Buran život

David Bowie BIOGRAFIJA

showbuzz showbuzz Foto: DNEVNIK.hr

Uz brojne detalje iz njegovog života ostat će zapamćena i njegova izjava iz 1976. godine kada je za Playboy kazao „Istina je - ja sam biseksualac i ne mogu demantirati izvor od kojeg je to poteklo. Smatram da je to najbolja stvar koja mi se dogodila u životu...”

David Bowie, rođen je kao David Robert Jones. Rođen je u Londonu, 8. siječnja. David je bio rock glazbenik, ali i skladatelj, glumac, aranžer, producet, te glazbeni tehničar. Ovaj glazbeni velikan bio je poznat kao umjetnik koji je sklon mijenjanju glazbenog stila te vlastitog imidža.

Pogledaj i ovo showbuzz Otišao David Bowie 'Svirali smo ispred njega na Maksimiru 1990. godine. Nezaboravno iskustvo'

Detalji koje možda niste znali o Davidu Bowiju

DAVID BOWIE Dvije žene obilježile su njegov život

Britanski glazbenik bio je aktivan punih pet desetljeća. Svoj trag ostavio je i na filmu kao glumac, a mnogi su ga smatrali pravim vizualnim umjetnikom.
S petnaest godina doživio je nesreću. Prijatelj, koji je nosio prsten na ruci, udario ga je u lijevo oko radi jedne djevojke te ga teško povrijedio. Bowie je osam mjeseci izostao iz škole, sve dok doktori nisu završili s operacijama. Liječnici nažalost nisu uspjeli skroz zaliječiti oko, jer mu je zjenica neprestano dilatirala. Rezultat toga je njegovo trajno oštećenje dubinskog opažanja.

Odlazak glazbene legende – klasici ostaju iza njega

David se za glazbu počeo zanimati još s devet godina. Sve se to dogodilo pod utjecajem oca koji je sakupljao ploče, a maleni ih David slušao i upijao.
Glazbena karijere kreće s šesnaest godina. 1962. osniva bend 'The Konrads' i svira blues. Kasnije s bluesa prelazi na stil britanskog popa. Rani singlovi ostaju nezapaženi. U ranim šezdesetima Bowie nastupa pod imenom "Davie Jones", pa su ga zamjenjivali s glumcem i pjevačem Davyjem Jonesom iz grupe "The Monkees". Zbog toga svoje umjetničko ime mjenja u "Bowie", po junaku Jimu Bowieu poznatom po Bowie nožu.
Prvi album izdaje 1967. Radi se o mješavini popa i psihodelije. David Bowie mijenja svoj glazbeni stil i imidž, te u maniri hipi pokreta izdaje album Man Of Words, Man Of Music. Album nije privukao pažnju, ali se na njemu nalazi pjesma "Space Oddity", koja ponovo izlazi kao singl i postiže zapaženi uspjeh u Velikoj Britaniji.

Umro David Bowie, umjetnik koji je mijenjao glazbu

Zajednička glazbena suradnja s Marcom Bolanom, Mickom Ronsonom, Johnom Cambridgeom te Johnom Viscontijem koji nastupaju pod imenom "Hype" bili su temelji stalnoga pratećeg benda. Kasnije im se pridružuje i Michael "Woody" Woodmansey. Bowie s ovom postavom 1970. godine izdaje svoj treći album The Man Who Sold the World.

Slijedeći album, objavljen 1971. bio Hunky Dory, koji bolje prolazi na tržištu. Nakon izlaska albuma Bowie objavljuje svoju homoseksualnost, boji kosu u crveno te na taj način radi uvod u album The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars, jedan od ključnih trenutaka, kako u Bowievoj diskografiji, tako i u povijesti rocka. U to vrijeme Bowie se promaknuo u mega rock zvijezdu i počeo je jako puno raditi.

 

Tužna vijest preplavila medije - 'Bowie više nije s nama'


U listopadu 1973. izlazi album Pin Ups, s obradama skladbi tada najpoznatijih sastava The Whoa, The Kinksa, Pink Floyda, The Yardbirdsa, The Pretty Thingsa, Bruce Springsteena i manje poznatih The Easybeatsa i The Merseysa.

Diamond Dogs, koji izlazi 1974. godine, bio je glazbeno osmišljen kao logičan nastavak Ziggyja, gdje do izražaja dolaze gitarski riffovi i lirske balade.
Bowie albumom Young Americans iz 1975. nanovo radi veliki stilski zaokret. Album je bio izravna posveta philadelphijskom soulu i postigao je golemi uspjeh. Hit skladba "Fame", zauzima broj 1 američke top liste. Potaknut tim velikim uspjehom, Bowie seli u Los Angeles, gdje 1976. glumi u filmu redatelja Nicholasa Roega 'The Man Who Fell to Earth' (za koji je dobio nagradu Saturn za najboljeg glumca) te snima album Station to Station.

David se nakon turneje i uspješnih singlova vraća u Berlin. Tamo se uspješno skida s narkotika, te se počinje baviti slikarstvom. Tu se upoznaje i s njemačkom elektroničkom glazbom. Isti zvuk prenosi na album Low, koji je prvi od tri albuma "Berlinske trilogije". Na albumu se nalaze instrumentalne skladbe koje najavljuju novo doba osamdesetih, techno i post punk. Slijedi album Heroes, potom Lodger čime završava berlinsku triologiju. Scary Monsters (and Super Creeps) posljednji je album kojega Bowie snima za "RCA Records" i jedna je od prijelomnih točaka u njegovoj karijeri. Scary Monsters sadrži hit skladbu "Ashes to Ashes", još jedno prvo mjesto britanske ljestvice.

Preminuo David Bowie, fanovi se opraštaju dirljivim porukama

Slijedi zajednički singl Under Pressure s bendom Queen. Skladba postaje veliki hit. Kasnije potpisujeugovor s EMI te obajvljuje svoj najkomercijalniji album Let's Dance. Album obilježava atmosfera novoromantičarskog doba osamdesetih. Slijedi album 'Tonight', potom duet s Mickom Jaggerom, zatim snima skladbu za film "Absolute Beginners", ima jednu od glavnih uloga u filmu "Labyrinth". Snima i pet skladbi za film "Monty Python". Karijera se nastavlja s albumom 'Never Let Me Down' gdje prevladava gitarski rock.
1988. godine Bowie glumi Poncija Pilata u filmu Posljednje Kristovo iskušenje redatelja Martina Scorsesea.

 

 

Preminuo David Bowie

Nadahnut "Pixiesima" i "Sonic Youthom", Bowie okuplja hard rock kvartet "Tin Machine". Album im izlazi 1989. Nastavak albuma dečki objavljuju 1991. Nakon turneje s bendom, David se okreće samostalnoj karijeri. Godine 1993. izdaje svoj solo album Black Tie White Noise, koji je mješavina soula, jazza i hip-hopa te žestokih gitarskih riffova Micka Ronsona i Reevesa Gabrelsa. Također iste godine izdaje instrumentalni album s filmskom glazbom The Buddha of Suburbia.
Album Outside iz 1995. obnavlja suradnju s Brianom Enoom, s kojim Bowie želi uhvatiti priključak s novim glazbenim strujama. Iste godine postao je član Rock and Roll kuće slavnih.

Godine 1999. Bowie je skladao glazbu za videoigru "Omikron: The Nomad Soul", a u igri se pojavljuju Bowie i njegova supruga Iman.

U rujnu 2003. Bowie objavljuje novi album Reality te najavljuje svjetsku turneju. Bila je to najprodavanija turneja 2004. godine, no završila je naprasno 25. lipnja nakon što je Bowie osjetio snažnu bol u prsima tijekom nastupa na Hurricane festivalu u njemačkom Scheeßelu. Ustanovilo se da se radilo o manjem srčanom udaru.

Bowie je dobio nagradu Grammy za životno djelo. Tu je i Grammy za najbolji kratki glazbeni video "Jazzin' for Blue Jean" (1985.). Nagrada BRIT za najboljeg izvođača te za izuzetan doprinos glazbi. Dakako, to je samo dio nagrada koje stoje iza njega.

David Bowie Prvi se put oženio 1969. godine s Angelom Barnett, koja se, prema tvrdnjama glazbenika, ponašala previše muškobanjasto. Angelin loš osjećaj za modu i grubo kršenje zakona pripisivali su se utjecaju Bowieve rane karijere. Njihov sin Zowie rodio se 30. svibnja 1971. Nakon osam godina razdvojenog života, odlučili su se rastati 8. veljače 1980. u Švicarskoj. Drugi put se ženi 1992. sa supermodelom Iman Abdulmajid. 2000. Godine dobivaju kći Alexandru Zahra Jones

Uz brojne detalje iz njegovog života ostat će zapamćena i njegova izjava iz 1976. godine kada je za Playboy kazao „Istina je - ja sam biseksualac i ne mogu demantirati izvor od kojeg je to poteklo. Smatram da je to najbolja stvar koja mi se dogodila u životu...”
 

David Bowie umro je danas mirno okružen obitelji nakon odvažne 18-mjesečne borbe s rakom, navela je obitelj. Glazbenik je objavio posljednji album Blackstar na svoj rođendan u petak.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene