Kultni film

Zvijezde su odbijale glumiti u njemu zbog stravične priče, a izašao je baš na Valentinovo

Anthony Hopkins (Foto: Getty Images) Anthony Hopkins (Foto: Getty Images) Getty Images 1/1 >> Pogledaji ovu galeriju +0 Anthony Hopkins (Foto: Getty Images) Galerija

U hororu "Kad jaganjci utihnu" nisu htjeli zaigrati Michelle Pfeiffer, Sean Connery ni Gene Hackman, dok se Jodie Foster žestoko borila za ulogu agentice. Za nju je osvojila Oscara.

Psihološki horor "Kad jaganjci utihnu" postigao je svjetski uspjeh 1991. kada se pojavio u kinima, a ubraja se među kultne filmove i kritičari ga smatraju jednim od najcjenjenijih i najboljih svih vremena. 

Pogledaj i ovo Michelle Pfeiffer i suprug - 4 u braku već 30 godina Jedan su od najdugovječnijih slavnih parova i mnogi bi željeli ono što oni imaju: ''Koliko je sretan ovaj čovjek!''

Radnja prati agenticu FBI-a Clarice Starling, koju je utjelovila Jodie Foster. Ona traži savjete psihijatra, serijskog ubojice koji je jeo svoje žrtve Hannibala Lectera o slučaju Buffala Billa, ubojice koji skida kožu svojim ženskim žrtvama. Lectera je odigrao sjajni Anthony Hopkins.

Neobično je što je film izašao na Valentinovo 1991. jer se ne može ni u jednom segmentu smatrati romantičnim. Tu je odluku donijela produkcijska kuća Orion jer su htjeli što manje konkurencije za svoj  pustolovni vestern "Ples s vukovima", u kojem je igrao Kevin Costner. To se pokazalo uspješnim jer je film osvojio sedam Oscara. 

Godinu dana kasnije horor "Kad jaganjci utihnu" također je pomeo konkurenciju na Oscarima i pobijedio u pet najbitnijih kategorija - za najbolju fotografiju, glavnu glumicu, glavnog glumca, redatelja i scenarij. Tako je postao treći film kojem je to uspjelo. 

U horor je uloženo 19 milijuna dolara, a zaradio je čak 272,2 milijuna dolara u kinima diljem svijeta. To je sigurno koštalo živaca redatelja Dina De Laurentiisa, koji je dao besplatno prava na snimanje filma produkcijskoj kući Orion. Naime, on nije vjerovao da će "Kad jaganjci utihnu" biti uspješan jer se temeljio na jednoj od knjiga iz serijala Thomasa Harrisa prema kojoj je i ranije snimljen "Lovac na ljude" 1986., a on je jedva pokrio pola uloženog budžeta. 

Odluka legendarnog Genea Hackmana da odustane od režije filma i uloge u njemu se također pokazala ishitrenom. Naime, on je odlučio da nakon drame "Mississippi u plamenu" ne želi tumačiti mračnog i negativnog Lectera. 

Iako je osvojila Oscara za najbolju glavnu glumicu, Jodie Foster nije bila prvi izbor za ulogu agentice Clarice. Naime, redatelj Jonathan Demme htio je Michelle Pfeiffer, no ona je odbila zaigrati u tom filmu jer joj se činio premračan i nije se ugodno osjećala kada je saznala o čemu se radi. Deeme ni nakon toga nije htio Foster objasnivši da mu smeta njezin bostonski naglasak koji je zamijetio u filmu "Optužena", za koji je 1989. dobila Oscar. No glumica je bila uporna i susrela se s njime dvaput i razuvjerila ga na audiciji da je odlična opcija.

Hopkins je oduševio odigravši zastrašujućeg Hanibala, no on nije bio na užoj listi za tu ulogu. Naime, prvi izbor je bio Sean Connery, koji je odbio biti dio filmske ekipe jer mu je scenarij bio uznemirujući. Redatelj je razmatrao i glumce Daniela Day-Lewisa te Dereka Jacobija, no, srećom, na kraju je odabran Anthony. 

Hopkins se uživio u svoj lik i predložio je da Lecter u filmu nosi bijelu odjeću. Objasnio je kako doktori i zubari nose takve uniforme na poslu, a njih se puno ljudi boji. 

Dok su Jodie i Anthony toliko htjeli glavne uloge i uživjeli se u njih, njihov kolegca Scott Gleen imao je problema tijekom istraživanja za svoju ulogu Jacka Crawforda, agenta koji je na čelu Jedinice za bihevioralno ponašanje u Quanticu. Naime, on je zaista obišao FBI-ev odjel na kojem je preslušao snimke serijskih ubojica Lawrencea Bittakera i Roya Norrisa kako muče 16-godišnju djevojku. Glenn se slomio u tom trenutku i zaplakao te je rekao da je postao zagovornik smrtne kazne. 

Inače, Hanibal se ne temelji na stvarnoj osobi, nego je kombinacija svog zla o kojem je pisac Thomas Harris saznao dok je pisao svoje knjige. "Hvala bogu, ne postoji nitko kao on", rekao je FBI-ev profiler John Douglas, koji je bio inspiracija za lik agenta Crawforda.

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene