Progovorio čak i diler

Zašto je opet odbijen dokumentarac o Dinu Dvorniku?

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Društvene mreže prepune su kritika na račun Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) jer je ponovno odbjen dokumentarac od Dinu Dvorniku. Što se dogodilo, objasnio nam je redatelj dokumentarca.

HAVC je ove godine ponovno odbio dodijeliti sredstva dokumentarnom filmu o Dinu Dvorniku. Društvene mreže prepune su kritika na račun HAVC-a.

Pogledaj i ovo Ella Dvornik - 2 "Toliko divna posveta" Ella Dvornik posebnim je riječima i fotografijom obilježila 15 godina bez oca Dine: ''Fališ uvijek i zauvijek...''

Redatelj filma Danijel Tipura otkrio nam je u čemu je toliki problem s dokumentarcem koji je okupio brojna zvučna imena iz javnog života. 'Prije skoro dvije godine prijavili smo dokumentarac 'Manijak' na HAVC, čekali smo šest mjeseci i dobili odbijenicu. Tražili smo razlog odbijanja. Tomislav Mršić je tada bio predsjednik žirija za dokumentarce i rekao je da iz mog scenarija publika neće saznati ništa novo. A mi smo u scenarij stavili 90 posto stvari koje ne zna čak ni njegova mama Diana. Scenarij je rađen s Danijelom Dvornik, Davorom Gopcem, mamom, bratom, čak smo i njegovog dilera našli. Znači imamo priču kakvu nitko ne zna, a kamoli javnost', priča Tipura.

Ella o kobnom jutru: 'Mama me je nazvala i plakala - nema više tate'

Ističe kako je na Mršićevu preporuku prepravio scenarij i budžet te se prijavio na drugi rok. 'Zovem Mršića na sastanak i nađemo se u jednom caffe baru. Taj dan prođem s njim cijeli novi scenarij i budžet. I on veli, prijavljuj, to je to', priča Tipura. Mršić mu je, kaže, i sam rekao bi dokumentarac trebalo prijaviti jer je Dino bio velika zvijezda vrijedna financiranja. 'Prijavili smo sve u ožujku 2014., rezultati su trebali biti 15. srpnja 2014., ali je HAVC iz nekih razloga odugovlačio i tek su sada bili rezultati, prije par dana - i odbijenica. Poslao sam upit kako bih saznao razlog, no odgovora nema već tri dana. Priča je jednostavna, oni se svake godine mijenjaju i financiraju se međusobno. Mi smo tražili 500 tisuća kuna, i to je razlog. Jer ne može dobiti 500 000 kuna netko tko nije u familiji HAVC. Za ozbiljne projekte nikad nećeš dobiti novac, iako u mojoj produkciji rade najbolji animatori, ilustratori, editori koje Hrvatska u ovom trenutku ima, Svi smo se skupili i rekli da ćemo napraviti prvi hrvatski dokumentarac na razini Dreamworksa', dodaje Tipura.

Dvornik: 'Jednog dana nakon svih tih svađa i ružnih riječi, počneš vjerovati u sve izgovoreno'

Koliko je skupo snimati dokumentarac ilustrira i činjenica da se za autorska prava na arhivski materijal plaća 100 eura po minuti. Film će, kaže, kad tad biti montiran i objavljen. 'Plan je da će dokumentarac sutra krenuti u montažu i vani će biti tek kada bude na holivudskoj razini. To će možda biti do ljeta, a možda i za dvije godine', zaključuje Tipura. HAVC će se o slučaju dokumentarca 'Manijak' očitovati sutra.

Na službenoj stranici HAVC-a stoje kriteriji i objašnjenja o razlozima financiranja kratkometražnih i dugometražnih filmova. Ivana Fumić, umjetnička direktorica za dokumentarni film, objasnila je tako kojim se kriterijima vodila. 'U kriterijima kojima sam se ravnala, odabir teme nije bio ključan koliko sam autorski pristup, temeljito istraživanje te vizualni koncept koji je mahom kod velikog broja prijavljenih projekata u potpunosti izostao', piše u objašnjenju objavljenom na HAVC-ovim službenim stranicama.

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene