Jedan od najvećih srpskih i glumaca s prostora bivše Jugoslavije Mihailo Miša Janketić preminuo je u srijedu u Beogradu, priopćilo je je Jugoslovensko dramsko pozorište (JDP).

Galerija


Janketić je u bogatoj karijeri odigrao više od stotinu uloga u kazalištu, a najviše u svom matičnom teatru, Jugoslavenskom dramskom pozorištu, a ogroman trag ostavio je na filmu, televiziji i radiju.

Vezani članci Sudar osobnog automobila i skutera u Zagrebu (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL) Teška prometna nesreća u Slavonskom Brodu: Smrtno stradao vozač motocikla (42) Vožnja 250 kilometara na sat (Ilustracija: Getty) Srbija: Švicarac vozio 250,7 kilometara na sat, osim novčane dobio i zatvorsku kaznu

Dobitnik je najznačajnijih glumačkih i društvenih priznanja – Dobričinog prstena, Oktobarske nagrade, četiri Sterijine nagrade, Nagrade "Pavle Vujisić" za životno djelo.

Prvu ulogu na sceni JDP-a odigrao je u predstavi "Ričard III" 1961., a član ansambla tog kazališta bio je od 1962. do 1998. godine, ostvarivši više od 60 uloga.

Posljednju premijeru Janketić je igrao u 2018. godine, u povodu 70. obljetnice JDP-a, u predstavi "Kralj Betajnove", igrajući Krneca.

Janketić je rođen 24. svibnja 1938. godine u Novom Sadu, a poslije završene gimnazije upisao je studij književnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, ali je tri godine kasnije, 1958., postao student glume na Akademiji za kazalište, radio, film i televiziju. Diplomirao je 1962. godine u klasi profesora Mate Miloševića.

Na scenama JDP-a igrao je u komadima Sartrea, Dostojevskog, Williamsa, Krleže, Gogolja, Nušića i brojnih domaćih autora.

Dobitnik je godišnjih nagrada JDP- a, a s velikim uspjehom igrao je i na scenama drugih kazališta - Ateljea 212, Narodno pozorišta Beograd, Beogradskog dramskog pozorišta, Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, Zvezdara teatara.

Na filmu je surađivao s brojnim redateljima - od Puriše Đorđevića, Bore Draškovića, Žike Mitrovića do Branka Bauera, Eduarda Galića, Slobodana Šijana i Darka Bajića.

Igrao je u TV dramama i u serijama: "Dimitrije Tucović", "Otpisani", "Salaš u Malom Ritu", "Nepokoreni grad", "Sivi dom", "Vuk Karadžić", "Bolji život", "Zaboravljeni", "Srećni ljudi", "Porodično blago", "Ubice mog oca", "Žmurke".

Mihailo Janketić se bavio pedagoškim radom kao profesor glume na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu.

Datum komemoracije i pokopa bit će naknadno objavljeni, navedeno je u priopćenju JDP-a. (Hina)