Američki glumac Hal Holbrook preminuo je u dobi od 95 godina.

Galerija


Američki glumac Hal Holbrook, hvaljen zbog portretiranja američke književne legende Marka Twaina i poznat po ulogama u filmovima poput "Wall Street" (1987), "Svi predsjednikovi ljudi" (1976), "Magla" (1980), "Časni ljudi" (2000) i "Herkul" (1997) preminuo je u dobi od 95 godina, objavio je u utorak New York Times.

Vezani članci KBC Zagreb, ilustracija Transplantacija trajala 12 sati: Organe žrtve pucnjave u Klisu dobila tri pacijenta Igor Pokaz, hrvatski velepolanik u Ujedinjenom Kraljevstvu Hrvatski veleposlanik u Ujedinjenom Kraljevstvu koji je upoznao princa Philipa: ''Nije bio čovjek od pompe i ceremonijala''

Holbrook je umro 23. siječnja u svojem domu na Beverly Hillsu, a vijest o njegovoj smrti u ponedjeljak kasno navečer potvrdila je njegova asistentica Joyce Cohen.

Godine 2008., kada su mu bile 82, Holbrook je postao najstariji muški glumac ikad nominiran za Oscara za sporednu ulogu u filmu "U divljinu".

No najveću mu je slavu donijelo njegovo utjelovljenje američkog romanopisca, humorista i društvenog kritičara u scenskome showu "Mark Twain Tonight". Ulogu Twaina osmislio je još sredinom pedesetih godina prošlog stoljeća.

Smatrajući da je Twain na pozornici iskazivao još više svoje osobnosti nego u književnim djelima, Holbrook je napravio seriju nastupa u Sjedinjenim Državama i u inozemstvu odjeven i maskiran kao Mark Twain, tako što je složio ulomke iz Twainovih djela i raznih drugih zapisa. Godine 1960. nastupio je i u Zagrebu.

Predstavu je izveo i pred bivšim predsjednikom Dwightom Eisenhowerom, a njegovu međunarodnu turneju sponzorirao je State Department. Ulogu Twaina igrao je na kazališnim daskama punih šest desetljeća.

S predstavom je najprije nastupao u noćnim klubovima New Yorka, a na Broadwayu ju je prvi put izveo 1959. godine. Dobitnik je nagrade Tony za nastup na Broadwayu 1966.

Tijekom karijere je osvojio i četiri Emmyja.

(Hina)

Korana Gvozdić objavila predivnu vijest uz još ljepše fotografije: ''Nas troje, imam sve na svijetu"