Maestro Nikša Bareza imao je karijeru dužu od pola stoljeća tijekom koje je dobio brojne domaće i inozemne nagrade i priznanja, a posljednji put je za dirigentski pult stao u listopadu prošle godine.

Galerija Nikša Bareza - 1 Nikša Bareza - 2 Nikša Bareza - 3 +2 Nikša Bareza - 4

U 86. godini umro je jedan od najvećih hrvatskih dirigenata Nikša Bareza, koji je više od pola stoljeća dirigirao je po najvećim europskim opernim kućama i koncertnim dvoranama, izvijestio je u ponedjeljak navečer HRT.

Rođeni Splićanin na putu do osvajanja svjetskih pozornica učio je od najboljih - Sachsa, Karajana, Matačića.

Nakon opernih kuća u Zurichu, Sankt Peterburgu i Grazu, maestro Bareza bio je stalni dirigent hamburške opere i milanske Scale te redoviti gost velikih opernih kuća diljem Europe.

Dobitnik je brojnih domaćih i inozemnih nagrada i priznanja, među kojima se posebno izdvaja nagrada koja nosi ime austrijskog baroknog skladatelja Johanna Fuxa, koju je osvojio odmah po njenom ustanovljavanju kao prvi dobitnik, a dodijeljena mu je za zasluge na području glazbene umjetnosti u Austriji.

U Hrvatskoj je dobio sve značajnije nagrade za glazbeno djelovanje poput nagrada Vladimir Nazor, Milka Trnina, Judita, Josip Štolcer Slavenski, diskografske nagrade Porin, Lovro pl. Matačić i mnoge druge.

Zadnji profesionalni angažman bio mu je na čelu zagrebačke Opere, a posljednji je put za dirigentski pult stao u listopadu prošle godine, kada je ravnao koncert povodom 100. godišnjice Muzičke akademije u Zagrebu.

Slovila je kao jedna od najljepših Hrvatica, a onda je nestala iz javnosti i odselila se iz Hrvatske Barbara Radulović - 11 Barbara Radulović - 6 Barbara Radulović - 8 +14 Barbara Radulović - 7

Prošlo je 20 godina od fatalnog poljupca pred kamerama koji im je promijenio život, odonda se o njima svašta šuškalo! Ana Kournikova i Enrique Iglesias - 1 Ana Kournikova i Enrique Iglesias - 2 Anna Kournikova - 13 +17 Anna Kournikova i Enrique Iglesias - 4

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju