim humorom mijenja u "Lub mi Jew" (Jew je židov).

"To je vrlo nalik Lewisu Carrollu čije su priče 'Alisa u zemlji čudesa" i 'Lov na zrcalo" bile omiljeno Lennonovo štivo u djetinjstvu te ih je čitao svake godine", rekao je Philip Errington, direktor odjela za knjige i rukopise u Sotheby'su.

Nisu svi uvjereni u književnu vrijednost tih Lennonovih uradaka. U parlamentarnoj raspravi iz 1964., konzervativni političar Charles Curran posegnuo je upravo za Lennonovim kalamburima kako bi se okomio na britanske obrazovne standarde.

"Čini se da je (Lennon) pobrao djeliće pjesnika (Alfreda) Tennysona, (Roberta) Browninga i Roberta Louisa Stevensona dok je drugim uhom slušao rezultate nogometnih utakmica", rekao je Curran.

Maschler je 1962. naišao na Lennonove crteže i zabilješke te ga uvjerio da ih je vrijedno tiskati kao knjigu.  

HINA

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju