Povijest se ponavlja

Video iz 1973. postao je viralni hit na internetu - pogledajte zašto

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Drugu godinu za redom filmska nagrada Oscar obojana je u bijelo. Skandal oko 'rasizma' aktualizirao je jedan video iz 1973. godine.

Podsjetimo: Već je primijećeno kako ove godine nitko od nominiranih za Oscara nije Afroamerikanac. Zbog činjenice da niti jedan crnac nije zaslužio naći se među nominiranima, redatelje Spike Leei glumica Jada Pinkett Smith najavili su da će bojkotirati prestižnu dodjelu.

Pogledaj i ovo Emily Ratajkowski - 5 level pro! Sa sigurnošću možemo reći da ovakvu haljinu još nismo vidjeli, a svaka čast i njoj što ju je odlučila obući jer...

Nešto slično dogodilo se i davne 1973. godine kada je slavni Marlon Brando bojkotirao Oscare zbog kršenja prava manjina, u tom slučaju Indijanaca. Bio je nominiran za ulogu u filmu 'Kum' i Oscara je osvojio, ali nije ga želio primiti, nije želio biti ni u dvorani već je u svoje ime poslao Indijanku Sacheen Littlefeather, slabo poznatu glumicu.

Kada su glumca proglasili za dobitnika nagrade, na scenu se popela Littlefeather i tada je nastala prava drama. Rodger Moore pokušao joj je uručiti nagradu, ali ona je samo podigla ruku i zauzela mjesto za govornicom.

Objasnila je da u ime Marlona Branda odbija preuzeti nagradu zbog načina na koji se filmska industrija odnosi prema Idnijancima. 'On je napisao dugačko pismo koje sada ne mogu pročitati jer nemam vremena, ali ću ga kasnije rado pokazati novinarima', rekla je Sacheen. Atmosfera u dvorani bila je, u najmanju ruku, čudna. Istovremeno je zaradila pljesak, ali i povike negodovanja.

Video tog događaja, sada, nakon 40 godina postao je viralan, a sve zbog situacije koja se sve češće u Hollywoodu ponavlja. Mnogi poznati glumci i filmski djelatnici najavili su bojkot ovogodišnje ceremonije.
 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene