Legenda

Neraskidiva veza - najveći boem i najljepša ljubavna pjesma

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Legenda jugoslavenske glazbe Toma Zdravković iza sebe ostavio je brojne hitove, a među njima i jednu od najljepših ljubavnih pjesma svih vremena.

Tomu Zdravkovića, legendu jugoslavenske glazbe smatraju jednim od najvećih boema svog vremena. Njegova životna priča zanimljiva je kao i priča o najljepšoj ljubavnoj pjesmi koju je snimio pred sam kraj svog života.

Pogledaj i ovo Tomislav Marić - 6 od građevinara do pjevača Zvijezda našeg hit-showa iskreno o vjeri koja mu je jako važna: ''Suprugu sam upoznao u crkvenom zboru, tamo smo se povezali...''

Toma je rođen 1938. godine u Aleksincu. Trbuhom za kruhom krenuo je u Beograd gdje je pokušao napraviti karijeru svjestan svojih pjevačkih kvaliteta. Ipak, iz nekog razloga, glazbena scena tadašnje Jugoslavije nije prepoznala njegov talent. Kako legenda kaže, čuvena pjevačica Silvana Armenulić, Zdravkovića je jednog dana zatekla na klupi u parku i znajući za njegovu tešku situaciju ponudila mu je da nastupa na njezinim koncertima. On joj je u znak zahvale napisao pjesmu 'Šta će mi život bez tebe dragi' koja je postala jedan od njezinih najvećih hitova.

Zahvaljujući Silvani, Toma je napravio sjajnu karijeru i za sobom ostavio hitove koje znaju brojne generacije. Među najpoznatijim njegovim hitovima svakako su 'Da l’ je moguće', 'Danka', 'Dotak’o sam dno života', 'Kafana je moja sudbina', 'Prokleta nedelja', 'Jelena' i mnoge druge. Jedna od pjesama koje je snimio ima i priču koja ju čini još posebnijom.

Pjesma 'Čekaj me' istinita je priča o velikoj ljubavi. Tekst je napisao Konstantin Simonov davne 1940. Simonov je bio pisac i pjesnik koji je igrom slučaja završio na frontu tih ratnih godina. Bilo je slijepo zaljubljen u Valentinu Serovu vrlo popularnu glumicu tog vremena. Te 1940. par se napokon upoznao, a kako je Konstantinov život svakog dana visio o koncu, odlučio je napisati pjesmu za Valentinu koja će iza njega ostati. Srećom, Simonov je preživio sve ratne strahote i napokon opet bio sa svojom najvećom ljubavi.

Pjesma koja joj je trebala reći koliko je voli, 1943. nakon što su se vjenčali, obišla je svijet i prevedena je na čak 35 jezika. Kako to već u životu biva, njihova veza krenula je nizvodno i Konstantin ju je napustio 1957. Valentina se tada odala alkoholu i umrla sama 1975. u Moskvi. Ipak kao dokaz jedne velike ljubavi ostala je pjesma 'Čekaj me' koju Toma Zdravković  snimio pred smrt i koja se smatra jednom od najboljih verzija ikada snimljenih. Baš kao i pjesma i njegova je životna priča ostala zapamćena. Toma je nemilice trošio sve što bi zaradio na kocku, alkohol i kavane. Zdravković je preminuo 1991. u Beogradu.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene