Ubijen prije 35 godina

Upoznao svojeg ubojicu samo nekoliko sati prije smrti

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Prije točno 35 godina, svanuo je jedan od najtužnijih dana u povijesti glazbe. Vizionar, pacifist, humanist i veliki glazbenik upucan je pet puta pred svojim domom.

Šok, tuga i nevjerica proširili su se svijetom kada je John Lennon ubijen ispred svog doma u New Yorku. Prije točno 35 godina, 8. prosinca 1980. godine, Lennona je upucao Mark Chapman. Svijet glazbe promijenio se zauvijek, a neke obožavatelje to je toliko pogodilo da su izvršili samoubojstvo.

Pogledaj i ovo John Lennon i Yoko Ono (Foto: Getty Images) Zaljubljeni preko ušiju Cijeli svijet ju je mrzio jer je rastavila kultni bend, a njemu je ljubav bila važnija od globalnog uspjeha

Ovo je gitara vrijedna 2,4 milijuna dolara

Donosimo vam neke od činjenica koje možda niste znali o legendarnom glazbeniku i njegovom posljednjem danu:

Annie Leibovitz srela se tog dana s Lennonom i njegovom suprugom Yoko Ono. Fotografirala ih je, golog Lennona i odjevenu Yoko, za naslovnicu Rolling Stonea. Promovirali su album 'Double Fantasy'. Fotografija je ugledala svijetlo dana na naslovnici 22. siječnja 1981.

Lennon je kobnog dana upoznao svog ubojicu. Yoko i John otišli su iz svog doma do glazbenog studija oko pet sati poslijepodne, a putem im je prišao Chapman. 25-godišnjak je tada tražio Lennona autogram. Par se nešto prije 23 sata vratio kući.

Ovako je to izgledalo kada su uhitili slavnog Beatlesa

Vijeme je bilo toplo, pa se par odlučio prošetati. Mogli su automobilom doći do dvorišta svoje zgrade, no radije su šetali. Kada su stigli pred zgradu, Chapman je pucao u Lennona pet puta. Yoko je vrištala tražeći pomoć, a Champan je bacio pištolj na tlo.

Lennon je proglašen mrtvim po dolasku u bolnicu. To nije spriječilo liječnike da ga pokušavaju oživjeti. Od oživljavanja nisu odustajali 20 minuta.

Vijest o njegovoj smrti objavljena je tijekom 'Monday Night Footballa'. Vijest je gledateljima objavio Howard Cosell, tijekom utakmice između New England Patriotsa i Miami Dolphinsa.

Chapman je uhićen nekoliko minuta kasnije. Izjavio je na saslušanju da je Lennona ubio zbog pozornosti i jer je bio slavan. Priznao je da je razmišljao da ubije Marlona Branda ili Waltera Cronkitea. Kada je ubio Lennona, nosio je primjerak knjige 'Lovac u žitu' poznat Salingerov roman.

Danas bi napunio 75 godina - ove stvari o njemu sigurno niste znali

Nije imao sprovod. Umjesto toga, Yoko Ono zahtijevala je 10-minutnu šutnju 14. prosinca 1980. godine. Osim nje, iza Lennona su ostali Julian i Sean te njegova bivša supruga Cynthia Lennon.

Chapman je još uvijek u zatvoru. Danas ima 60 godina. Osam puta mu je odbijeno puštanje na uvjetnu slobodu. Posljednje saslušanje održano je u kolovozu 2014. godine, a tada je tvrdio da je tijekom ubojstva Lennona bio u depresiji. Izjavio je da je našao vjeru te se ispričao za svoja nedjela. 'Žao mi je što sam bio takav idiot i što sam odabrao pogrešan način dolaska do slave', zaključio je.

Nisu među živima, no i dalje gomilaju bogatstvo - Kako im to uspijeva?

Yoko Ono i dalje živi u njihovom domu. Preko puta nalazi se memorijal - 'simbol mira', a postoji u čast nikad prežaljenog Lennona.

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene