Njemačka glumica Luise Rainer, prva filmska zvijezda koja je osvojila dva uzastopna Oscara za najbolju žensku ulogu, umrla je u Londonu u 104. godini, objavila je obitelj.


Luise Rainer prvog je Oscara dobila za relativno malu, ali impresivnu ulogu u filmu Veliki Zigfield 1936., a godinu poslije osvojila je i drugog za nastup u Dobroj zemlji, snimljenom po bestseleru Pearl Buck.

On im nije bio prvi izbor za voditelja Oscara

Vezani članci Anthony Hopkins - 3 Bio je omiljen mnogima dok nije hladnokrvno odao jedan detalj iz svog privatnog života: "Svejedno mi je bilo" Film Otac nominiran je za šest Oscara - 2 Ljude s demencijom više nikada nećete gledati istim očima. "Otac" je film o gubitku pamćenja koji nikada nećete zaboraviti

Rainer je rođena u Duesseldorfu 1910., a odrasla je u Hamburgu i poslije u Beču, gdje ju je u kazalištu zapazio holivudski lovac na talente.

U Americi je brzo postala zvijezda, a u Hollywoodu su je predstavljali kao Austrijanku kako je publika ne bi povezala s nacističkom Njemačkom.

Međutim, ubrzo poslije osvajanja dvaju Oscara razočarala se u tamošnju filmsku industriju. Publika je od nje stalno očekivala mnogo, a dobivala je samo nezahtjevne uloge.

"Sve je bilo samo novac, novac, novac. Željela sam igrati ozbiljne uloge. Željela sam napredovati, učiti", rekla je agenciji dpa u intervjuu u povodu stotog rođendana.

Hollywood je napustila već 1938. i vratila se u Europu te većinu života proživjela u Švicarskoj. Sporadično je nastupala u kazalištu i na televiziji. 

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook